Jak uniknąć ataku glonów na starcie? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak uniknąć ataku glonów na starcie?

Liczba wyświetleń: 1872·Odpowiedzi: 3
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Aktualnie posiadam 1,5 roczny zbiornik 54-litrowy ale z tydzień startuję ze 128 litrów. W zasadzie wszystko już kupione, ale boję się glonów na początku. Narazie pomysł mam taki, że daję sporo roślin, większość ze starego akwarium +nowe, podłączam z tego starefo zbiornika dojrzały kubełek unimax 250, wlewam 20 litrów wody z tego 54l. Chcę jeszcze wrzucić bacterie startowe biocoryn tetry. Aktualnie mam lampę HQI 70W, ale chcę dokupić jeszcze jedną. Czy może wstrzymać się narazie? Ile świecić na początku, jak często podmieniać wodę? Co ogólnie można jeszcze zrobić żeby usprawnić start? Z góry dziękuję za odpowiedź;)

Madziara
Ranga: Poznaje temat

12 maja 2008, 17:32   (#2)  

Gość

12 maja 2008, 18:30   (#3)  

Dzięki za link, trochę sobie poczytałam, ale nadal mam dylemat jak często podmieniać tą wodę na początku, nie mówiąc już o stosowaniu nawozów. Chyba tak naprawdę nie ma na to dobrej recepty.

Madziara
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

12 maja 2008, 18:40   (#4)  

Po tygodniu,od założenia zbiornika robimy dużą 50 % lub większą podmianę wody

Przyjęła się zasada,że nie ma czegoś takiego jak za duża podmiana wody.

P.s Kwestia nawożenia,to temat rzeka........na forum setki postów obejmujących te zagadnienie.
(Każdy poleca coś innego i jest w tym trochę racji....jak mawiano każdy zbiornik jest inny i w zależności od wielu czynników u jednych sprawdzi się to,a u innych tamto....

Gość

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Film Czym i jak sklejać aranżacje.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1813
Hej Film po niemiecku. Stefan z Liquid nature omawia i pokazuję czym i jak sklejać aranżacje. ?si=d04rmcLbowIe36gq
YouTube

Film Josh SIM - jak zbudować aranżacje z korzeni

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1546
Hej Ciekawy film. ?si=InoiqtMwe3iEi6uE
YouTube

(Film) Jak się ocenia akwaria konkursowe

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1208
Hej Oczywiście po niemiecku 😁. ?si=54kgAaHsIFw6r6SJ
YouTube

Jak skleić aranżację księżycową - mini moon gate

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4458
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Jak to się robi w Liquid Nature - filmy

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1813
Witam Można zrobić film długi ale jest w nim wszystko co do tej pory firma Oase przedstawiła w tych 5 odcinkach. Tak więc jeśli macie wolne 40 minut to zobaczcie jak to się robi w Liquid Nature. Ed...
YouTube

Jak produkowane są rośliny Aquafleur

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1512
Zapraszam do obejrzenia. Straszne tylko te rozdziawione miny ;p
YouTube

Jak wzmocnić działanie kleju SuperGlue

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 9332
Klej cyjanoakrylowy w połączeniu z sodą oczyszczoną daje mocne połączenie, ale z dodatkiem grafitu -wg autora filmiku - jest jeszcze mocniejsze. Niektórzy eksperymentują też z innymi dodatkami np. wat...

Jak wyczyścić stary korzeń z glonów?

Wawzy w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 20733
witam, wzbogaciłem się o korzeń z drzewa tekowego sporych rozmiarów waga około 8kg korzeń był już akwarium i jest tonący, jednak na jego powierzchni zauwazyłem glony, i tu moje pytanie jak go odkazić...

Jak przymocowac roslinki do dna

kapek98 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 7736
Witam! Mam problem, a mianowicie wypadają mi roślinki, z których mam plan zrobić trawnik.Chce dowiedzieć się czy mogę je przymocować do dna za pomocą zszywaczy czy macie inny lepszy pomysł?

Jak preparować korzenie i gałęzie?

Amelka7 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 35515
preparowanie2.jpg Zapraszam do zapoznania się z moim opisem procesu preparowania korzeni i gałęzi w celu wydobycia faktur, usłojenia oraz zwiększenia trwałości i dezynfekcji przed umieszczeniem mate...

Statystyki

Ten temat przegląda 368 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570985
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 368 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.