KALKULATORY AKWARYSTYCZNE - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

KALKULATORY AKWARYSTYCZNE

Liczba wyświetleń: 5488·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

25 maja 2008, 23:19 KALKULATORY AKWARYSTYCZNE  (#1)  

Proszę o korzystanie i wyrażanie opinii oraz propozycje ulepszeń

http://www.mlyniec.gda.pl/~chemia/akwarium/

Są dwie możliwości:
- Nawożenie on line (arkusz do obliczania stężeń nawozów
- oraz pliki do ściągnięcia na dysk z arkuszem do ustalenia twardości oraz ilości nawozu dodawanego do podmiany wody http://www.mlyniec.gda.pl/~chemia/akwarium/akwarium.zip

Tomasz_P
Ranga: Początkujący

27 maja 2008, 20:26   (#2)  

Wow, profesjonalny i zaawansowany kalkulator :)
Ja zrobiłem trochę prostszy do sporządania mikro. W polach zielonych wpisuje się ilość soli/chelatu oraz należy wpisać zawartość danego pierwiastka w chelacie (bo są różne chelaty). Tak więc np. w przypadku stosowania chelatu Forte 7% Fe należy obok pola "zawartość Fe w chelacie" wpisać "7". Jako dodatkowe pierwiastki są tam np. nikiel, tytan które nie są wymagane przez rosliny ale mogą być przydatne w przypadku używania wody tylko z RO (związki niklu i kobaltu są trujące !).
W polu "dzienna dawka nawozu" wpisujemy ilość nawozu jaką dziennie wlewa się do zbiornika. Ilość tą można ustalac w taki sposób żeby np. podanie 1ml nawozu na 100L dodawało 0,01..0,02 ppm Fe (nie polecam robić większych stężeń nawozu gdyż wtedy jest on mniej stabilny, może nastąpić wytrącanie się i nawóz jest bardziej podatny na pleśnienie - zwłaszcza gdy nie ma konserwantu).
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

spider72 Wick, Szkocja

04 cze 2008, 16:29   (#3)  

W arkuszu do ustalania twardosci przydal by sie gips CaSO4, ktory ja (jak i zapewne inni szwagrowie :wink: ) uzywamy do zwiekszenia twardosci ogolnej w polaczeniu z MgSO4x7H2O.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

04 cze 2008, 16:43   (#4)  

Ja akurat używam CaSO4 * 2H2O lub CaSO4 * 0,5H2O.

W arkuszu do ustalania twardosci przydal by sie gips CaSO4, ktory ja (jak i zapewne inni szwagrowie ) uzywamy do zwiekszenia twardosci ogolnej w polaczeniu z MgSO4x7H2O.

"Szwagier" to idealne słowo pasujące do nawozów robionych we własnym zakresie :lol:
Od tej pory "nawóz robiony ze szwagrem" oznacza po prostu własne mikro, makro lub mineralizator RO :)
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

spider72 Wick, Szkocja

04 cze 2008, 17:32   (#5)  

kekon7 napisał(a):"Szwagier" to idealne słowo pasujące do nawozów robionych we własnym zakresie :lol:
Od tej pory "nawóz robiony ze szwagrem" oznacza po prostu własne mikro, makro lub mineralizator RO :)

He, he :D :D , mi tez sie strasznie podoba dlatego je propoaguje, ale "prawa autorskie" do tego okreslenia naleza sie Grzegorzowi Guzikowi, ktory chyba jako pierwszy go uzyl w polaczeniu z nawozem no i piwnica oczywiscie, choc garaz tez byl by dobry :lol: .
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

25 cze 2008, 17:52   (#6)  

Od zamieszczenia kalkulatorów nastąpiło trochę zmian.
Jeśli macie jakieś uwagi lub propozycje ulepszeń, piszcie.

Tomasz_P
Ranga: Początkujący

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Laboratorium akwarystyczne Zoolek

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3766
Zoolek przygotował "Laboratorium Akwarystyczne - co w wodzie piszczy?" 24-25 marca w Kompleksie Świętokrzyska Polana odbyła się duga Wystawa Akwarystyczna Akwaryści - Akwarystom. Podczas wys...

Nawozy Ferka a testy akwarystyczne

malojk w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3731
Witam! Które testy można robić stosując nawozy Ferka? Coś gdzieś przeczytałem że testowanie przy tych nawozach mija się z celem bo są nie wykrywalne jakieś stężenia. Czy to prawda? Interesuje mnie F...

[DIY] Testy akwarystyczne kropelkowe

mikipod w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2025
Witam wszystkich zainteresowanych, może w tym temacie ktoś się wypowie, ostatnio jakoś nie miałem szczęścia ;) Jak wiadomo oryginalne testy kropelkowe potrafią kosztować sporo pieniędzy. Jako, że int...

Nawozy akwarystyczne na bazie nawozów ogrodniczych

labeo w Nawożenie · Odpowiedzi: 101 · Wyświetlenia: 88698
Chciałbym utworzyć wątek jak w temacie. Prosiłbym doświadczonych użytkowników o porady co można używać i czym uzupełniać gotowe nawozy. Wprawdzie wynalazłem trochę inforamcji ale zajeło mi to trochę c...

Najnowsze kalkulatory akwarystyczne do sporządzania nawozów

rytcher w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2529
Witam! Chciał bym aby ten wątek był przystosowany tylko do upadate najnowszych kalkulatorów do metody Ei. Każdy kto posiada sprawdzony kalkulator niech poda w swoim poście. Znacznie to ułatwi w szu...

EI, niedobory, glony, przekłamujące kalkulatory.

Narybek w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 4961
Cześć, Otóż postanowiłem w końcu wywalić w kąt nawozy PG (a przynajmniej macro) i zacząć nawozić na własną rekę. Zamówiłem KNO3, KH2PO4 i K2SO4, rozpuściłem po 25 ML (nie miałem jak zmierzyć w g) ka...

Kalkulatory PMDD

qbak w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1285
Napisałem ostatnio post o kalkulatorach PMDD w dziale technika. Może powinienem go zamieścić go tutaj :roll: Tam mi nikt nie odpowiedział a że chemikiem nie jestem to nie wiem czy moje przypuszczenia ...

Statystyki

Ten temat przegląda 251 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 251 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.