120x50x50 - HQI dla roslin i dyskowcow
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Mimo wieeeelu watkow dotyczacych HQI nie znalazlem odpowiedzi, ktora rozwialaby moje watpliwosci dotyczace planowanego przeze mnie oswietlenia. Jestem w trakcie planowania roslinnego akwarium 120x50x50 obsadzonego docelowo 6cioma paletami i jakims drobiazgiem typu bystrzyk amadae. Chcialbym rowniez uprawiac w nim sporo roslin, zeby urzadzic kompozycje w stylu nature.
Teraz do pytan:
Wielu radzacych pisze, ze nie przeliczamy W/l dla HQI, ale nie podaja jak przeliczac - co mnie nie dziwi i nie kalkulatora szukam  Szukam odpowiedzi na pytanie, czy zastosowac oswietlenie 2x70 czy 3x70 i jak ewentualnie kazda z kombinacji sprawdzi sie przy nawozeniu i podawaniu CO2. Na pewno 3x70 rownomierniej oswietli zbiornik, ale rozwazam opcje 2x70 ze wzgledu na koszty. Dodam tutaj, ze planuje zakup naswietlaczy metalohalogenkowych i zamocowanie ich nad akwarium na stelazach z profili aluminiowych.
Planuje takie naswietlacze: http://www.luxmarket.pl/p/Oprawa%20meta ... 0IP65/8780
PS czy paletom nie bedzie przeszkadzalo 3x70? nie bedzie to dlanich zbyt mocne oswietlenie i zrodlo stresu?
PS2 patrzac na dosc spore rozmiary tej oprawy zastanawiam sie jednak bardziej nad 2x70
-
RooG
●
Jestem wielkim fanem HQI i zazwyczaj polecam to światło ze względu na jego sprawność i piękny efekt wizualny, ale...
Ty chcesz hodować paletki! Jak wiadomo, temperatura zalecana dla tych ryb potrafi sięgać 30 stopni. To po pierwsze górna granica tolerancji dla roślin, a po drugie będziesz miał parowanie na potęgę. Przy akwarium otwartym amplituda temperatur powietrze-woda nie powinna być zbyt wielka. Ja utrzymuję 2 stopnie różnicy i paruje mi 5 litrów tygodniowo. Fajnie, bo daje to zdrową wilgotność ok. 70%. Jeśli jednak podbijesz temperaturę do 30 stopni, albo nawet do 28, to będziesz miał:
a. wielki rachunek za prąd - grzałki będą często się włączać
b. wilgoć i podwyższoną temperaturę w pokoju (akwarium jako grzejnik)
c. udrękę z uzupełnianiem odparowanej wody
Polecam zatem bardzo się zastanowić, czy nie lepiej zbudować pokrywę. Można montować lampy HQI w pokrywach. Tak zrobił kolega Kamil Mazurkiewicz:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=15525
Oczywiście pokrywa musi być dość wysoka, aby oddalić lampy od wody. Jeśli do niego napiszesz, może przyśle Ci zdjęcia tej pokrywy. Jest prosta do skopiowania.
Lub (niestety!) zrezygnować z HQI na rzecz T5...
Aha, pytałeś o ilość punktów... Myślę, że do spokojnej kompozycji typu nature (np. z eleocharisem, mikrozoriami i mchami) wystarczy Ci 2x70W.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Kadazan napisał(a):Aha, pytałeś o ilość punktów... Myślę, że do spokojnej kompozycji typu nature (np. z eleocharisem, mikrozoriami i mchami) wystarczy Ci 2x70W.
Dziekuje za inne spojrzenie na "parownik". Dopytam zatem o nature:
eleocharis, mikrosoria i mchy OK, a co z HC i Glosia? 2x70 tez da rade?
-
RooG
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Glosia da radę przy 2x70W. Trochę ją przystrzyżesz i odechce jej się pnąć w górę
Co do heńka, nie jestem pewien, nigdy go nie hodowałem i nie wiem jakby się zachował (a chciałbym spróbować).
-

Kadazan
●
-
obawiam się że 70W żarniki będą za słabe do twojego akwarium , mam akwarium identyczne jak twoje tylko o 10 cm wyższe i oświetlam je 2x 150W + 1x 54W T5 , gdy żarniki są nowe wszystko jest ok , ale po roku świecenia ,rośliny przy dnie stają .
Co do przeliczania to myślę że można przyjąć światło hqi podobnie jak światło z t5, w końcu strumień świetlny tych źródeł z 1 W jest bardzo zbliżony
-
dadi321
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Proponuje 2x150W HQI i przejrzenie galerii zdjec Amano pod katem dyskowcow (np na stronie ADA Europe). Polecam takze jego ksiazki Nature Aquarium World- tam widac, ze dyski hoduje on w temperaturze nie przekraczajacej 26 stopni!!! Malo tego, malo kto wie, ze wyszla jego ksiazka w wydawnictwie Bede pt. Discus in Natur Aquarium (niemiecki). Moze warto poszukac 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Grzegorz Guzik napisał(a):Proponuje 2x150W HQI i przejrzenie galerii zdjec Amano pod katem dyskowcow (np na stronie ADA Europe). Polecam takze jego ksiazki Nature Aquarium World- tam widac, ze dyski hoduje on w temperaturze nie przekraczajacej 26 stopni!!! Malo tego, malo kto wie, ze wyszla jego ksiazka w wydawnictwie Bede pt. Discus in Natur Aquarium (niemiecki). Moze warto poszukac 
Galerie Amano znam w wiekszosco prawie na pamiec - pewnie jak wiekszosc forumowiczow
informacja o dyskowcach w takiej temperaturze jest zaiste ciekawa. Gdzie ewentualnie szuakc informacji o ich chodowli w takich warunkach? Bo niestety nie poradze sobie z ksiazka po niemiecku 
-
RooG
●
dadi321 napisał(a):obawiam się że 70W żarniki będą za słabe do twojego akwarium , mam akwarium identyczne jak twoje tylko o 10 cm wyższe i oświetlam je 2x 150W + 1x 54W T5 , gdy żarniki są nowe wszystko jest ok , ale po roku świecenia ,rośliny przy dnie stają . Co do przeliczania to myślę że można przyjąć światło hqi podobnie jak światło z t5, w końcu strumień świetlny tych źródeł z 1 W jest bardzo zbliżony
Dziekuje za odpowiedz, czekalem na reakcji ludzi z akwariami podobnego rozmiaru. Przemysle jeszcze raz sprawe 2x150, ale chyba jednak gore wezmie 3x70 ze wzgledu na rownomiernosc oswietlenia jakby nie bylo raczej dlugiego akwarium (chociaz wiem, ze sa dluzsze  )
-
RooG
●
70W mają dużo słabszy strumień świetlny ok 5000 lm lampy te ze względu na ich budowę wiszą dosyć wysoko , u mnie ok 40 cm na lustrem, więc straty światła są spore. Nie wiem jak będzie w akwarium o wysikości 50cm , ale w moim 70W nie doświetliły by dna.
Co do równomierności oświetlenia to nie zauważyłem stref o słabszym wzroście roślinności a wzrokowo też nie ma stref niedoświetlonych , chba że planujesz powiesić lampy dużo niżej, ale nie jest to zalecane ze względu na bezpieczeństwo
-
dadi321
●
3*70 mialoby wisiec okolo 30 cm nad tafla wody. Poza tym jest to 210W, a nie 300 w zwiazku z tym i rachunki mniejsze 
-
RooG
●
jeśli chodzi o rachunki to zainwestuj w elektronikę, hqi na zapłonie elektromagnetycznym biorą 2x więcej energii niż na zapłonie elektronicznym
-
dadi321
●
Co do hodowli dyskow w temperaturze 26-27 stopni, to sa tez pewne informacje w Nature Aquarium World tom 1 (po angielsku, ale tez dostepne w wielu innych jezykach  )- Amano nawet dzikie dyskowce Heckela tak hodowal 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
hqi na zapłonie elektromagnetycznym biorą 2x więcej energii niż na zapłonie elektronicznym
Bez przesady!
Lampa 70W na stateczniku elektronicznym pobiera 78W prądu. Na stateczniku elektromagnetycznym pobiera 94W. To tylko o 18% więcej, więc proszę nie powielać mitów.
Źródło: http://pdf.archiexpo.com/pdf/lightolier ... 6-_45.html
Z drugiej strony - nawet taka oszczędność warta jest zainwestowania w statecznik elektroniczny (z trzeciej strony - poczytajcie sobie o problemach z utylizacją i krótszą żywotnością stateczników elektronicznych, wcale nie są takie przyjazne dla środowiska :/ )
Ostatnio edytowano 14 kwi 2008, 19:20 przez Kadazan, łącznie edytowano 1 raz
-

Kadazan
●
-
Zadne mity wszystko zależy od tego gdzie się szuka http://www.eph.pl/product/id/808,naswie ... 5b599bce0e
popatrz na prąd pobierany przez lampę 70W (1A) , o ile wiem to 1A x230 V=230W!,
prawdopodobnie jest to słaba kompensacja mocy biernej , a ciężko sprowadzać lampy z za granicy, więc lepiej zainwestować w elektronikę.
W tej chwili sam mam zapłon magnetyczny (właśnie zbieram na elektroniczny) i tak z ciekawości w najbliższym czasie zmierzę prąd pobierany przez lampę
-
dadi321
●
Producent podaje, że lampa ma współczynnik mocy biernej większy lub równy 0,85.
http://www.brilux.pl/produkty.aspx?act=p_kp&p_id=1392
Czyli dzielimy moc czynną 70W przez cos większy lub równy 0,85 i otrzymujemy waty pobierane przez układ: 82W.
To grząski grunt dla humanisty - opieram się na tym, co zrozumiałem z wikipedii. Mam nadzieję, że nie popełniłem jakiegoś głupstwa i jakiś "spec" wyprostuje co trzeba. Romanie, nie ukrywam, że liczę na Ciebie
Jak okaże się, że masz dadi321 rację, to jutro kupuję statecznik elektroniczny 
-

Kadazan
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
myślę że nie ma tutaj co teoretyzować , postaram się szybko zrobić pomiary, praktyka w takim przypadku to najlepsze wyjście , 70 W to moc pobierana przez żródło (żarnik) a nie lampę. zacytuję tutaj wątek dotyczący świetlówek , przypuszczam że w tym przypadku będzie podobnie
adamb napisał:
Czy dałbyś radę zmierzyć wartość skuteczną prądu w powyższych przypadkach??
Tak średnio wiem o co chodzi. Z elektryki/elektroniki jestem laikiem. Jedyne co zmierzyłem, to podłączyłem amperomierz szeregowo do zasilania i zmierzyłem prąd pobierany z sieci (a czy to jest wartość skuteczna - zabij, ale nie wiem). Wzór na moc to P=U*I choć z drugiej strony podobno voltoampery nie do końca odzwierciedlają moc pobieraną z sieci. Wchodzą tu jeszcze przesunięcia fazowe (chyba) a z tym to w ogóle nie wiem jak sobie poradzić.
W każdym razie wyniki pomiaru prądu przy świetlówce 8W były koło 0,035 ampera, co przy prądzie z sieci 230 volt daje około 8 wat. Swoją drogą, jeżeli sposób pomiaru jest dobry, to oznacza blisko 100% skuteczność stateczników elektronicznych.
Przy świetlówce 18W wartość prądu wyniosła 0,046 ampera, co przy prądzie z sieci 230 volt daje 10,58 watów. I to by się wstępnie zgadzało z pomiarami światła, które to dały wartość 59% wartości przy standardowych statecznikach.
Dodam, ze jak zacząłem mierzyć tenże prąd pobierany w przypadku układów ze standardowym statecznikiem to aż się za głowę złapałem. Wyszło, że jedna świetlówka 18W pobiera 35W, a 8W aż 30W. Takie same pomiary mi wychodziły zarówno z cewką wpiętą w układ jak i bez cewki. Czyżby standardowe stateczniki miały aż tak małą skuteczność?
To tyle
Pozdrawiam
Nicpek
-
dadi321
●
Obydwaj jesteście w błędzie i już spieszę z wyjaśnieniami. Producent podaje moc żarnika np 70W i ta moc rzeczywiscie tyle wynosi - oczywiście w granicach błędu. Do tego dochodzi skuteczność energetyczna żarnika - mówi o tym, ile z tych 70W przetwarzane jest na światło, a ile na cieplo.
Oprocz żarnika, lampa HQI składa się również z układu zapłonowego i tutaj rzeczywiście układy indukcyjne zużywają dużo więcej energii niż układy elektroniczne. Jednak duża ilość mocy pobierana jest przez układy zapłonowe, pobierana jest tylko podczas włączania żarnika, kiedy napięcie potrzebne do jego startu podbijane jest do około 5kV. Po jego starcie układ zapłonowy pobiera niewielką moc.
Podsumowując lampa HQI o mocy 70 W pobiera niewiele wiecej niż 70W mocy i jest to suma mocy żarnika i układu zapłonowego.
-
RooG
●
dadi321 napisał(a):...
Niestety jestes laikiem i nie powielaj bledow. 1A * 230 V to jest 230 VA i jest to moc pozorna. Producent podaje moc czynna urzadzenia i wspolczynnik mocy biernej, do tego moc pozorna daje nam trojkat mocy itd itp. Przeczytaj moje wyjasnienie wyzej i zanim przystapisz do dalszych pomiarow dowiedz sie wiecej z podstaw elektrycznosci. Nie jest to zlosliwosc z mojej strony, ale pozniej ludzie czytaja takie rzeczy i bez zastanowienia sie je powielaja. Oczywiscie moje wyjasnienie tez nie jest wywodem naukowym, ale jest bliskie prawdzie.
-
RooG
●
z mocą pozorną masz rację, jednak moc pozorna i moc czynna nie różnią się aż tak znacznie , tutaj max 15% , ale producent nie podał mocy czynnej lampy (a o tą nam chodzi) tylko żarnika (pomijam strony zagraniczne nie wiadomo jak jest zrobiony tamten zapłon może faktycznie ma taką dużą sprawność) ,
za to podał prąd znamionowy zapłonu elektronicznego 0,3 A i zapłonu magnetycznego 1A (prąd lampy z mojego linku powyżej pokrywa się z tym)
więc moc czynna P=U x I x cos fi
czyli układ elektroniczny 230x 0,3 x0,98=67,62W
układ magnetyczny 230x1x0,85=195,5W
czy jestem w błędzie?
co do trójkąta mocy to pokazuje on tylko zależność pomiędzy tymi trzema mocami i nic więcej
Ostatnio edytowano 15 kwi 2008, 20:26 przez dadi321, łącznie edytowano 3 razy
-
dadi321
●
jeżeli twierdzisz że pomiar prądu nie da wirygodnego wyniku (chociaż nie wiem czemu), to pozostaje tylko podpiąć licznik energii i sprawdzić jego pomiary , te będą chyba wiarygodne, sorry za drugą wiadomość ale kliknęło mi się cytuj zamiast popraw
-
dadi321
●
Powiązane tematy
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Cześć.
Startuję z krewetkarium i potrzebuję Waszej wiedzy co do oświetlenia. Chciałbym low-costowe najlepiej na elastycznej nóżce. Wcale nie musi dawać perfekcyjnie białego światła.
Pojemność 10l - sł...
Obecnie posiadam lampkę Chihiros led A 301. Chciałbym jednak zmodernizować oświetlenie, tak by móc wybarwiać rośliny typu Rotala H'ra. Czy dołożenie do obecnego Chihiros A, belki Chihiros WRGB SLIM wy...
Witajcie
Kilka tematów o tym się przewinęło, ale często są to dość stare tematy.
Aktualnie mam w swoim akwarium dwie belki budżetowe czeskiej firmy Sinkor.
Sa to belki o świetle białym według producen...
Witam
Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...
Czy lampa led, która ma ok 4 lata może powodować problemy w zbiorniku, typu brak wzrostu roślin, albo problemy z glonami? Nie wiem, na ile takie rzeczy się "starzeją". Wizualnie "świeci...
Witam.
Zastanawiam się czy lampa Chihiros wrgb II pro 90cm będzie wystarczająca do zbiornika 120x50x50. Czy lepiej 120cm? Interesuje mnie lampa w sumie bez późniejszych już ograniczeń jeśli chciałbym...
hej,
zakładam akwarium 120x50x50, szukam lampy ledowej pod low-tech, ale z teoretyczną opcją przejścia w high-tech.
Wymyśliłem sobie lampę: Skylight Hyperspot FL WIFI [120W] lub Chihiros LED WRGB II P...
Witam wszystkich
Po długiej przerwie postanowiłem reaktywować akwarium roślinne. Na ten cel przeznaczam akwarium, w którym dotąd były puszczaki.
I tu mam zagwozdkę. Bo poprzednim razem jaka miałem ak...
|
|