Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam!
Może głupie pytanie ale odpowiedź może zawsze coś tam w bańce rozjaśnić.
Jaką wydajność powinien mieć napowietrzacz do akwarium ogólnego 210L?
Spotkałem się wczoraj z tym, że kolega nie używa napowietrzania wcale!
Ma zbiornik ok. 90L, sporo roślin, 200 krewetek, 50 rybek, Co2 i nie daje powietrza wcale... Rozumiem, że rośliny "bąbelkują" i dotleniają wodę?
Chciałbym u siebie zrezygnować z brzęczyka w jakich warunkach i czy wogóle jest to możliwe? Czy są testy na zawartość tlenu w wodzie?
-
Leszczu
●
Leszczu napisał(a): Rozumiem, że rośliny "bąbelkują" i dotleniają wodę?
Właśnie !!! w mojej 390-tce również nie używam brzęczyka. Kiedyś to byłoby nie do pomyślenia!  Dużo zdrowych roślin!...
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
Romek, a ile masz rybek i innych tlenopochłaniaczy?
I jak w nocy?
-
Leszczu
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Leszczu napisał(a):... ile masz rybek i innych tlenopochłaniaczy? I jak w nocy?
"Tlenopochłaniaczy"  cała banda!  Kilkadziesiąt ryb, krewetek, mnóstwo malutkich ślimaczków! (bardzo je cenię w akwa!). Rano, po nocy - idealnie!, jak za dnia.
Popatrz : https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=23138
Kiedyś było odwrotnie 
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
W mojej 300 mam tylko deszczownie i jest ok.Dlatego jestem zdania że ruch powierzchni wody zupełnie wystarczy by ja dobrze natlenić.
-
tombo77
●
- Ranga: Poznaje temat
Ja w swoich zbiornikach też nie używam pompki - może czasem okresowo, jak robię coś ekstremalnego (zeciemnienie lub leczenie).
A testy na Tlen są dostępne w sprzedaży.
-
devoratus
●
Trochę się boję odstawienia pompki... ale jak zbuduję nową instalację filtra to pomyślę o deszczownicy i zobaczymy co z tego wyniknie.
-
Leszczu
●
Nic się nie bój  filtr ustawić tak by poruszał taflą wody przy powierzchni - wbrew pozorom to nie pompka daje najlepsze efekty w wymianie gazowej, ale ruch wody przy jej powierzchni, więc spoko 
-

baturka
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Międzychód
Ja też się bałem odstawić. Co godzinę wstawałem w nocy i sprawdzałem czy wszystko w porządku  Możesz powoli ograniczać czas napowietrzania i patrzeć rano czy coś się zmienia.
-
devoratus
●
29 maja 2008, 11:52
(#10)
Hej!
A jak się ma napowietrzanie kostką do zawartości CO2 w wodzie?
Czy rośliny lubią wogle napowietrzanie?
Pozdrawiam!
Jak zasadzę więcej zielska to zatestuję. Tylko nie wiem czy nie mam za dużo rybek!
ok. 60 rybek i 70 kreweci w 210l wody?
-
Leszczu
●
29 maja 2008, 15:12
(#11)
zwykłej kostki nie polecam. co do innych polecam na forum test dyfuzorów (chyba w technice). najłatwiej będzie wyprowadzić co2 do rury wylotowej z filtra. Jezeli masz wątpliwości wyłączaj na noc.
-
Loniek
●
- Miasto: Legionowo
29 maja 2008, 15:44
(#12)
zwykłej kostki nie polecam. co do innych polecam na forum test dyfuzorów (chyba w technice). najłatwiej będzie wyprowadzić co2 do rury wylotowej z filtra. Jezeli masz wątpliwości wyłączaj na noc.
Ale temat jest o powietrzu i napowietrzaniu, a Ty nagle z CO2 wyskakujesz. A jak się ma napowietrzanie kostką do zawartości CO2 w wodzie?
Nadmiar CO2 dyfunduje do powietrza zgodnie z gradientem stężeń. Zatem napowietrzanie powoduje zmniejszenie zawartości CO2 w wodzie. Czy rośliny lubią wogle napowietrzanie?
Są akwaryści, którzy praktykują napowietrzanie w nocy z dobrym skutkiem, np. Takashi Amano  O ile rośliny bardzo na tym nie zyskują (potrafią magazynować tlen w czasie dnia), o tyle natlenienie pomaga w procesach rozkładu DOC, a więc w kontroli glonów. 60 rybek i 70 kreweci w 210l wody?
Ugh... dużo... Ale jeśli rośliny bąblują, to znak, że woda jest przesycona tlenem.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
29 maja 2008, 19:51
(#13)
Kadazan
Masz rację, nie zwróciłem uwagi co Leszczu chce pompować przez kostkę.
Ale swoją drogą ja też nie napowietrzam, choć gdzies tam kostka wisi tak na wszelki, gdyby była potrzeba, choc narazie nie było.
-
Loniek
●
- Miasto: Legionowo
Powiązane tematy
Hejka ludziska. Ponad miesiąc temu założyłem swoje pierwsze akwarium z roślinami. Nie ma to być strikte akwarium roślinne typu holender, ale akwarium towarzyskie z wiekszą ilością roślin. MAm raczej m...
Hej zsinspirowalem się pewnym akwarium. Człowiek który je aranżował użył takich podłozy
-piasek kwarcowy 1,3 mm
-Rotala maflora light
-Aquaforest lava soil black
-Substrat jbl aqua basis plus
Probl...
Witam!
Posiadam akwarium Juwel Rio 125L https://juwel.pl/produkty/akwaria/rio-125-led-bialy, chciałbym stworzyć podobne akwarium jak na filmie nie wiem jednak ile piasku zostało tam dobrane?
Piasek...
Witam chciałbym się dowiedzieć czy ktoś może mi pomóc z nawozami a mianowicie chodzi o? Czy po podmianie wody nawozy lejemy tylko na tyle ile litrów podmieniliśmy wody, czy na cały litraż akwarium.
A...
Witam,
Mój zestaw
Kostka- 31L brutto-30x30x35 netto-pewnie jakieś 25L
Światło- Twinstar III 300C 16W 1028 lm świece 7godz akwarium ma 1 miesiąc
CO2 TROPICA System Nano na noc zakręcam
Filtracja- HW ...
Witam. Zastanawiam się nad nowym podłożem do 112L pod roślinne akwarium. Myślałem nad jakimś tanim substratem aktywnym ale nie mam pojęcia ile go potrzeba na 80x30 akwarium. I też nie mam jakos mocno ...
Witam
Posiadam 112 litrowe akwarium. Jako filtracje to mam kubełek Eheim Professional 4+ 2271 ,od jakiegoś pół roku stosuje zeolit w filtrze który co 2,5 miesiąca wymieniam. Ostatnio czytałem na stro...
Podaje nawozy z dozownika automatycznego który ma opcje ustawienia kilku cykli w ciągu dnia. Mój nawoz to Vimi All in one. Zastanawiam się czy dla lepszego wykorzystania przez rosliny mniejszych dawek...
Witam, chciałbym się dowiedzieć ile w akwarium roślinnym powinno być lumenów na jeden litr. Zakupiłem lampkę diversa led intenso 10,1w i jestem trochę przerażony bo wychodzi mi 26 lumenów na litr....
hej wszystkim akwariuszom :)
po przygotowaniu aranżacji w akwarium, ile mam czasu na zalanie podłoża? Pytam, ponieważ czekam na przesyłakę z roślinami. Czy mogę zalać akwarium na wysokość podłoża a po...
|