Planta Gainer ferro+ aqua art kontra pmdd - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Planta Gainer ferro+ aqua art kontra pmdd

Liczba wyświetleń: 1333·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
heavy wroclaw

08 cze 2008, 13:12 Planta Gainer ferro+ aqua art kontra pmdd  (#1)  

Witam,
Z racji że jestem początkującym w temacie akwa holenderskiego, pozwole zadać sobie Wam pytanie: ( szukałem w opcji "szukaj", ale chyba dnia mi by nie starczyło na przeglądnięcie wszystkiego)
Na starcie zbiornika (450l) zacząłem nawożić Planta Gainer ferro+ aqua art, gdyż czekałem na przesyłke pmdd (testy żelaza były ok). Po ok 10 dniach zacząłem używać pmdd i tu test żelaza zaczął wskazywać 0 . Podwoiłem dawke, lecz to nie pomogło.
Parametry:Fe-0, NH4-1,0, PH-7, KH-4, GH-8, NO2-0,20, NO3-4, PO4-0,25.
Kupiłem znowu ferro+ i żelazo podskoczyło do 0,3 ( testy wykonane JBL)
Ferro+ nie zawiera makro, a pmdd podobno zawiera makro i mikro. Jak pogodzić nawożenie aby było w miare tanio? 500 ml ferro+=29 zł w sklepie ( na allegro ok 20) pmdd 500 ml= 6zł. Może zmienić nawóz na jakiś inny? Co polecacie, lub możę dawać na zmiane np 4 dni pmdd i 1 dzień ferro+ ?
Pozdrawiam.
hard&heavy

heavy
Ranga: Początkujący

Miasto: wroclaw

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kadazan Toruń / Bydgoszcz

08 cze 2008, 14:03   (#2)  

PMDD to nawóz przede wszystkim mikroelementowy. Z makroelementów zawiera tylko potas i magnez. Jest to nawóz dobry, sprawdzony tysiące razy i zazwyczaj się sprawdza. PMDD to przepis powszechnie znany i dostępny, zgodnie z którym każdy akwarysta wykonuje sobie nawóz. Zatem kupując na Allegro PMDD, kupujesz tak naprawdę czas jakiegoś akwarysty, który został poświęcony na wymieszanie składników według popularnej receptury. Z dostępnych na Allegro PMDD stosowałem RoślineX i mogę go szczerze polecić. Nie spleśniał, rośliny żarły go z apetytem, zero problemów. Szwagier się spisał.

PGP Ferro+ to kompleks żelazowy. Służy uzupełnianiu żelaza (i w mniejszym stopniu niektórych mikroelementów) w gęsto zarośniętych akwariach. Nie jest stosowany jako podstawowy nawóz mikroelementowy.

Jak widzisz, Ferro nie jest odpowiednikiem PMDD, a raczej jego uzupełnieniem.

Markowe nawozy, które można porównać z PMDD to (kolejność długości nazwy ;) ):

Planta Gainer Classic
PlantaActiv Mikroelementy
Tropica Plant Nutrition Liquid (dawniej Tropica Master Grow)

Moja rada: stosuj PMDD i w razie niedoborów żelaza dodawaj Ferro.

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

PH-BOT Aqua-Trend - dziwne zachowanie sondy pH

NatsuEND w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7639
Hej, Od kilku dni w akwarium mam kontroler pH: PH-BOT Aqua-Trend zestaw MIDI Odczyt z sondy nie jest stały i zmienia się w ciągu jednej sekundy kilkukrotnie - pH skacze np między 6.60 a 6.63. Skutk...
6-280921.jpg

Nawozy GT AQUA - nowość

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6149
6-280921.jpg Do oferty sklepu dołączyły nowe nawozy marki GT Aqua. Są one przeznaczone dla roślin wodnych hodowanych w akwariach dekoracyjnych. Nawozy zawierają kluczowe składniki dla rozwoju zdrowy...
YouTube

Czym nawożą w Green Aqua? Tajemnica rozwiązana

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 12165
Zapraszam do obejrzenia :)
YouTube

Automatyzacja nawożenia (Green Aqua)

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1805
Zapraszam do obejrzenia fajnie zmontowanego filmu. Dla osób nie posługujących się językiem angielskim jest opcja włączenia automatycznego tłumaczenia napisów.

Zmiana mineralizatora wody ro na Aqua art hydro mineral

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3199
Witam Posiadam akwarium 112 litrów i co tydzień podmieniam wode w akwarium wodą ro. Dodaje oczywiście do wody ro mineralizator Qualdrop GH+ One plant. Musze stosować mineralizator bo nie rozcieńczam ...

Aquaart ferro

ziele66 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1690
Czy ilość mikro zawarta w tym nawozie jest wystarczająca?( Czy jest potrzeba nawozić dodatkowo micro) Bo nigdzie nie mogę doszukać się składu i pewnie się nie doszukamy

Easy-life Profito + Ferro zamiast Vimi All in One?

szukamiszukam w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2415
Witajcie. Po kilkuletniej przygodzie z Vimi All in One przyszedł czas na zmianę nawozu uniwersalnego. Zmiana najzwyczajniej jest wymuszona bardzo bliskim wyczerpaniem butli z Vimi. Ponadto - mimo, iż...

Potas kontra azot skąd te różnice

lesniowka w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6179
Chodzi o akwarium na żwirku Pierwsza opinia Dawka 2-3 N tygodniowo jako co tydzień jako proxy z dowolnej mojej receptury Makro Dawka lub utrzymywanie około 10 ppm Ca, 4 ppm Mg i około 4 ppm K, 8 ppm...

Aqua Art Hydro Mineral

slawekmokwa1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1778
Witam Czy ktoś zna skład Aqua Art HYDRO MINERAL lminerały do RO osmozy?

Które nawozy wybrać? (Green Aqua, Aqua Forest, Seachem)

salava8 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4989
Cześć, do dyspozycji mam następujące linie nawozowe: Green Aqua, Aqua Forest, Seachem. Mam dylemat. Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi nawozami? Godne polecenia czy raczej odradzacie? :) Dane ak...

Statystyki

Ten temat przegląda 763 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 762 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.