Farba do akwarium (pokrywy)
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam Jaki rodzaj farby najlepiej użyć do pomalowania wewnętrznej storny pokrywy? Z reguły są one czarne i mimo odbłyśników pochłaniają część światła. Pomoalowanie pokrywy na biało na pewno by pomogło.
Pozdrawiam
Luk
-
Luk
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Brzesko
Luk napisał(a):Jaki rodzaj farby najlepiej użyć do pomalowania wewnętrznej storny pokrywy? Z reguły są one czarne i mimo odbłyśników pochłaniają część światła. Pomoalowanie pokrywy na biało na pewno by pomogło.
Witam
Pewnie,że maluj na biało  .Możesz malować pedzlem lub tzw. sprejem.
Wybór należy do Ciebie 
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Witam
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź  , ale chodziło mi raczej o rodzaj farby, a nie o technike malowania 
Pozdrawiam
Luk
-
Luk
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zamiast farby proponuję lustrzaną folię samoprzylepną. Znacznie lepiej odbija światło.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Luk napisał(a):Dzięki za wyczerpującą odpowiedź
A proszę bardzo ale chodziło mi raczej o rodzaj farby, a nie o technike malowania 
Sorki Luk małe niedopatrzenie z mojej strony.
Chodziło o farbę olejną 
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Alo jeszcze inaczej.
Ja całe wnętrze pokrywy oblepiłem śniadaniową folią aluminiową. Do tego potrzebna mi była tylko dwustronna taśma klejąca do wykładzin. Dzięki temu zwiększyłem oświetlenie dna akwarium o jakieś 20%.
Tak jak na fotce:
http://republika.pl/salezy/oswi.jpg
-
salezy
●
Ja zrobiłem podobnie jak Dariusz z tym, że folię przykleiłem klejem do klejenia m. in. steropianu.
-
labeo
●
Witam
Pomalowałem farbą akrylową DULUX białą oczywiśćie  . Połozyłęm 2 warsty, farba super kryje i jako rozpuszczalnik do niej stosuje się wodę oczywiście do momentu wyschnęcia
Odnośnie folii to też miałem wcześniej wylkejoną pokrywe folią ale z czasem po bokach i z przodu pokrywy zmatowiała i zrobiła sie szaro-czarna, dlatego zmieniłem na farbę.
Pozdrawiam
Luk
-
Luk
●
Jak dla mnie wystarczy dobry lakier, a póżniej tylko folię aluminiową przykleić na jakiś klej.
-

Paweł
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
Witam
Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post.
Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...
Witam. Po długiej przerwie planuje odpalić baniak od nowa. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia. Posiadam 2 lampy Chichiros a1200 120 cm jak dobrze pamiętam. Chciałbym kupić teraz sinkor LED ...
|