Nowe podłoże Ferti-Soil - ktoś testował już ?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Będąc dzisiaj w Diskus Zoo nabyłem nowość - podłoże Ferti-Soil. Nawet w sklepie nie testowali jeszcze tego. Podłoże jest w 3 kolorach. Ja kupiłem czarny. Ma formę małych kulek - ale są one twarde jak kamień. I dlatego że są twarde to kupiłem to . Z opisu wynika że zalecane do hodowli krewetek . Mam nadziej że nie będą pyliły jak Ada Amazonia - przy rybach które czasami zrobią dym przy dnie albo gonią się po akwarium .
Wrzucam fotke .
-
adamparker
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Pruszków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
O zapowiada się ciekawie-zdaj relację jak zalejesz 
Nowy projekt już w głowie...
-
Błazenek
●
Wrzuciłem trochę kulek do przezroczystej szklanki i zalałem wodą. Na razie po 3 h jest już bardziej miękki ale woda nie zmieniła koloru i nie pyli na razie. Nawet jak zgniatam te kulki w ręku.
Znalzłem ich strone : http://www.aquatic-nature.be/2eng_fertisoil.html
Najbardziej mnie cieszy że można je odmulać normalnie i jest zalecany dla ryb przydennych.
Stabilizauje PH na 6-7 . Działa powoli.
-
adamparker
●
Jeśli to gdzieś dostanę, to bardzo chętnie kupię- czy to jest ciężkie podłoże, i czy można tego normalnie użyć zamiast kwarcu? Bo szukam ciemnego podłoża które zastąpi mi bazalt.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
-

Yahilles
●
- Ranga: Znający temat
-
Raczej ciężkie 5kg = 6 litrów. W szklance ładnie siedzi na dnie.
-
adamparker
●
Wygląda obiecująco! A cena?
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Kadazan napisał(a):Wygląda obiecująco! A cena?
70 zł/5 kg na stronie Diskus ZOO ale w sklepie był po 80 . Jutro to wyjaśnie osobiście.
-
adamparker
●
70 zł/5 kg na stronie Diskus ZOO ale w sklepie był po 80 . Jutro to wyjaśnie osobiście.
To drożej nawet niż Amazonia... Szkoda, wielka szkoda...
-

Kadazan
●
-
To ja dziękuję 
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
-

Yahilles
●
- Ranga: Znający temat
-
Kadazan napisał(a):70 zł/5 kg na stronie Diskus ZOO ale w sklepie był po 80 . Jutro to wyjaśnie osobiście.
6 litrów za 8 dych... amazonia w Bydzi stoi po 8 dych za 3 litry.
Pytanie: Co jest droższe? 
-
chupa
●
amazonia w Bydzi stoi po 8 dych za 3 litry.
Hehe... jak dla kogo
A po ile w bydzi jest Fert-Soil?
-

Kadazan
●
-
Kadazan napisał(a):70 zł/5 kg na stronie Diskus ZOO ale w sklepie był po 80 . Jutro to wyjaśnie osobiście.
Ale jak doliczysz Power Sand który trzeba dać pod Amazonie to wyjdzie dużo drożej....
Poza tym PS czesto potem miesza się z Amazonia Soil i wyłazi na wierzch.
-
adamparker
●
Kadazan napisał(a):amazonia w Bydzi stoi po 8 dych za 3 litry.
Hehe... jak dla kogo  A po ile w bydzi jest Fert-Soil?
Nie widziałem.
Amazonię widziałem pierwszy raz w Bydzi... na Śniadeckich dwa wory- II oraz chyba africana
Leżą sobie nad zwykłym żwirem akwariowym 
-
chupa
●
amazonia w Bydzi stoi po 8 dych za 3 litry
Ale 9l jest za 120 zł. To co jest droższe? Ale jak doliczysz Power Sand który trzeba dać pod Amazonie to wyjdzie dużo drożej....
Kto mówi, że trzeba? Równie dobrze PS możnaby sypnąć pod prezentowane podłoże, więc raczej PS nie powinien mieć tutaj znaczenia.
Co nie zmienia faktu, że podłoże wygląda interesująco i jestem ciekawy jak się sprawdzi.
-
Anonim 1811
●
chester napisał(a):amazonia w Bydzi stoi po 8 dych za 3 litry
Ale 9l jest za 120 zł. To co jest droższe? Ale jak doliczysz Power Sand który trzeba dać pod Amazonie to wyjdzie dużo drożej....
Kto mówi, że trzeba? Równie dobrze PS możnaby sypnąć pod prezentowane podłoże, więc raczej PS nie powinien mieć tutaj znaczenia. Co nie zmienia faktu, że podłoże wygląda interesująco i jestem ciekawy jak się sprawdzi.
Ja walę... skoro 6 litrów tego podłoża kosztuje 8 dych a 3 litry amazonii tyle samo TO CO JEST DROŻSZE??
(jak widać nie piszę o żadnych 9 litrach, które kosztują 160 zeta tylko o porównaniu paczek o tej samej pojemności bo tak to się powinno robić) ...  ...albo i nie widać
-
chupa
●
chupa, dla Ciebie paczki 6 i 3l to są paczki o tej samej pojemności?
A cenę przelicza się na jednostkę objętości(litr  ).
-
Plejstocen
●
- Ranga: Stały bywalec
Niektórzy liczą masę nie objętość 
-
chupa
●
Niektórzy liczą masę nie objętość
Od początku tego wątku cały czas rozmawiamy o litrach, Ty też się nimi posługiwałeś, więc nie ściemniaj, tylko po to, aby wyjść na swoje.
-

Kadazan
●
-
Acha i 9l Amazonii nie kosztuje 160pln 
Nowy projekt już w głowie...
-
Błazenek
●
adamparker, wrzuc prosze wiecej zdjec tego podloza na forum. w opakowaniu trudno zobaczyc jego strukture. daj znac czy sypnal sie glon. jest dosyc ciezkie, co mu licze na plus od kiedy wiekszosc podlozy ktore znam jest tak lekka ze wyglodnialy kirysek jest w stanie wywolac osuniecie uspanego progu w baniaku. czy na opakowaniu podaja jego chociaz bazowy sklad? swoja droga, jak na nowy produkt przynajmniej na naszym rynku to sie bardzo mocno cenia - zreszta to moze byc takze zasluga discuss zoo, ktory jest dobrze zaopatrzony ale tanim sklepem z pewnoscia nie jest.
35l i 92l
-
Adrian_pa
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Luksemburg
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 29 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Na zachodzie powstają nowe studia a w Polsce się zamykają, szkoda bo potencjał wielu osób został zmarnowany.
Witam wszystkich, marka VIMI wypuściła nowy rodzaj mineralizatorów do wody RO. Są to dwa produkty Remin GH i Remin GH&KH. Oba mineralizatory w porównaniu do poprzedniego mineralizatora nie zawiera...
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Hej
Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
Cześć. Chyba przyszedł czas na wymianę sędziwej belki oświetleniowej i zastanawiam się nad tymi dwoma modelami:
- Fluval Plant PRO 4.0 LED 60W Bluetooth
- Chihiros WRGB SLIM 60 II
Który byście wybrali...
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC...
szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
|
|