|
|
225L "azjatyckie takie tam na glebie " by szymon w
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Baniak zalany 26-27.04.08
Pole bitwy: 225L (125x45x40) z OW robiony u szklarza, któremu się kłaniam bo robota solidna
Światło: 2 x 54W na belce, przez którą musiałem przez jakiś czas obyć się bez piwa.
Filtracja: JBL 900e. zapuściłem go de facto dzisiaj.
Podłoże: DIY w tym lateryt na spodzie, na tym ziemia uniwersalna z torfem, gliną, kompostem, piachem i dolomitem. warstwa 3cm. Na to żwir drobny warstwa 3-5 cm i na wierzchu agua clay rataja 1cm.
Nawożenie: z podłoża,
Woda: pH = 7,5, kH = 7, gH = 16, No3 = 20, Po4 = 0,1 Fe = 0
Zielsko:
Cryptocoryne: parva, petchii, crispatula var balansea, wendtii green, wendtii Mi Oya, walkerii, Blyxa japonica, Hygrophile: angustifolia, difformis, Ceratopteris siliquosa
Limnophilia sessiflora, Mayaca Sellowiana, valisneria i jakiś lotos, który muszę zidentyfikować
Te co skaczą i pływają: brzanki sumatrzańskie, mszyste i grubowarg zielony.
fotka z 09.05.2008
Ostatnio edytowano 20 maja 2008, 08:14 przez szymonw, łącznie edytowano 1 raz
-
szymonw
●
Już roślinom ślinka kapie na te pyszności pod spodem  , fajny zestaw zwartek , powodzenia 
-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
Ciekawie zapowiadający się kawałek Azji!
Też mam kilka gatunków krypci - ale za wesoło nie jest... Bo jak kieeedyś rosły na 10-15 cm, to teraz na 20-25 cm....
Kurczę! Za wielkie!  Ale bardzo polecam c. villissi !  - bo malutka, zgrabniutka...  ...ale bardzo wolno rośnie 
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ciekawy pomysł na podłoże.Zobaczymy jak spisuje się taki rodzaj w dłuższym czasie.
Bardzo bym prosił o info jak zachowuje się w praktyce.Pozdrawiam i powodzenia.
-
Marek Franke
●
Poczekajmy aż zarośnie i będzie można poprzycinać rośliny, a tak w ogóle to podoba mi się dno
Powodzenia
-

gregorb
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
No, no podziwiam!!!! i zaczynam tęsknić za otwartymi zbiornikami 
-

baturka
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Międzychód
dzień 38 po zalaniu
cd. dalszy relacji.
miałem w międzyczase zakwit wody przy parametrach Fe i P niewykrywalnych, NO3 ponad 20 ppm. uporałem się z nim w tydzień - za pomocą prefiltra z waty, który wymieniałem w tym okresie raz dziennie oraz poprzez gęste zaroślinnienie tafli wody pistią i limnobium. limnobium już wydałem bądź przeniosłem do innego zbiornika, pistia została - 5 dorodnych egzemplarzy i trochę drobnicy. głównie ze względu na jej wysokie zapotrzebowanie na azot, którego miałem dość dużo. na tafli pływają sobie też dwa egzemlarze grążela jakiegoś tam - jeszcze go nie zidentyfikowałem.
no i oczywiście pozwoliłem zielsku rosnąć ile wlezie bez żadnych przycinek z czego skorzystały przede wszytkim nadwódka i nurzaniec i kładą się na powierzchni po lewej.
przez zakwit wody zmarniało mi niestety część zielska. światła dochodziło mniej do dolnych warstw baniaka i pojawiły się gnie nie gdzie okrzemki na łodygach zwartek i przede wszytkim na "majace", więc ją przyciąłem.
oprócz tej drobnej ingerencji oraz regularnego wycinania liści nawodnych lotosa (nie wszytkich) nic na razie nie przycinam. poczekam jeszcze parę dni i poobserwuję czy zielenice nie powrócą. jak będzie wszystko dobrze to zacznę powoli bawić się we fryzjera.
dzisiaj skompletowałem już obsadę docelową. dokupiłem 5 sumatrzaków, 5 mszystych, 4 kosiarki i harem (1+3) gurami popularnie zwanego "złotym" czyli odmiany barwnej marmurkowego - czyli mutacji hodowlanej dwuplamego. dałem się przy tym podejść jak wieśniak i dostałem samca bez płetwy ogonowej. no cóż to już nie pierwszy mój zakup w tym zoologu więc uśpiło to moją czujność. zamiast patrzyć na łapy oglądałem sobie wspaniały - 40 cm okaz arowany.
zorientowałem się już po wpuszczeniu do baniaka.
w każdym razie rana jest już zagojona - widać, że to stary ubytek. co dalej - zobaczymy. trochę mu to utrudnia pływanie ale widać, że się już nauczył jak sobie radzić, przegania samiczki i brzanki więc może sobie poradzi. jak na przyszłego władcę wygląda dość groteskowo ale cóż - wielu było władców z "defektami" choćby Timur Tamerlan zwany "chromym" po tym jak okulał po ranach odniesionych w walce.
25C to w sumie taka dolna granica temp. dla labiryntów ale nie będę podnosił. mam stałą temp wody równą temperaturze nad zbiornikiem i niech tak zostanie.
kolejna fotka już po przycince. no i będę jeszcze dosadzał.
[/b]
-
szymonw
●
-
boo6
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: mikołów
Czy ten korzeń to mopani ?
-

Tusia
●
-
Tusia napisał(a):Czy ten korzeń to mopani ?
powiem szczerze - nie mam pojęcia. przytargałem go z tegorocznego forum Aqua Terr w Toruniu wystwianego jako korzeń do terrarium.
-
szymonw
●
Tak sobie patrzę na to akwarium i wydaje mi się bardzo niskie...będziesz miał kłopot z roślinami...ciągłe przycinki...duuużo pracy co tydzień  , chyba, że wprowadzisz jakieś nisko rosnące. A Tak ogólnie to przyjemnie się prezentuje  .
-

Tusia
●
-
-

baturka
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Międzychód
dzień 49
nic się właściwie nie dzieje w tym baniaku takiego, co by wymagalo mojej interwencji. strasznie rozrosła się ceratopteris po obu bokach no i zacząłem ją wycinać.
rozrosła się też pistia na powierzchni przy czym dodosłe egzemplarze wykazują niedobory - moim zdaniem żelaza - końcówki liści żółkną ku środkowi. natomiast rośliny potomne rosną w dużym tempie. z niedoborami u roślin pływających i mikrosorium się liczyłem. ich zadaniem było i jest wyjaławianie wody z wszystkich związków i jakaś tam kontrola populacji glonów tym samym.
rośliny które mi się na tym etapie nie przyjęły to blyxa i mayaca. blyxa, którą dostałem była w opłakanym stanie i nie odrodziła się natomiast mayaca to ofiara inwazji zielenic a potem okrzemków sprzed paru tygodni i po ostrej przycince widzę że chyba już nie odbije.
Tusia napisał(a):Tak sobie patrzę na to akwarium i wydaje mi się bardzo niskie...będziesz miał kłopot z roślinami...ciągłe przycinki...duuużo pracy co tydzień  , chyba, że wprowadzisz jakieś nisko rosnące. A Tak ogólnie to przyjemnie się prezentuje  .
nie będzie chyba tak źle. docelowo mają tu być przede wszytkim zwartki więc przycinania będzie mniej.
wysokość 40 cm.
-
szymonw
●
nie mam pojęcia jak to robicie, że wasze baniaki są tak bardzo piękne...
a ja się staram i staram... i jakoś licho mi wychodzi 
-

lamprologus
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Tarnowskie Góry
Witam
Chciałbym zapytać czy te 2 egz. Pistii to takie urosly  w tym akwarium, czy świeżo przyniesione ?
Bo do mnie tej wielkości trafiły oryginały, ale potem już nie dochowałem sie takich okazów.
Pozdrawiam
MarcinM
-
marcinm
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
pistii przywiozłem pięć dorodnych egzemplarzy - po jakieś 15 cm średnicy. i do tego kilka hiacyntów wodnych (widać je na fotce po lewej stronie).
tak to mniej więcej wyglądało 2 tygodnie temu
w międzyczasie jeszcze bardziej zarosło i do tego mi się rzęsa wodna przyplątała z pistią
a trzeba się nieźle narobić by ten chwast usunąć.
wczoraj usunąłem wszytkie hiacynty i wszystkie pistie - egzemplarze mateczne. pozostawiłem rośliny potomne pistii - mam w tej chwili jakieś dwadzieścia egzemplarzy potomnych - takich na 5 - 7 cm.
wczoraj też poraz pierwszy (po tygodniowej nieobecności) ostro się wziąłem za przycinanie gdyż ceratopteris i h.difformis całą taflę już mi zarosły. kilka pędów poszło do 45L a reszta do śmieci bo nie było czasu na szukanie chętnych aż mi szkoda było bo nazbierało się tego z ćwierć miski.
i nastała jasność w zbiorniku.
po dwóch miesiącach od startu widzę, że powoli zaczyna się coś dziać na pierwszym planie - c.parva wreszcie troszkę odbiła. może doczekam się w końcu trawnika. no ale do tego światła potrzebuję stąd też to czyszczenie tafli z zielska.
-
szymonw
●
update fotki po przycince sprzed paru dni
dzień 66
-
szymonw
●
Ceratopteris Ci brązowieje  , u mnie tak i chyba go wywalę , jakoś nie może długo mieć zielonych liści 
-

Tusia
●
-
u mnie też i to sporo, zwlaszcza po prawej. ale zaczęło gdy miałem całą taflę obrośniętą pistią, także niedobory - pistia zżerała wszystko co było w wodzie. teraz pistii mam co kot napłakał i przyciąłem c. więc zobaczę czy jeszcze odbije. ale docelowo cała z prawej strony pod gilotynę i tak pójdzie stopniowo.
-
szymonw
●
Czyli mamy to samo...zastąp go aromaticą - pięknie i szybko rośnie
Piękne masz te zielone zwartki, jakie to są 
-

Tusia
●
-
Powiązane tematy
Akwarium na bazie zestawu Fluval Siena 332L tj. 110x55x55cm
Wystartowało z początkiem października 2025
Szafka - Siena 330
Oświetlenie - Dwie belki LED Plant 3.0 o strumieniu świetlnym 8 800 lm
Nawoż...
Wymiary akwarium + objętość: 90x50x50 - 225l
Oświetlenie: Chihiros VIVD 3
Nawożenie (z uwzględnieniem dawek na dany okres czasu): własna linia nawozowa, mineralizacja wody RO -VIMI Reminamin,
CO2...
Zbiornik:
60x30x36 VIV
Oświetlenie: ADA solar RGB
Podłoże: DarkSoil
Filtracja: Aquael ultramax 1000
Nawożenie: Growise
Co2: Butla wysokociśnieniowa
Rośliny:
Micranthemum Monte Carlo
Anubias nana
Stau...
Zbiornik:
60x40x40 ow
Oświetlenie: ADA Solar RGB
Podłoże: DarkSoil
Filtracja: Eheim 2215+ Eheim Skim 350 + Aquael mini-kani 80
Nawożenie: Cała linia Ferka/Joucifer
Co2: Butla wysokociśnieniowa
Roślin...
Witam .
Akwarium 100x50x45 Ophtiwhite 10mm
Oświetlenie: 4x39 T5
Filtracja: EHEIM PROFESSIONEL 4+ 2275
Dekoracje: SCENERY STONE
Butla Co2
Nawozy: VIMI All in One + carbo
Roslinki: Jeszcze niewybral...
Akwarium 225 litrów - Założone 26.04.2013
zdj5.jpg
Szkło optiwhite 100x45x50
Szafka zrobiona wg. mojego projektu:
http://imageshack.us/a/img4/24/szafkau.jpg
Filtracja:
-jbl e15...
Cześć. Poprzednia aranżacja przestała istnieć, postanowiłem wrócić do prostego i przewidywalnego iwagumi - to ogarniam ;). Zbiornik dojrzał, trawnik się zagęszcza, bez specjalnej aranżacji. Zależy mi ...
Witam serdecznie.
Akwarium aktualnie ma 2.5 miesiaca jak naraie mysle ze wszytko ok co jakis czas glony sie pokażą na skałach jak i naszybie ale wtedy szczoteczka do zębów i gabka idzie w ruch :)
W...
Prezentuję akwarium, które zaczęło powstawać ponad pół roku temu, bez specjalnego pomysłu i aranżacji, chyba bardziej, aby szkiełko nie stało puste. Korzenie moczyły się kilka tygodni, był straszny sy...
Hejka,
aqua tworzone na współ z tata.. zobaczymy jak będzie wyglądało po roku czasu.
Jeśli będzie się działo coś nie tak to będę pisał i licze na wasze doświadczenie.
Jeśli ktoś chce jakieś zbliżenie ...
|
|