grzechy młodego akwarysty :/
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
alternanthera colorata, hypoestes , fitonia, aquafern, syngonium sp. wlasnie dalem sie poniesc emocjom i kupilem cos takiego do mojego akwarium, sprzedawca zapoewnial mnie, ze w absolutnie sa to rosliny akwariowe ... po przewertowaniu kilku stron zdebialem. Przy fitoni oraz hypoestesie jest znaczek - (T), mam rozumiec, ze to sa rosliny do terrarium i do akwa sie nie nadaja , co z pozostalymi. Podpowiedzcie mi prosze co z nimi robic ?
pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi
-
zrazik
●
- Ranga: Początkujący
Alternanthera to roślina akwariowa  Ale wszystkie pozostałe możesz... zasadzić w doniczkach z ziemią i postawić na parapecie 
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
-

Yahilles
●
- Ranga: Znający temat
-
Nie rozumiem, dlaczego te rosliny byly upchane w akwarium, sprzedawane jako akwariowe. Pozostaje mi niesmak po zakupach i reklamacja, za kilkanascie zlotych zysku, sklep pozbyl sie klienta ... Yahilles, dzieki wielkie za odpowiedz.
-
zrazik
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bo w wielu zoologicznych sprzedawcy tak naprawdę nie znają się na roślinach i jeśli etykietka i sposób zasadzenia są takie same, jak tych akwariowych, to muszą to być rośliny akwariowe.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
-

Yahilles
●
-
Ze "świecą" szukać takich sprzedawców, którzy się tym przejmują!.... Albo po prostu się nie znają, albo wręcz udają ...głupków!  Zysk!....zysk!.... 
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Miasto: Tryszczyn
Ale to nie jest tylko polska specjalnosc. W Irlandii jakby sie zdawało kraju bogatym i rozwinietym na porzadku dziennym sa sprzedawane rosliny doniczkowe i plastiki. Nie spotkalem jeszcze malego sklepu zoo gdzie bylyby same prawdziwe rosliny do aqua. Oprocz moczarek i kilku trawek reszta to fake'i. O wiedzy sprzedawcow mozna byloby dlugo dyskutowac. Najwazniejsze to przeszkolic sie przed zakupem o ile sie ma taka mozliwosc lub poradzic kogos kto ma jakies doswiadczenie w tym temacie.
-

cHris dm
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Dundalk
Althernanthera colorata też nie jest zdolna do wzrostu pod wodą  .
-
propor
●
- Ranga: Poznaje temat
Skoro to Alternanthera, to czemu miałaby nie rosnąć pod wodą?
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
-

Yahilles
●
-
Swego czasu robilismy cykl szkolen dla duzej sieci sklepow na terenie calego kraju...wiekszosc wlascicieli tych "molochow" nie interesowala sie tym specjalnie i traktuja rosliny wodne marginalnie.
A w malych sklepach brak sily przebicia - zwykle tez miejsca na zbiorniki z roslinami..no i tez nakladow finansowych - oswietlenei zbiornikow z roslinnoscia to koszt kilkukrotnie wyzszy niz zbiornikow z rybami. (Nie mowiac juz o zysku - na rybach marze sa kolosalnie wieksze).
Tak wiec nie spodziewajmy sie, ze to zmieni - dobre rosliny bedzie mozna kupic tylko sklepach prowadzonych przez fascynatow a jest ich niewiele u nas.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
14 maja 2008, 13:30
(#10)
prosilbym jeszcze o odpowiedz co zrobic z Althernanthera colorata, Propor twierdzi, ze i ta nie nadaje sie do akwarium 
-
zrazik
●
14 maja 2008, 15:30
(#11)
zrazik napisał(a):prosilbym jeszcze o odpowiedz co zrobic z Althernanthera colorata, Propor twierdzi, ze i ta nie nadaje sie do akwarium 
Miałem ją w swoim zbiorniku i po jakimś czasie poszła do kibla wcale nie rosła aż w końcu zmarniała.Niestety coraz więcej sklepow w ofercie ma roślinki typu dracena itp żenada mało tego wielu daje się na nie nabrać .
-

dylus
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: grudziądz
14 maja 2008, 22:32
(#12)
Otóż to, że rośliny należą do tego samego rodzaju biologicznego (identyczny pierwszy człon nazwy gatunkowej) nie oznacza, że mają podobne wymagania/możliwości.
Nie tylko ta alternanthera colorata nie rośnie pod wodą - także A. rubra i zapewne szereg innych gatunków z tego rodzaju.
Inne przykłady Lobelia cardinalis (rośnie trwale pod wodą) i inne Lobelia sp. (stroiczki  ) sadzone często na balkonie.
Bardziej zabawny przykład Crassula helmsi (roślina akwariowa) i wszystkim chyba znane drzewko szczęścia (Crassula ovata -roślina wręcz półpustynna  ).
My też doskonale wiemy, że nawet najbliżsi krewni mogą zejść na całkiem inne manowce  .
-
propor
●
- Ranga: Poznaje temat
15 maja 2008, 21:56
(#13)
colorate tak na wszelki wypdaek wyjalem, bardzo dziekuje za pomoc w identyfikacji roslin, pozdrawiam 
-
zrazik
●
16 maja 2008, 17:19
(#14)
A colorata potrafi rosnąć pod wodą. Nie tak dobrze jak np. reinecki splendida ale daje rade. Wszystko zależy od warunków. Ze znanych Althernanther tylko co do rubra jest pewność ze niepodoła.
-

Bartek
●
- Miasto: Oleśnica
-
Powiązane tematy
Swego czasu ADA promowała mocno takie donice w Japonii.
Są u nas do dostania w każdym sklepie ogrodniczym, może to być ciekawa ozdoba tarasu lub balkonu :)
Na zdrowie Wam forumowicze i zespołowi roślinyakwariowe.pl :D
Witam,
Mam problem z brunatnicami (chyba). Akwarium założone 28.06. Nietypowe trochę bo 190l, trójkątne (70cm x 70cm x 60cm wysokości). Oświetlenie standardowe 2x t5 28W barwa 865, + dodane 2G11 2x55...
W itam wszystkich.
J ako poczatkujacy akwarysta chcialbym uzyskac troche informacji. S zukalem w internecie, ale nie na wszystko znalazlem odpowiedz, a zauwazylem, ze jest tutaj wielu doswiadczonych ...
Witam mam pytanie, a mianowicie jakie rośliny wybrać na początek dla początkującego akwarysty do akwarium 112l ? Światło planuję mieć 2 x 24 W czyli ok 0,4 W/l i czy takie wystarczy czy dać mocniejsze...
Witam serdecznie. Mam problem związany z tym ,że moje akwarium posiada brudną wodę , dużo "odpadków" pływających na dnie oraz me rybki nie wytrzymują takich warunków. Domyślam się , że może ...
Chcę się też trochę przedstawić, czyli :
Imię:Dawid
Lat:12
Miejscowość:Andrychów
Hobby:Akwarystyka
Zamiłowanie:Siatkówka
Szkoła:Podstawowa
Wiem że zdjęcie słabe ale liczy się akwarium a nie a...
Witam!!
W nowym domku zamiast stawiać kwiatki w doniczkach chciałbym założyć tytułowy ozdobnik. Chciałbym zakupić zbiornik 40x30x10cm i w jednym rogu zrobić wzgórze naśladujace wyspę. Jako podłoże d...
|
|