Tropica Plant Nutrition - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Tropica Plant Nutrition

Liczba wyświetleń: 2090·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

05 maja 2008, 11:41 Tropica Plant Nutrition  (#1)  

Witam .Ostatnio postanowiłem spróbować tego nawozu .Jednak wiem że są dwa rodzaje , jeden zielony a drugi brązowy .W związku z czym mam pytanie : czy to jest to samo a jeśli nie to czym się różnią ? Czy można je stosować razem ?
Na dzień dzisiejszy zacząłem lać ten zielony z dodatkiem azotu i fosforu i nie wiem czy jest sens inwestować w ten drugi rodzaj , brązowy :D
jak ktos potrafi pomóc to będę wdzięczny .

Tomek.W

07 maja 2008, 20:55   (#2)  

Widzę że nikt chyba nie używa tego nawozu :D

Tomek.W

kris88 3miasto

07 maja 2008, 22:38   (#3)  

To te same nawozy jedynie Twój wzbogacony o azot. Niema sensu kupować dwóch, stosujesz albo tan albo ten. Bez azotu jak masz go pod dostatkiem(dużo ryb, sam dajesz sole etc), z azotem jak nie chcesz bawić się solami czy innymi dodatkami.

Pozdrawiam :)

kris88
Ranga: Początkujący

Miasto: 3miasto

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

07 maja 2008, 23:02   (#4)  

OK ! dzięki za odpowiedź .Tak własnie myślałem ale wolałem się upewnić . A teraz pytanie drugie : czy potrzeba dodatkowo lać Potas i żelazo ? czy ten nawóz ma już w sobie te związki ? Bo na ulotce pisze , że posiada wszystko ale jakoś nie chce mi sie wierzyć w te wszystkomające nawozy i telefony :D

Tomek.W

kris88 3miasto

08 maja 2008, 06:14   (#5)  

Jak lałem jeszcze TMG czyli poprzednika TPN dodawałem ferro+ aquartu. Po lotosach było widać że trzeba, potasu nie dodawałem ale TMG nie miało azotu. Teraz jak zawsze każdy zbiornik inny więc sam musisz ustalić :wink:

kris88
Ranga: Początkujący

Miasto: 3miasto

spider72 Wick, Szkocja

08 maja 2008, 09:54   (#6)  

Tomek

TPN+ jest kompletnym nawozem zawierajacym wszystkie niezbedne makro i mikroelementy, rowniez potas i zelazo. Jak zauwazyl kris88 kazdy zbiornik jest inny i w jednym TPN+ moze byc w idealnych proporcjach a w innym moze trzeba bedzie korygowac jego sklad dodajac albo sole albo niektore mikro. Pelny sklad procentowy TPN+ znajdziesz w tym temacie https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=23346
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

nawozenie-yokuchi-gen.jpg

Nawożenie metodą GEN - Growthive Excellent Nutrition

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 67 · Wyświetlenia: 32957
nawozenie-yokuchi-gen.jpg Zapraszam do zapoznania się z artykułem i dyskusji na temat zaproponowanej metody nawożenia: https://roslinyakwariowe.pl/artykuly/nawozenie/5340-nawozenie-gen-growthive-exc...
20211207_191012.jpg

Qualdrop micro plant & fe Hybrid ustawienie odpowiednie dawk

muniek23b w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8158
Witam, prosiłbym o pomoc, bo w opisie nie mogę znaleźć, jakie są prawidłowe dawki tych dwóch nawozów aby utrzymać stosunek 10:1? Na przykładzie akwarium 100l

Tropica Carbon Nutrition

Zbigniew w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 964
Witam, Czy ktoś wie jaki ma skład nowy preparat Tropica Carbon Nutrition? Czy to jak zwykle aldehyd glutarowy czy coś ciekawszego? Stosuję to w nano akwarium, gdzie nie mogę stosować CO2 z butli....

Tropica

DmRO w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2203
Co sądzicie o nawozach tropica premium nutrition? (Tych żółtych):D

Qualdrop Micro Plant

waldimaszewski w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2515
Cześć. Czy w nawozie Qualdrop Micro Plant jest Fe czy trzeba osobno podawać? Czytam opis i nigdzie nie widzę w składzie żelaza.

Nawożenie nawozem Tropica zielony

korben28 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3400
Witam, pytanie może dziwne, czy można nawozić zieloną tropicą w dawkach dziennych ? Niby w instrukcji jest napisane raz w tygodniu, czy zrobi to różnice? Mam automatyczny dozownik, który nie ma możliw...

AZOO PLANT Hormony roślinne

mykkk w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6671
Witam!!! Czy ktoś już miał przyjemność przetestować te hormony?? jaka jest różnica między AUXINS-GIBBERELLINS-ZEATIN ??? Pozdrawiam

Aplikacja Tropica 90 dni i nawożenie

marcinox w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2482
Zainstalowałem aplikację Tropici do prowadzenia akwarium przez pierwsze 90 dni i zauważyłem ciekawą rzecz. Wcześniej zalecali start z nawożeniem dopiero od 21 dnia. W nowej wersji-już od dnia 3 (jeśl...

Pytanie o tabletki Neo Tabs Plant

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2180
Jest to seria nawozowa mikro i makro. Czy ktoś stosował i jaką ma opinię https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tabs-plant-tabletki-nawozowe-p-33872.html Różnego rodzaju tabletki z ciekawą formułą która n...

YOKUCHI Ishiko Plant Mineral

Glonowaty w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2075
Ostatnio w pewnym sklepie został mi ten produkt polecony przez sprzedawcę. Myślę kupie sprawdzę zobaczymy. Dzisiaj czytam etykietę że zaleca się używanie go z Gen BG (chyba micro od producenta). Jakoś...

Statystyki

Ten temat przegląda 937 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571001
 •  Liczba wątków: 48804
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 937 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.