Łupek szarogłazowy ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Łupek szarogłazowy ?

Liczba wyświetleń: 3072·Odpowiedzi: 3
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

04 cze 2008, 13:01 Łupek szarogłazowy ?  (#1)  

( nie wiem czy w dobrym miejscu zamieściłem swój post)
Mam pytanko do doświadczonych kolegów.
Czy ktoś stosował w swoim akwarium łupek szarogłazowy?
Czy taki łupek nie wpłynie niekorzystnie na parametry wody?
I jeszcze jeno czy aby łupek szarogłazowy to nie to samo co łupek filytowy( czy jakoś tak)?
Pytam ponieważ chcę go zastosować w dużej ilości , jego faktura bardzo mi odpowiada, a na forum nie znalazłem nigdzie takiego określenia (Łupek szarogłazowy).
Przeprowadziłem test octowy i nie pieni się to chyba ok?

bialyy4

04 cze 2008, 18:22   (#2)  

Poczytaj i zasięgnij informacji tutaj.

Armek
Ranga: Znający temat

04 cze 2008, 23:47   (#3)  

Dziękuję za link do kopalni :D, wysłałem zapytanie może kamieniarze pomogą. Starałem się rozszyfrować skład tego łupka ( to w przeważającej ilości kwarc(dwutlenek krzemu)) , wydaje mi się że może być ok. Ale mogę się mylić, moja wiedza w tej materii jest żadna. Pytanie nadal aktualne czy ktoś ma lub miał to w akwarium?

bialyy4

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

13 cze 2008, 19:55   (#4)  

Pan z kopalni odpowiedział na mój mail. Poinformował mnie iż nie zna wyników żadnych badań na temat wpływu łupka szarogłazowego na parametry wody, jednak wie że ten rodzaj skały z ich kopalni był (i jest) stosowany w akwarystyce ( z powodzeniem ).

bialyy4

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

Łupek kwarcowy ( tęczowy) w akwarium

sergiusz1988 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 5477
Witam wszystkich, planuję zmienić aranżację w akwarium w którym mam parę rybek i kraba tęczowego, roślinność uboga ze względu na kraba niszczyciela :) Chciałbym zrobić grotę z łupka tęczowego i dodać ...

Łupek ilasty

voltek85 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 899
Witam. Czy ktoś wstanie jest mi powiedzieć czy łupek ilasty nadaje sie do baniaka czy nie? Jak go trzeba odkazić aby sie nadawał? Pozdrawiam

Statystyki

Ten temat przegląda 214 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571012
 •  Liczba wątków: 48809
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 214 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.