Mech zdrojek? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Mech zdrojek?

Liczba wyświetleń: 2566·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Wygląd listy:

27 kwi 2008, 17:35 Mech zdrojek?  (#1)  

Znalazłem w baniaczku z wodą na działce taki oto mech:
Obrazek
Prosiłbym o pomoc w identyfikacji tej ślicznej roślinki. Wydaje mi się, że jest to po prostu mech zdrojek, ale chciałbym się upewnić.
Wyczytałem gdzieś także, że nadaje się on do akwarium, że lubi zacienione miejsca itd. Jeśli tak jest, to czy nie jest dla tego mchu problemem temperatura w granicach 24st? Czy jeśli wziąłbym go z tego troszkę niestety zabrudzonego baniaka (jest tam trochę mułu, zgniłych liści, lęgnące się owady wodne, kiedyś nawet jakieś dzieciaki wpuściły ryby) to jakim zabiegom musiałbym go poddać, by nie stanowił on zagrożenia dla rybek i krewetek?
Pozdrawiam

Osama

27 kwi 2008, 17:42   (#2)  

Mchów wodnych jest dużo, a mech zdrojek to to samo co tzw. Willow Moss. Czyli po prostu Fontinalis antipyretica. Mech na zdjęciu to nie jest zdrojek.

Podobny mech widziałem na www.mchy.pl w dziale z identyfikacją i autor mówił, że mech się pięknie rozrasta. Proponuję go po prostu dobrze umyć i podzielić na gałązki, które następnie powinieneś do czegoś przywiązać, kamienia czy korzenia, powinien się rozrosnąć.
Jeśli z mchu nie wyjdzie potwór to mech nie będzie stanowił żadnego zagrożenia :)
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...

Yahilles
Ranga: Znający temat

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Suchy mech - aktywacja :)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3407
Zapraszam do obejrzenia,
YouTube

Co to za mech?

smazio w Rośliny · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6526
Witam. Co to za mech i czy można hodować go w akwarium? IMG_4887.JPG IMG_4888.JPG

Ultramax 2000 jakie wkłady do mech/bio.

DamianKr w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4554
Witam, Zazwyczaj korzystałem z dwóch filtrów jeden do filtracji biologicznej i mechanicznej. W takim układzie nie ma problemu z ułożeniem wkładów. Teraz w nowym 360L akwarium chciałbym mieć tylko je...

Mech- nie rośnie

zabkinss w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5856
Witam Wszystkich, Jestem nowa osoba na forum, możliwe ze odgrzewam już temat itd. śle chciałbym uzyskać pare konkretnych odpowiedzi lub ewentualnie ktoś bardziej doświadczony i oczytany mógłby mnie n...

Marnieje mech i gałęzatka

Makiavelli82 w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3032
Witam 11 dni temu wystartowałem mój baniaczek 30x30x35 (netto około 23l) Podłoże - drobny żwir kwarcowy Oświetlenie - LED 15W 6400K Filtracja - kaskada 500l/h, wkłady: bio-gąbka, włóknina, ceramika...

Jaki mech do porastania lawy

Tomasz Matysiak w Rośliny · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5550
Miałem do czynienia tylko z 2 odmianami (Christmas i Phenix) żaden z nich nie chciał się rozrastać pomimo przycinki, jaki gatunek mchu wybrać aby uzyskać podobny efekt jak na foto porastania kamienia ...

Gałęzatka na skale czy mech na korzeniu???

omegius w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3172
Jestem kreweciarzem :wink: i stwierdziłem, że w końcu przydałoby się mi się jakieś akwarium z rybkami. Od dłuższego czasu główkuję nad tym jak to ma wyglądać. Ogólny plan jest taki: Nano akwarium Opt...

Mech - wyrzucać czy jeszcze poczekać?

Korczuś w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4708
Witajcie, Pokazały mi się glony na mchu. Czekać jeszcze czy wyrzucić aby nie rozlazło się na inne rośłiny?

Mech z lasu do akwarium?

kamilgalas0 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3546
Witam mam pytanie czy taki mech można dać do akwarium ? IMG_20170423_130321.jpg IMG_20170423_130308.jpg

Eheim Mech Pro

apper w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2747
Mam krótkie pytanie do tych, którzy używali tego medium. Ten wkład pływa w wodzie czy tonie?

Statystyki

Ten temat przegląda 730 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 730 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.