Witam wszystkich.
Wiem, że na temat Symfonii jest wiele, ale nigdzie nie znalazłem informacji, aby ktoś stosował ją przy używaniu 100% wody z RO, zazwyczaj jak znajduję opis, to wynika z niego, że stosujecie ją wtedy, kiedy mieszacie kranówę z RO, a ja chciałbym stosować czystą wodę z RO poprzez wzbogacenie jej Symfonią Złotą.
Do tej pory stosowałem nawozy z serii PG, ale za drogo mi wychodzi i chcę zmienić nawóz na wspomnianą Symfonię.
Aby uzyskać właściwą twardość, stosuję obecnie Aquamineral. Czy będę musiał dodawać jeszcze jakieś inne składniki, aby woda była zdatna do życia moim rybą, oraz rośliną?
Moje akwarium ma 200 litrów, hoduję dyskowce, neony inessa, otocinclusy i zbrojniki niebieskie , a rośliny to:
Echinodorus 'Ozelot'
Echinodorus martii
Microsorum pteropus 'Windelov'
Heteranthera zosterifolia
Monosolenium tenerum
Nymphaea lotus
Rotala - nie wiem jaka, ale u góry ma czerwone listki, trochę podobna do moczarki
ostatnio nabyłem też
Hemianthus callitrichoides
Parametry wody to:
TwO 9
TwW 4
pH 6,5
azotany na niskim poziomie, gdyż wodę podmieniam do 3 razy w tygodniu
Oświetlam jarzeniówkami:
30W / 965 T8
30W/ Aquarelle T8
39W/ 840 T5
CO2 dozuję w ilości 3 bąbli na sekundę i jest w 100% rozpuszczane przez Ferplast CO2 Energy Mixer
Ostatnio zauważyłem niestety, że microsorum zaczyna czernieć, także rotala zrobiła się jakaś taka mała i nie chce rosnąć i też tak jak microsorum jest czarna przy stożkach wzrostu.
Będę bardzo wdzięczny za sugestię, czy mogę stosować tylko Symfonię i Aquamineral, czy coś jeszcze muszę dodawać? Wiem, że powinienem dodać też K2SO4 i nabyłem go już w aptece, tylko nie bardzo wiem ile go dodać do Symfonii, planuję także dolewać żelaza w postaci płynnej Mikrovit Fe 3%, ale nie bardzo wiem jak dozować.
Pozdrawiam