Symfonia Złota a 100% wody z RO - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Symfonia Złota a 100% wody z RO

Liczba wyświetleń: 2362·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Wygląd listy:
szantrasja
Witam wszystkich.

Wiem, że na temat Symfonii jest wiele, ale nigdzie nie znalazłem informacji, aby ktoś stosował ją przy używaniu 100% wody z RO, zazwyczaj jak znajduję opis, to wynika z niego, że stosujecie ją wtedy, kiedy mieszacie kranówę z RO, a ja chciałbym stosować czystą wodę z RO poprzez wzbogacenie jej Symfonią Złotą.
Do tej pory stosowałem nawozy z serii PG, ale za drogo mi wychodzi i chcę zmienić nawóz na wspomnianą Symfonię.
Aby uzyskać właściwą twardość, stosuję obecnie Aquamineral. Czy będę musiał dodawać jeszcze jakieś inne składniki, aby woda była zdatna do życia moim rybą, oraz rośliną?

Moje akwarium ma 200 litrów, hoduję dyskowce, neony inessa, otocinclusy i zbrojniki niebieskie , a rośliny to:
Echinodorus 'Ozelot'
Echinodorus martii
Microsorum pteropus 'Windelov'
Heteranthera zosterifolia
Monosolenium tenerum
Nymphaea lotus
Rotala - nie wiem jaka, ale u góry ma czerwone listki, trochę podobna do moczarki
ostatnio nabyłem też Hemianthus callitrichoides

Parametry wody to:
TwO 9
TwW 4
pH 6,5
azotany na niskim poziomie, gdyż wodę podmieniam do 3 razy w tygodniu

Oświetlam jarzeniówkami:
30W / 965 T8
30W/ Aquarelle T8
39W/ 840 T5

CO2 dozuję w ilości 3 bąbli na sekundę i jest w 100% rozpuszczane przez Ferplast CO2 Energy Mixer

Ostatnio zauważyłem niestety, że microsorum zaczyna czernieć, także rotala zrobiła się jakaś taka mała i nie chce rosnąć i też tak jak microsorum jest czarna przy stożkach wzrostu.

Będę bardzo wdzięczny za sugestię, czy mogę stosować tylko Symfonię i Aquamineral, czy coś jeszcze muszę dodawać? Wiem, że powinienem dodać też K2SO4 i nabyłem go już w aptece, tylko nie bardzo wiem ile go dodać do Symfonii, planuję także dolewać żelaza w postaci płynnej Mikrovit Fe 3%, ale nie bardzo wiem jak dozować.

Pozdrawiam

szantrasja

szantrasja

06 kwi 2008, 16:50   (#2)  

Czy nikt mi nie pomoże :?:

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące dodatku do Symfonii, a mianowicie chodzi mi o Siarczan Potasu.
Posiadam taki jak na zdjęciu i składa się z 50% K2O, oraz 18% siarki i nigdzie nie widzę, aby było na nim napisane K2SO4, więc chyb ten ma jakiś inny wzór, choć mogę się mylić i dlatego pytam Was doświadczonych.

Obrazek

Mam też Siarczan magnezu i też w podobnym opakowaniu i jest on w formie MgSo4+7H2O.

Obrazek

Jeżeli mogę te związki stosować, to ile powinienem dodać do Symfonii :?: Niby te nawozy nazywają się siarczan potasu i siarczan magnezu, ale mają inne wzory chemiczne od tych podawanych tutaj, a ja niestety z chemię stoję nie najlepiej :cry:

Bardzo proszę o pomoc kogoś będącego w temacie. Zależy mi, bo chciałbym już zacząć podawać nawóz, ale nie chcę też przedobrzyć.
Wiem, że dla niektórych moje pytania mogą wydać się śmieszne, ale nie jestem doświadczony w tym temacie.

Pozdrawiam

szantrasja

06 kwi 2008, 22:08   (#3)  

Witam!

Co do Symfoni nie pomogę, ale ww. nawozy spokojnie możesz użyć :wink:

Sól potasu jest podana w formie jonowej[bodajże :?] A sól magnezu jest uwodniona tzn. tego magnezu jest tam tylko 9.8%

zvirus
Ranga: Aktywny użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

06 kwi 2008, 22:19   (#4)  

Zawartośc potasu w tej soli jest podana wg. norm dla nawozów rolniczych.
A co do nawożenia SZ, to takie zabawy są dla ludzi z zacięciem chemicznym. Jeżeli takowego nie posiadasz, to musisz odrobić prace domową i przejrzeć posty na tym forum, temat nawozów ogrodniczych był poruszany i omawiany.

Plejstocen
Ranga: Stały bywalec

Waldek Wrocław

17 kwi 2008, 13:47   (#5)  

Sama symfonia złota + RO , K2SO4 (rolnicze) + najlepsze nawet nawozy azotowe i fosforowe i magnezowe, wapniowe to niemal pewny przepis na klęskę. Piszę niemal, bo na pewno znajdą się tacy, którym udaje się prowadzić w ten sposób akwarium. Symfonia zawiera za dużo Zn, za mało Fe. Helat też nie jest najlepszy dla celów akwarystycznych. Za K2SO4 też nie przepadam (Już wolę dozować nieco więcej CO2 i dodawać KOH). Jak dla mnie najlepszym nawozem potasowym jest KHCO3, ewentualnie nieźle sprawuje się cytrynian potasu.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20260426_150003.jpg

Badanie wody TDS

andrzejkowac w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2574
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi RO -0003ppm wynik stały Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm Wo...
IMG_0657.jpeg

Piana na tafli wody

akwagucio w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6031
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28055
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 246884
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
IMG_20230202_144543.jpeg

Testy wody ACQUALab - opinie

gazownik w Nawożenie · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 37830
Cześć Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab. Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...

Stabilizacja parametrów wody a akwarium

Ergoline w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1696
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony. Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...

Dawki codzienne nawozu a ilość w słupie wody

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1513
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro I to jest ok azotu 0.6 A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym Dodam że posiadam akwa...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15902
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Wysokie pH wody

Mateo525 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2660
Cześć, pomoże ktoś zidentyfikować co mi podnosi pH? Woda kranowa pH 7,4 Woda w akwarium w ciągu dnia dobija pH 8,5 Akwarium 45l Podłoże to jbl manado dark z substratem jbl aquabasic plus i mała ilość ...

kalkulator uwzględniajacy twardośc wody

Krzysztof-Katowice w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3787
Witam Was, mam do Was kilka pytań 1. Czy istnieje kalkulator ktory uwzględni stosowanie soli w stosunku do twardości wody? Aby mniej wiecej wiedzieć jak nawozic azotem z KNO3 czy innymi solami pr...

Statystyki

Ten temat przegląda 630 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 629 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.