Dziekuje bardzo za wszystkie posty, były mi pomocne przy przeglądaniu stron www
Generalnie już mniej wiecej już wiem co chciałbym trzymać (zbrojniki) u mnie w zbiorniku, ale co do konkretów chciałbym jeszcze Was dopytać, które osobniki najlepiej, ile i w ogóle jaka jest dostępność na rynku oraz ile sztuk najlepiej.
Zanim przejdę do konkretów, najpierw opisze jak sytuacja przedstawia się na dzień dzisiejszy.
Zatem, w najbliższym czasie planuje przeprowadzkę, co wiąże się z restartem zbiornika. (teraz zbiornik przedstawia się mniej więcej tak: )
Baniak nieco różni się w obecnej chwili od tego które tutaj dałem. Teraz wszędzie rośliny są napakowane bez ładu i składu. W sumie wygląda to na przechowalnię roślin, wszystko czeka do czasu przeprowadzki.
Oczywiście w związku z przeprowadzką , zbiornik zyska wiele innowacji oraz stanie się bardziej zaawansowany technicznie (wszystko tylko po to aby ryby i rośliny miały się jak najlepiej

), chociaż po części również z lenistwo ? mniej obsługowe... J
Również wnętrze akwarium zyska nowy wygląd, będę starał się stworzyć akwarium w stylu ?nature? i wolno rosnącymi roślinami, dużą ilością korzeni, kamieni, plażą (konkrety poniżej).
Dane techniczne:
Akwarium 200L wymiar standardowy: 100x40x50h
Oświetlenie: 4x39W T5 ok.8-10h dziennie, zawieszone ok. 15cm nad akwarium
Filtracja: 1x JBL Cristal Profi 250, mam jeszcze drugi taki sam ale nie wiem czy podłączyć aby nie było nadfiltracji. Napowietrzanie to tylko i wyłącznie przez deszczownie.
Nawożenie Co2: butla 1,5 kg. Mam zamiar dokupić elektrozawór oraz komputer pH Lajon 115 lub Skalar, tak aby pH utrzymywało się w granicach 6,7 ? 6,8.
Grzanie i chłodzenie: Grzałkę mam jakąś tam z termostatem, ale przez tyle lat co mam akwarium nie była mi zabardzo potrzebna, bardziej obawiam się wysokich temperatur >28 i zastanawiam się nad zakupem regulatora który załączałby wentylatory wtedy gdy temperatura przekroczyłaby 26,5*C. Chcę utrzymywać 26*C.
Woda: ? RO, na ? z kranówką, tak aby twardości wynosiły w granicach 6-8 stopni.
Podłoże: jeszcze intensywnie zastanawiam się pomiędzy Amazonią, a Aqua Substratem dla roślin. Dla ryb przewiduje poletko z białego piasku kwarcowego na przodzie akwarium.
Dekoracja: korzenie i kamienie. Korzenie te co są aktualnie w zbiorniku + 1 duży który się intensywnie moczy, preparuję już go od dłuższego czasu. Pochodzi z mojego drzewka owocowego na działce (wiśnia). W zeszłym roku wykopany, całą zimę i wiosnę leżał i dogorywał na działce. Teraz jestem na etapie moczenia i odkorowywania. Mam nadzieje że nie będzie z nim większego kłopotu. Jeśli chodzi o kamienie to mam zamiar wybrać się do pobliskich żwirowni w poszukiwaniu odpowiednich egzemplarzy z rodzaju: łupek filitowy bądź serpentynit. Trzymał ktoś z Was te kamienie? Z tego co czytałem nie powinny wchodzić w reakcje z wodą.
Obsada roślinna jaką przewiduje:
Zależy mi na tym aby zbrojniki nie niszczyło mi ich, szczególnie martwię się o mchy. Z części roślin na pewno zrezygnuję bo będzie ich zbyt wiele, a chciałbym aby było w miarę luźno, lekko i kompozycja nie była przeładowana wiec odpadnie tego sporo, ale podaje wszystkie bo może zbrojniki w jakimś gatunku szczególnie gustują.
Na tył:
- rotala indica
- Didiplis Diandra
- Heteranthera zosterifolia
- Valisneria nana
- Crinum calamistratum
Środek, na korzenie i kamienie:
- Hemianthus micranthemoides
- Hydrocotyle leucocephala
- Microsorum pteropus
- Mircosorium narrow
- Anubias nana bonzai
- Bolbitis heudelotii
- Hydrophilia corymbosa mini
Mchy i wątrobowce:
- mini pelia
- pelia
- fissidens fontanus ? phoenix moss
- peacock moss
- weeping moss
- christmas moss
Pierwszy plan:
- echinodorus tenellus
- eleocharis acicularis
- cryptocoryne parva, petchii??, nevilli??, wendtii green
- hemianthus callitrichoides
- Blyxa japonica
- Pogostemon helferi
- Utricularia graminifolia
Pływająca:
- Limnobium laevigatum
Obsada rybna:
Towarzysząca:
- 2 rodzaje łagodnych apisto (myślałem o ramirezkach 1+1 oraz o trifastiatach 1+1, musze jeszcze o nich nieco poczytać. Miałem już ramirezy, a z trifasciatami nie miałem do czynienia wiec nie wiem jak będą zachowywać się w stosunku do ramirez i co ważniejsze do zbrojników)
- ryby ławicowe (30x rosbora espei lub 30x jakiś rodzaj drobnoustka)
- chciałem do tego jeszcze 4 skalary, ale tak się poważnie zastanawiam czy do mojego litrażu nie będzie to już za dużo...najbardziej kuszą mnie dlatego, że byłyby naturalnych straszakiem ryb ławicowych, aby te ładnie pływały w ławicy.
Do tego całego towarzystwa z 30 szt. Krewetek amano.
No i w końcu przechodzę do sedna całego postu czyli zbrojników. Troszkę mi czasu zajęło zanim upatrzyłem odpowiednie sztuki dla mnie, a może nie będą one odpowiednie dlatego proszę Was o pomoc.
Jedyne co wiem że będzie na bank to:
- 10x otocinclus
Resztę podaję pod dyskusję:
- Dekeyseria brachyura L168 ? jak wygląda kwestia z jej dostępnością w kraju? Czy nadaje się do roślinnego, ponieważ czytając jej opis natknąłem się na informację że dawna jej nazwa to Peckoltia pulcher a z tego co zdąrzyłem się zorientować peckoltia konsumuje rośliny aż jej się pyszczek trzęsie

(z tego gatunku interesowałaby mnie 1-2 szt.)
- Farlowella ? najchętniej widziałbym amazonum, ale pewnie zadowole się tym co będzie na rynku i weźme to co jest czyli pewnie vittata czy acus (1 szt.)
- Loricarie i renoricarie ? lala L010 lub simillima lub beni (1 ? 2 szt.) zależy również co jest i co będzie na rynku
- Hypancistrusy ? L066 (mają w okazie w gdańsku J ), L129, L173 (tutaj z tego co się zorientowałem nie mam na co liczyć), L174, L199, L236, L250, L270, L287, L316, L333 (też widziałem w okazie), L340. Nie wiem jak tutaj wygląda kwestia dostępności i ceny (oprócz tych dwóch sztuk). Interesują mnie 3-4 szt. a co do numerka to już będzie właśnie zależeć od dostępności i co za tym idzie ceny.
To by było na tyle, chyba o niczym nie zapomniałem

post wyszedł dosyć przydługi (gratulacje dla tych który przeczytali wszystko do końca), ale liczę że ktoś odpowie mi na moje pytanka, za co z góry dziękuje.
Czasu jeszcze troszkę jest, bo w połowie sierpnia będę zakładał akwarium, a na początku września wpuszczał ryby. Także można dyskutować co i jak J
Dzięki i pozdrawiam