Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zauważyłem że od pewnego czasu moja obsada ( neony ) Ocierają się o różne przedmioty kamienie i o siebie. Szybko pływają.Podejrzewam Ospę rybią ( ICHTIOFTIRIOZA) lecz nie widzę żadnych plamek oraz Bloat. Jedyny lek jaki obecnie teraz mam to aquasan-s przeciw pierwotniakom.FMC nie mam jak kupić bo dzisiaj wszystko zamknięte 
-
nowak124
●
Zamiast MFC Ichtiosan Tropicala lub Blue-ichtio Zooleka.
-
Plejstocen
●
- Ranga: Stały bywalec
Dobra to kupię dzisiaj ten preparat w briocmarche xD  Na innym forum poradzono mi abym podwyższył temperaturę do 33 stopni C na 2 godziny. Zastosuje te dwie metody razem xD
-
nowak124
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bardzo mnie ciekawi co ma sie stać przez te 2 godziny?  Na jakim forum polecają takie rzeczy?
Metoda podwyższenia temperatury jest ok, ale nie dla takich małych i delikatnych ryb. Gdyby to były duże pielęgnice, labiryntowate, wtedy jest dobra. Neony szkoda męczyć taką temperaturą, zwłaszcza że muszą w niej wytrzymać troche dłużej niż 2 godziny. Polecam podwyższyć temperature do 27-28 stopni w celu przyspieszenia rozwoju kulorzęska i utrzymywać stężenie błękitu przez 2 tygodnie. Warto na ten czas dać rybom dodatkowe napowietrzanie jeśli na co dzień go nie stosujemy.
-
Plejstocen
●
- Ranga: Stały bywalec
Zakupiłem ICHTIOSAN Tropicala. Zaraz będę działać w akwarium. Może pokaże się na forum 
-
nowak124
●
Dodałem 5ml preparatu według zaleceń producenta. Nie zaobserwowałem błękitu w wodzie?? Czy musi on być?
-
nowak124
●
Nie widzę jaki masz litraż,ale skoro dawka jaką podałeś to 5ml,to domyślam się,że masz około 50litrów...Co do zabarwienia wody,to w moim przypadku nie zauważyłam znacznego zabarwienia wody...Prawdę mówiąc to od momentu "rozejścia"się leku po akwarium nie zmieniło się nic...Nadmienię jednak,że mam korzeń,który barwi mi wodę na herbaciany kolor,ale to chyba akurat nie ma znaczenia...Temperaturę utrzymuj teraz stale w granicach 27-28stopni
-
Pipi
●
Zgadza się mam akwa 50 l, dokładnie 54l  Na opakowaniu pisze aby uzupełniać dawkę leku. Tylko nie wiem kiedy i ile uzupełniać...
-
nowak124
●
Objawy ustępują  Neony pływają pięknym stadkiem po całym akwa, a nie jak dawniej chowały się za roślinami i wychodziły tylko na jedzonko  Dzięki za pomoc. To na parwde dobre forum nie propagujecie chorych pomysłów jak np 30 C dla neonów...
-
nowak124
●
Ja w sprawie tego korzenia co barwi wodę. U mnie chyba też jest taki korzeń... Czy to się kiedyś wypłucze czy taki kolor wody długo się będzie utrzymywał?
80L ogólne
-
Bouli666
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
Bouli666 napisał(a):Ja w sprawie tego korzenia co barwi wodę. U mnie chyba też jest taki korzeń... Czy to się kiedyś wypłucze czy taki kolor wody długo się będzie utrzymywał?
Z czasem powinno zabarwienie ustąpić,ale może to potrwać.Jak chcesz to przyspieszyć to wygotuj korzeń kilka razy,za każdym razem podmieniając wodę w garnku na czystą 
-

mario27-28
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: kuj-pom.
Nie wiem czy to normalne u neonów, ale ganiają się nie kiedy ze sobą. Wlałem 5 ml ihtiosanu i podwyższyłem temperaturę do 28 C. Normalnie jest 24. Kąpiel będzie trwała 3 dni w zbiorniku ogólnym.
-
nowak124
●
Powiązane tematy
Tak jak w temacie. Temperatura w akwarium 24 stopnie ,woda 100 procent ro plus mineralizator jbl....
|
|