Zbrojniki do roślinnego - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zbrojniki do roślinnego

Liczba wyświetleń: 7174·Odpowiedzi: 14
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
kosny Gdynia

26 maja 2008, 19:50 Zbrojniki do roślinnego  (#1)  

Jakie elki nadają się do akwarium roślinnego?

Od razu mówie, że coś oprócz otocinclusów i ancistrusów

Generalnie zalezy mi na takich które dorastają góra do 15-20cm (najlepiej ~10) i rzecz jasna nie niszczą roślin. Druga sprawa, czy nadają sie do otwartego zbiornika, wiadomo że łykają powietrze, ale czy zdarzają sie przypadki że lądują na ziemi?? Po trzecie, czy silne światło nie przeszkadza im w egzystencji.

Fajnie byłoby gdyby wypowiedziały sie osoby posiadające lub które posiadały jakieś ELki w swoich roślinnych baniakach (oprocz wczesniej wymienionych gatunków)

kosny
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Gdynia

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
artur_89 Jaworzno

26 maja 2008, 22:47   (#2)  

A może jakieś Loricarie :wink:

artur_89
Ranga: Znający temat

Miasto: Jaworzno

Tusia Rzgów

27 maja 2008, 00:17   (#3)  

Gdzieś...na którymś forum spotkałam koleżankę, która miała multum tych różnych elek, tylko nie pamiętam gdzie... :cry:
120x40x50 - ruszyło 29.03.2008 (LT - HT) - 240l Tusi = ziemia + substraty . Koniec 10.09.2011
120x40x50 - ruszyło 10.09.2011 - Pomroczność i bocje

Tusia
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Rzgów

delTORO Słupsk

28 maja 2008, 21:05   (#4)  

30L na przetrwanie

delTORO

Miasto: Słupsk

Wspieram stronę kontem Premium

ArS Szczecin

31 maja 2008, 17:40   (#5)  

Wszystko zależy od wielkości akwa. Dobrym wyborem mogą być ryby z rodzaju Loricaria, Sturisoma, Farlowella. W mniejszych zbiornikach można spróbować Hypancistrusy (np. L-260, L174, L201, L102 czy L340), ale musisz się liczyć z tym, że one jednak wolą ok. 28-30*C co niektórym roślinom specjalnie może się nie podobać...Ale oczywiście możesz spróbować (patrz: roślinne akwa z platkami) ;-)
"Nie ważne ile masz, ważne ile Ci brakuje..."
Pozdrawiam
Artur
www.akwapasja.pl

ArS
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Szczecin

Emi Gliwice

04 cze 2008, 12:33   (#6)  

Może L168? Wymagania nie są kosmiczne (25-28 st, ph 5,6-7) a to jedna z piękniejszych wg mnie eLek i jest łagodna jak baranek. Dorasta do ok 13-14 cm.

Emi
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Gliwice

06 cze 2008, 09:11   (#7)  

Mam podobny problem. Zależy mi na utrzymaniu w nowym baniaku pięknych dywanów, w tym małego heńka. Jakie denne towarzystwo mi tego nie popsuje? Otoski? Zrbojniki?

Myślę, że bocje mogą heńka rozwalić raz dwa...
Andrzej Szewczyk
Moje akwarium

szewo

artur_89 Jaworzno

06 cze 2008, 12:22   (#8)  

Otoski spokojnie mogą być, bo one na dnie to przebywają sporadycznie. Jeżeli bardzo się boisz o małego Henia, to zawsze możesz odczekać, aż bardzo dobrze się ukorzeni i wtedy możesz wpuszczać jakieś Zbrojniki, ale Bocję to raczej odradzam do akwarium roślinnego, uważać też musisz na Kiryski, one również potrafią nabałaganić.

artur_89
Ranga: Znający temat

Miasto: Jaworzno

delTORO Słupsk

07 cze 2008, 20:56   (#9)  

szewo napisał(a):Mam podobny problem. Zależy mi na utrzymaniu w nowym baniaku pięknych dywanów, w tym małego heńka. Jakie denne towarzystwo mi tego nie popsuje? Otoski? Zrbojniki?
Myślę, że bocje mogą heńka rozwalić raz dwa...

Może maccusy- L104? Dosyć małe drewnojady. U mnie roślin nie ruszają choć spotkałem się z opinią (Katka na http://akwaforum.pl/viewtopic.php?p=60981#60981) że potrafią demolkę urządzić.

PS. Otosek to też zbrojnik ...
30L na przetrwanie

delTORO

Miasto: Słupsk

Wspieram stronę kontem Premium

07 lip 2008, 09:18   (#10)  

Niedawno wystartowałem z Iwagumi. Zasadziłem rośliny i zamierzałem odczekać z 2-3 tygodnie nim wpuszczę ryby ze starego, małego akwarium.
Brak mozliwości przekładania sprzętu (nieobecność w domu), ale również prośby żony, spowodowały, że się złamałem.
Mam plany trzymać w iwagumi tylko dwie ławice: Neonków i Microrazbor Galaxy.
Nie widzę jednak mozliwości by pozbyć się starych rybek.
I tak to niestety wygladało:

Dzień 4. Najpierw wpuściłem parkę Danio Czerwonego - zaczęły się trzeć. Robiły to tak namietnie, ze wypłynęło mi część sadzonek Micrantheum Umbrosum.
Nie zamierzam mieć Danio, więc nie odłowiłem ryb, gdy samica złozyła ikrę.

dzień 5. Wpuściłem Zbrojnika niebieskiego (trochę dlatego, ze miałem nadzieję, iz zajmie się okrzemkami) - Floran i ActiSubstrate przerzucane "kilogramami" - zaczął kopać jaskinie pod kamieniami, porobił górki, powyrywał nawet te zadzonki, które już puszczały korzenie, podkopał się pod Eleocharisami, cała biała plaża zrobiła się szaro-czarna od Floranu.

dzień 6. wpuszczone 2 kiryski spiżowe i 8 Neonów - kirysy przyłaczyły sie do samca Danio w konsumowaniu jego niewyklutego potomstwa, a także dalszego systematycznego usuwania sadzonek Micratheum oraz Glossostigmy. Neony jedyne bardzo grzeczne - nie robią szkód.

Oczywiście miałem przeczucie, ze to się tak skończy - ale miekkie serce nie pozwoliło mi nie przełozyć rybek.
Umieszczam to jako ostrzeżenie: planować trzeba z duzym wyprzedzeniem. Jeśli myśli ktoś o założeniu w przyszłości akwarium roślinnego - to nie kupować rybek, które się do niego nie nadają, ew. załozyć z góry posiadanie dwóch akwariów.
W moim poprzednim akwarium Kiryski i Zbrojnik spełniały doskonale swoje zadania czyszczące. Danio wprowadzały sporo życia, swoją ruchliwością i ciekawością. Vallisneria wytrzymywała kazde tornado.

Fellblade
Ranga: Początkujący

kosny Gdynia

17 lip 2008, 23:00   (#11)  

Dziekuje bardzo za wszystkie posty, były mi pomocne przy przeglądaniu stron www

Generalnie już mniej wiecej już wiem co chciałbym trzymać (zbrojniki) u mnie w zbiorniku, ale co do konkretów chciałbym jeszcze Was dopytać, które osobniki najlepiej, ile i w ogóle jaka jest dostępność na rynku oraz ile sztuk najlepiej.

Zanim przejdę do konkretów, najpierw opisze jak sytuacja przedstawia się na dzień dzisiejszy.

Zatem, w najbliższym czasie planuje przeprowadzkę, co wiąże się z restartem zbiornika. (teraz zbiornik przedstawia się mniej więcej tak: )

Obrazek
Obrazek

Baniak nieco różni się w obecnej chwili od tego które tutaj dałem. Teraz wszędzie rośliny są napakowane bez ładu i składu. W sumie wygląda to na przechowalnię roślin, wszystko czeka do czasu przeprowadzki.
Oczywiście w związku z przeprowadzką , zbiornik zyska wiele innowacji oraz stanie się bardziej zaawansowany technicznie (wszystko tylko po to aby ryby i rośliny miały się jak najlepiej :P ), chociaż po części również z lenistwo ? mniej obsługowe... J
Również wnętrze akwarium zyska nowy wygląd, będę starał się stworzyć akwarium w stylu ?nature? i wolno rosnącymi roślinami, dużą ilością korzeni, kamieni, plażą (konkrety poniżej).

Dane techniczne:
Akwarium 200L wymiar standardowy: 100x40x50h
Oświetlenie: 4x39W T5 ok.8-10h dziennie, zawieszone ok. 15cm nad akwarium
Filtracja: 1x JBL Cristal Profi 250, mam jeszcze drugi taki sam ale nie wiem czy podłączyć aby nie było nadfiltracji. Napowietrzanie to tylko i wyłącznie przez deszczownie.
Nawożenie Co2: butla 1,5 kg. Mam zamiar dokupić elektrozawór oraz komputer pH Lajon 115 lub Skalar, tak aby pH utrzymywało się w granicach 6,7 ? 6,8.
Grzanie i chłodzenie: Grzałkę mam jakąś tam z termostatem, ale przez tyle lat co mam akwarium nie była mi zabardzo potrzebna, bardziej obawiam się wysokich temperatur >28 i zastanawiam się nad zakupem regulatora który załączałby wentylatory wtedy gdy temperatura przekroczyłaby 26,5*C. Chcę utrzymywać 26*C.
Woda: ? RO, na ? z kranówką, tak aby twardości wynosiły w granicach 6-8 stopni.
Podłoże: jeszcze intensywnie zastanawiam się pomiędzy Amazonią, a Aqua Substratem dla roślin. Dla ryb przewiduje poletko z białego piasku kwarcowego na przodzie akwarium.
Dekoracja: korzenie i kamienie. Korzenie te co są aktualnie w zbiorniku + 1 duży który się intensywnie moczy, preparuję już go od dłuższego czasu. Pochodzi z mojego drzewka owocowego na działce (wiśnia). W zeszłym roku wykopany, całą zimę i wiosnę leżał i dogorywał na działce. Teraz jestem na etapie moczenia i odkorowywania. Mam nadzieje że nie będzie z nim większego kłopotu. Jeśli chodzi o kamienie to mam zamiar wybrać się do pobliskich żwirowni w poszukiwaniu odpowiednich egzemplarzy z rodzaju: łupek filitowy bądź serpentynit. Trzymał ktoś z Was te kamienie? Z tego co czytałem nie powinny wchodzić w reakcje z wodą.

Obsada roślinna jaką przewiduje:
Zależy mi na tym aby zbrojniki nie niszczyło mi ich, szczególnie martwię się o mchy. Z części roślin na pewno zrezygnuję bo będzie ich zbyt wiele, a chciałbym aby było w miarę luźno, lekko i kompozycja nie była przeładowana wiec odpadnie tego sporo, ale podaje wszystkie bo może zbrojniki w jakimś gatunku szczególnie gustują.

Na tył:

- rotala indica
- Didiplis Diandra
- Heteranthera zosterifolia
- Valisneria nana
- Crinum calamistratum

Środek, na korzenie i kamienie:

- Hemianthus micranthemoides
- Hydrocotyle leucocephala
- Microsorum pteropus
- Mircosorium narrow
- Anubias nana bonzai
- Bolbitis heudelotii
- Hydrophilia corymbosa mini

Mchy i wątrobowce:

- mini pelia
- pelia
- fissidens fontanus ? phoenix moss
- peacock moss
- weeping moss
- christmas moss

Pierwszy plan:

- echinodorus tenellus
- eleocharis acicularis
- cryptocoryne parva, petchii??, nevilli??, wendtii green
- hemianthus callitrichoides
- Blyxa japonica
- Pogostemon helferi
- Utricularia graminifolia

Pływająca:

- Limnobium laevigatum

Obsada rybna:

Towarzysząca:

- 2 rodzaje łagodnych apisto (myślałem o ramirezkach 1+1 oraz o trifastiatach 1+1, musze jeszcze o nich nieco poczytać. Miałem już ramirezy, a z trifasciatami nie miałem do czynienia wiec nie wiem jak będą zachowywać się w stosunku do ramirez i co ważniejsze do zbrojników)
- ryby ławicowe (30x rosbora espei lub 30x jakiś rodzaj drobnoustka)
- chciałem do tego jeszcze 4 skalary, ale tak się poważnie zastanawiam czy do mojego litrażu nie będzie to już za dużo...najbardziej kuszą mnie dlatego, że byłyby naturalnych straszakiem ryb ławicowych, aby te ładnie pływały w ławicy.

Do tego całego towarzystwa z 30 szt. Krewetek amano.

No i w końcu przechodzę do sedna całego postu czyli zbrojników. Troszkę mi czasu zajęło zanim upatrzyłem odpowiednie sztuki dla mnie, a może nie będą one odpowiednie dlatego proszę Was o pomoc.

Jedyne co wiem że będzie na bank to:
- 10x otocinclus

Resztę podaję pod dyskusję:

- Dekeyseria brachyura L168 ? jak wygląda kwestia z jej dostępnością w kraju? Czy nadaje się do roślinnego, ponieważ czytając jej opis natknąłem się na informację że dawna jej nazwa to Peckoltia pulcher a z tego co zdąrzyłem się zorientować peckoltia konsumuje rośliny aż jej się pyszczek trzęsie :P (z tego gatunku interesowałaby mnie 1-2 szt.)
- Farlowella ? najchętniej widziałbym amazonum, ale pewnie zadowole się tym co będzie na rynku i weźme to co jest czyli pewnie vittata czy acus (1 szt.)
- Loricarie i renoricarie ? lala L010 lub simillima lub beni (1 ? 2 szt.) zależy również co jest i co będzie na rynku
- Hypancistrusy ? L066 (mają w okazie w gdańsku J ), L129, L173 (tutaj z tego co się zorientowałem nie mam na co liczyć), L174, L199, L236, L250, L270, L287, L316, L333 (też widziałem w okazie), L340. Nie wiem jak tutaj wygląda kwestia dostępności i ceny (oprócz tych dwóch sztuk). Interesują mnie 3-4 szt. a co do numerka to już będzie właśnie zależeć od dostępności i co za tym idzie ceny.

To by było na tyle, chyba o niczym nie zapomniałem :P post wyszedł dosyć przydługi (gratulacje dla tych który przeczytali wszystko do końca), ale liczę że ktoś odpowie mi na moje pytanka, za co z góry dziękuje.
Czasu jeszcze troszkę jest, bo w połowie sierpnia będę zakładał akwarium, a na początku września wpuszczał ryby. Także można dyskutować co i jak J

Dzięki i pozdrawiam

kosny

kosny Gdynia

17 lip 2008, 23:01   (#12)  

do skasowania
Ostatnio edytowano 17 lip 2008, 23:07 przez kosny, łącznie edytowano 1 raz

kosny

kosny Gdynia

17 lip 2008, 23:03   (#13)  

do skasowania
Ostatnio edytowano 17 lip 2008, 23:09 przez kosny, łącznie edytowano 1 raz

kosny

kosny Gdynia

17 lip 2008, 23:03   (#14)  

do skasowania
Ostatnio edytowano 17 lip 2008, 23:09 przez kosny, łącznie edytowano 1 raz

kosny

kosny Gdynia

17 lip 2008, 23:05   (#15)  

do skasowania

kosny

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_20251122_092949.jpg

Zbrojniki, efekt walki czy choroba?

paka747 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1983
Cześć, Od tygodnia w akwarium trwa spór o teren przy grocie do składania ikry dla zbrojników. Zmienił się dominujący samiec. Wczoraj zauważyłem zmiany na skórze zbrojników w okolicach pyska, płetwy b...
YouTube

[GreenAqua] Dobór ryb do akwarium roślinnego

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2389
Zapraszam do obejrzenia. Jeśli interesują Was polskie opisy ryb przeznaczonych do zbiorników roślinnych podejrzycie je w sklepie RA: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/ryby-krewetki-slimaki-c-348.html...

Czy można trzymać zbrojniki w akwarium z substratem?

ZielonyAmator w Zwierzęta · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 12067
Witam. Spotkałem się z opinią, że zbrojniki zdychają gdy są w akwarium z substratem na podłożu, zatem nie można ich trzymać w takim akwarium. Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem?...

Ulubione ryby do akwarium roślinnego

spioo w Zwierzęta · Odpowiedzi: 65 · Wyświetlenia: 62593
Witam. Chciałbym przeprowadzić taką jak by małą sondę z czystej ciekawości. Jaka waszym zdaniem jest najbardziej pożądana rybka/rybki akwariowe w zbiornikach roślinnych ? Zapewne będzie ich dużo,...

Duże pielęgnice do akwarium roślinnego

qqrq w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3156
Czy są jakieś pielęgnice większych rozmiarów (nie mówię o pielęgniczkach, typu kakadu, ramirez) do zbiornika 800 litrów które by nie tykały roślin?

Co zjada młode zbrojniki?

star w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 3972
Jak w temacie. posiadam akwarium 54l ,zbrojniki regularnie znoszą ikre,po tygodniu się wyklówają i samiec ich pilnóje.Po następnym dygodniu zostaje tylko pare sztuk .W akwarium pływają; neonki,danio R...

Duża stadna rybka do akwarium roślinnego

Cinek123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 13896
Proszę Was o pomoc w wybraniu stadnej rybki do akwarium roślinnego. Chcę aby tym razem była to "duża" rybka nie neonek, rhodosdomus, zwinnik lub bystrzyk. W akwarium jest dość spora liczba krewetek RC...

Zbrojniki niebieskie - pytanie.

Paweł G. w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3118
Czy małe zbrojniki niebieskie nadają się do akwarium roślinnego z delikatnymi roślinami?

Brzanka odeska czy pasuje do zbiornika roślinnego?

ci3chy w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2486
Jak w temacie czy ktoś miła tę rybę w zbiorniku i podzieli się doświadczeniem. Głównie interesuje mnie czy nie obgryza roślin i nie męczy krewetek i innych rybek.

Wieksze ryby do akwarium roslinnego.

radekr w Zwierzęta · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 8422
Witam ponownie. Planuje zmiany w obsadzie w moim 270 litrowym akwarium. Mam w nim 10 x Razbora klinowa, 10 x Razbora Galaxy, 6 x Otosek, 5 x Kosiarka, 4 x Kirysek, 5 x Brzanka Sumatrzanska, 1 x Sum af...

Statystyki

Ten temat przegląda 224 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 224 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.