Akwa nie ocenie bo jest na to jeszcze za wcześnie co do obsady to oddaj skalara bo jest to ryba stadna, a zbiornik masz za mały na ty by trzymać ich większą ilość.
Po 9 dniach od wystartowania dodałem troche szybko rosnących "trawek" i cabombe gdyż zgodnie z przewidywaniami zaczęły pojawiać sie glony (takie śmierdzące w postaci takiego zielonego jakby dywaniku). Mam nadzieje, że uda mi sie to wszystko ustabilizować. Jeśli się uda cabomba zostanie usunieta a trawy zostana.
Powoli chyba zaczynam panowac na glonami. Od okolo 2 tyg parametry wody zostaly ustabilizowane i glony tak jakby byly coraz marniejsze.
Obecne parametry wody to:
TWW - 9
TWO - 12
NO3 - 10
PO4 - 0,25
Fe - 0,25
Myślałem, że ta walka z glonami pójdzie mi lepiej i szybciej. Niestety!! 3 tygodnie po ostatniej aktualizacji glony są nadal, może troszkę mniejsze ale nadal sie regularnie pojawiają. Robie podmiany co tydzień w 50%. Parametry wody bez zmian. Myślę by dodać na jakiś czas jeszcze jakieś szybko rosnące rośliny by ustabilizować wodę i wygrać w końcu z glonami.
Proszę o podpowiedzi w sprawie glonów.
Niestety po ostatniej podmianie wody cyjanobakterie znów zaatakowały. Ale chyba już wiem dlaczego sie tak szybko pojawiają. Otóż wodę którą podmieniam, przelewam przez kationit. No i po podmianie TWW wody jest niska a ja reguluję ją za pomocą sody oczyszczonej. Natomiast na forach wyczytałem, że to właśnie przez ta sodę cyjanobakterie tak szybko sie pojawiają.
Dziś podmieniłem około 60% wody ale już bez dodatku sody. Niestety musiałem również wyrwać Glossostigme i posadzić ja od nowa. Zobaczymy co będzie sie działo.
Dawno nie aktualizowalem swojego akwarium, bo nie bylo co pokazywac. Mialem problemy z glonami itp. Wymienilem oswietlenie ustabilizowałem parametry wody i chyba na szczescie od jakiegos czasu (2-3 mce) akwarium powoli sie chyba stabilizuje. Jeszcze z miesiac - dwa i moze uda mi sie osiagnac zamierzony wyglad zbiornika.
Oświetlenie: 90W 2x PHILIPS MASTER TL-D 865 6500 K
1x PHILIPS Aquarelle TL-D 10000 K
Parametry wody No3 - 15
Po4 - 0,5
Fe - 0,3
Ph - 6,8 - 7,0
TWO - 14
TWW - 7
Podłoże: 2 rodzaje zwykłego żwiru
Filtracja: Aquael FZN-3
Nawożenie: Planata Gainer Classic
Planta Gainer Macro
Planta Gainer Ferro+
CO2 z butli 6kg + drabinka Hagena
neros w Akwaria· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 3780
Witam wszystkich
Akwarium wystartowało około trzech tygodni temu. Zastąpiło ono trochę mniejszy zbiornik, bo 112l. Niby niewielka różnica, ale zawsze mamy 10 cm więcej do wykorzystania, a jak wiemy t...
MaciejMl w Akwaria· Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 6673
Witam, chciałbym wspomóc się forum w zabawie z akwarystyką. Dwa tygodnie temu nastąpił restart mojego zbiornika.
Zbiornik:
Panorama 80x30(35)x50cm
Podłoże:
Ziemia ogrodowa, piasek kwarcowy, żwir granu...
Robcio89 w Akwaria· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2697
Witam serdecznie
Chciałbym zaprezentować mój projekt, który rozpocząłem ponad miesiąc temu. Od lat zajmuje się akwarystyką ale w zdecydowanie mniejszych zbiornikach (60l i 45l). Zachorowałem na popul...
romek510 w Akwaria· Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 4345
Dane Akwarium:
Wymiary akwarium: 120x40x50
Oświetlenie: T5 4x39w (2x sylvania luxline plus 865, 1x sylvania aquastar, 1x sylvania grolux)
Nawożenie: Nawozy firmy Aqua Art
CO2: Butla co2 + reakt...
looptr000p w Akwaria· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2382
Akwarium 90x40x40 OW
Oswietlenie 3x39w
Filtracja JBLe701
Ogrzewanie - grzalka 100
Co2 butla 24/h
Lampa Uv-c 9w
Podloze
CAL aqua labs black Earth + CAL aqua labs green base XR
Nawozenie linia CAL
Anonim 43627 w Akwaria· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2914
Witam chciałbym zaprezentować moje pierwsze akwarium roślinne. Zbiornik założony 25 sierpnia momentami było kilka problemow z nitkami oraz miałem duży problem z pyłem na szybach obecnie problem opanow...
Statystyki
Ten temat przegląda 323 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 323 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej