witam.prosze mi powiedziec jak sie pozbyc zmetnialej wody.czytalem juz temat wczesniej ale tam duzo nie ma opisane.moze ma ktos swoje jakies sposoby.mam 75l akwarium filtr wewnetrzny napowietrzacz.po podmianie wody zrobila mi sie metna i tak od 1,5 tygodnia.stosowalem juz pare srodkow ale mi nie pomogly.
Jeśli napiszesz, że nie znasz jakiegoś gatunku to nie masz co szukać na tym forum.
Kim Ty jesteś, aby mówić ludziom czy mają czego szukać na tym forum? Trochę pokory chłopcze. Tym bardziej, że Twoje rady (vide: 'wywal część ryb') warte są mniej niż ilość bajtów, które zajmują.
Do autora:
Zmętnienie wody spowodowane jest namnażaniem się pierwotniaków. Należy je po prostu przeczekać. W tym czasie nie wolno w żadnym wypadku wyłączać filtra - musi działać 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Poza tym nie podawaj dodatkowych środków chemicznych. Przydałoby się więcej więcej informacji na temat Twojego akwarium. Ilość i gatunki ryb przede wszystkim. Odpowiedz też na pytania:
1. Czy nie przekarmiasz?
2. Czy filtr chodzi cały czas?
3. Jak długo działa akwarium?
4. Ile i jak często wody podmieniasz?
dziekuje za pomoc,wkoncu ktos normalny a nie jakis cwaniak.filt chodzi mi caly czas,mylem go pod bierzaco woda ale sie juz z tego wyleczylem i plukam go w wodzie z podmiany,ma okolo 30 rybek glownie neonki,glupiki.1 skalar ,mieczyki,3 gorami,2 blonojadykiryska.wode zaczalem podmieniac co 2 tygodnie.mialem metna i podmienilem okolo 30% i od tamtej pory ciagle jest metna.karmie 2 razy dziennie rano i wieczor,malymi porcjami i tabletkami dla glonojadow.wydaje mie sie ze nie przekarmiam ich raczej?
Witam!
Tak, jak pisał Kadazan, czy przekarmiasz ryby? czy filtr pracuje 24 godz/dobę? Bardzo pomocne jest dodanie do wody szyszek olchy Sposób stary, jak akwarystyka, ale może zapomniany . Należy dodać 2 szyszki na 10 litrów wody. Szczególnie spodoba się to Twoim neonkom . No i nie przekraczaj tych 30% przy podmianach.
Ważne!: czy przy każdej podmianie- co 2 tygodnie- płuczesz filtr Jeśli tak- to fatalnie!
Płucz go dopiero wtedy, gdy stwierdzisz słaby przepływ wody.
nie wiem! Ale bałbym się dawać im takie warzywo, bo są uprawiane w znacznym stopniu na nawozach sztucznych...brrr! Szyszki takie z drzewa! Nigdy ich nie stosowałeś??? Tylko je solidnie "wytrząchnij" z nasionek, bo będą Ci pływać po powierzchni wody!
dziekuje za fachowa porade,bo troche sie przerazilem czytajac odpowiedzi pierwszego uzytkownika forum,szczerze mowiac to mnie zniechecil do czytania forum i zadawania pytan.ale widze ze nie wszyscy sa tacy nie mili jak ten pierwszy.dziekuje
chupa nie bądź taki...weź pod uwagę, że na forum zaglądają dzieci...dzieci, które podziwiam bo mają jakąś pasję i szukają porad , szacun dla nich... , często zaczynają swoją przygodę, często zaczynają bywać na forach..., bądź dobrym starszym i mądrzejszym kolegą i nie wyżywaj się anonimowo aby rozładować swoje frustracje lub pokazać , że jesteś inny niż w rzeczywistości ...bo tak też może być...psychologia... . Jesteś często agresywny i przemądrzały albo takiego udajesz (mam nadzieję), jesteś dosyć aktywny więc może jesteś samotny i wyizolowany...ale jak będziesz taki niesympatyczny to nikt Cię nie będzie lubił...w realu tym bardziej Jeśli masz dużą wiedzę to podziel się nią z potrzebującymi (cierpliwie) a jeśli nie masz to po prostu nie odpowiadaj na pytania potrzebujących i nie psuj atmosfery na tym porządnym (najlepszym) forum, które powinno być przyjazne innym tak aby chętnie tu zaglądali i szukali porad bądź dzielili się doświadczeniami.
tpudlik może masz za duży ruch wody, może gąbki w filtrze daj bardziej gęste, jeśli masz światło wystarczające ( powyżej 0,6 W/L) to możesz zastosować bimbrownię. Dobrze jak by było dużo roślin , nie widzieliśmy zdjęcia więc nie wiemy jak wygląda Twoje akwarium. A najlepiej zrób restart i załóż low-techa , będziesz miał mało pracy i ładne akwarium.
tpudlik Jest jeszcze jedna możliwa przyczyna nagłego zmętnienia - zdechła ryba. Czy nie straciłeś może jakiejś mieszkanki akwarium? Czy coś innego nie rozkłada się gdzieś w kącie? Może masz tło strukturalne, za którym dawno nie sprzątałeś?
Romanbyd dobrze radzi zakwasić lekko wodę garbnikami z szyszek olchy. Wyprawa do parku będzie jak znalazł na długi weekend Szukaj szyszek, które wyglądają tak:
Możesz wrzucić je do akwarium, albo zrobić wywar.
Chupa wstyd mi, że jesteśmy z tego samego miasta. Jesteś zakompleksionym dzieckiem, które potrzebuje 'kilka latek' żeby uczestniczyć w jakiejkolwiek społeczności internetowej. Zastanawiam się tylko kiedy w odczuciu administratorów zasłużysz na bana, bo jak widzę wyzywanie forowiczek od 'staruch' już nie wystarcza
Zmętnienie może prowadzić również do zakwitu. Tak było u mnie więc na to też trzeba uważac. Może dałeś jakieś tabletki do podłoża? Bądz nawóz?
Szyszki pomogły również i mi. Lecz teraz stosuje zielona herbatke od Tusi i garbniki w płynie. Woda kryształ. Cierpliwie trzeba czekac np. 2 miesiące ale się opłaca. Po wszystkim poczujesz się jak Artur Wielki i będziesz miał kolejne doświadczenie za sobą. Powodzenia
kinga tajmer w Glony· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9142
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
ToPiLoPiX w Zwierzęta· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4803
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
Martino w Filtracja· Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 19301
Hej, piszę tutaj ponieważ nie mogę sobie poradzić z mleczną wodą w moim zbiorniku, powoli tracę cierpliwość już, a więc kilka słów o moim zbiorku.
Gdy wleje Tetra Crystal Water woda klaruję się na 1 d...
Badman w Podłoże· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9194
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
slaw1313 w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5127
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...
Hultaj w Podłoże· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6678
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 432 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej