Jest bardzo podobny do eheima
Wszystkie kubełki będą siłą rzeczy podobne do Eheima, bo to on wymyślił filtr kubełkowy

Akurat JBL jest kopią linii Professional, z pewnymi usprawnieniami. Tak się jednak składa, że kopiowanie mistrza potrafi wyjść na zdrowie. Dlatego obecnie trudno na przykład o markowy filtr, który nowy chodziłby źle, albo miał wysoką awaryjność wynikającą z wad fabrycznych. Problem z większością firm jest taki, że mają znacznie krótszy staż na rynku filtrów kubełkowych (vide: Tetra, Sera, JBL w Europie), przez co nie są tak wypróbowane i przetestowane jak Eheimy, których 30-letnie działające egzemplarze można znaleźć na Allegro. Takiego staruszka można znaleźć tu:
http://allegro.pl/item356465302_filtr_d ... ecki_.htmlWiekiem mogłyby konkurować tylko najstarsze Fluvale, ale ta marka akurat z każdym nowym modelem stacza się niżej na drabinie jakości.
niby ta sama linia produkcyjna
Niesamowite, że ta plotka jeszcze żyje. Ktoś parę lat temu puścił taki tekst na grupie p.r.a. o ile dobrze pamiętam, aby wyjaśnić wysoką (wówczas) cenę filtrów JBL. Nie ma jednak żadnych dowodów na to twierdzenie, a firma JBL nie wchodzi w skład grupy Eheim (Eheim + Jager + mb), o czym można przeczytać na stronach tych producentów. Ja z kolei spotkałem się z plotką, że pompy do filtrów JBL robi firma Rena, ale także nie było potwierdzenia.
Autorowi wątku mogę polecić filtr Eheim Classic 2215+.