Czy ktos uzywa pompy od CO w akwarium i jak sie sprawdza
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Testowalem jez kilka pomp i z zadnej nie bylem do konca zadowolony Hailea za glosna za to wydajna Myson bardzo wydajny srednio glosny ale pradozerny Atman w miare cichy ale wibruje i slabo wydajny. Dostalem pompe CO Grundfos. mam watpliwosci czy nie bedzie zanieczyszczal wody?
Dzieki za podpowiedzi.
-
Gość
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeśli ta pompa dotąd pompowała tylko wodę, to czemu miałaby ją teraz zanieczyszczać? Będziesz z niej bardzo zadowolony, pompy CO, zwłaszcza czołowych producentów (Grundfoss bez wątpienia do nich należy) to urządzenia bardzo wydajne i ciche, jak na moc, którą oferują. Prawdopodobnie też, pompa ta przeżyje resztę sprzętu akwarystycznego 
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
teraz ja testuje i rzeczywiscie niezwykle wydajna cicha i energooszczedna. Jest nowa. Martwi mnie tylko material laczenia gwintow. Nie jest to stal nierdzewna ani mosiadz. Czy przypadkiem w trakcie pracy nie bedzie wydzielac cos na ksztalt rdzy co niewatpliwie brudzi wode. Po probach w wannie i oczyszczaniu pompy koncowka wody byla jak po czyszczeniu silnika. Czy jest to tylko efekt jej pierwszego uruchomienia?
-
Gość
●
Myślę, że to był osad poprodukcyjny - sprawdź czy po kolejnej próbie w wannie nie będzie tego mniej. Łączenia są prawdopodobnie żeliwne, całkiem obojętne w akwarystycznym przedziale pH.
-

Kadazan
●
-
Nie jestem pewny czy da sie ten osad wyczyscic i czy nie bedzie sie tworzyl nowy. Uzywasz takiej pompy? Jak sie sprawdza?
Slawek
-
Gość
●
Sam nie mam takiej pompy, ale czytałem kiedyś na prywatnej stronce akwarystycznej o wykożystaniu tych pomp do sumpa , jeśli ją znajdę to podam link. Ale myślę że lepszym wyjściem będą pompy do wymuszania obiegu wody użytkowej są nieco droższe ale na pewno muszą spełniać normy do kontaktu z wodą konsumpyjną , więc nie mogą wytrącać żadnych zanieczyszczeń ani związków chemicznych, na pewno mają mosiężne przyłącza , bardziej zwartą budowę i dużo ładniej wyglądają niż pompy do CO , jeśli ma to dla Ciebie jakieś znaczenie
obiecany link http://akwarium.nyzio.com/DIY/diy_filtr_zraszany.htm
-
dadi321
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kiedyś na forum było akwarium z paletkami, napędzane pompą CO. Rybki były zadowolone  Niestety, mimo szczerych chęci, nie mogę znaleźć tego tematu...
-

Kadazan
●
-
Powiązane tematy
Hej
Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
Jak w wątku, szukam jakiejś taśmy klejącej dwustronnej typu "nano", którą można by zastosować do sklejenia części znajdujących się w akwarium.
Mam filtr wew. i chcę go przerobić, aby móc zas...
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
Cześć
Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie".
Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Witam koleżanki i kolegów!
Mam do Was pytanie dotyczące cyrkulacji w moim świeżo założonym akwarium.
Zbiornik ma 200 litrów, stoi w nim spory korzeń, a tył obsadzony jest szybko rosnącymi roślinami....
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika:
- 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150
- 3 ...
|
|