Hej
Ja uzywam prostego kalkulatora, ktory jest umieszczony na stronach tego serwisu
https://roslinyakwariowe.pl/download ... or_pmdd_p/
Ten kalkulator jest uniwersalny pod warunkiem ze znasz zawartosci procentowe pierwiastka, lub w twoim wypadku grupy pierwiastkow, w nawozie.
W pierwszej komorce od gory "Zawartość pierwiastka w nawozie": musisz wpisac zawartosc NO3 w zwiazku KNO3, czyli 61,4%.
W drugiej komorce "Ilosc nawozu" wpisz 100g, bo tyle wsypales do roztworu
W trzeciej komorce "rozpuscic w" wpisz 400ml bo tyle wody uzyles
W czwartej komorce "dawka mieszaniny" wpisz na pocztek 1ml
W piatej komorce "Pojemnosc netto akwarium" wpisz, no wiadomo co, ja wpisalem 100L bo tyle mniej wiecej ma twoje akwa
Po kliknieciu "oblicz" kalkulator pokaze Ci stezenie nawozu w wodzie, dla danych powyzej okolo 1.5ppm czyli 1.5mg/l.
Czyli kazdy 1ml twojego roztworu podniesie stezenie NO3 o 1.5ppm w twoim akwa. Jak dodasz 3ml roztworu do akwa to podniesiesz NO3 o 4.5ppm i tak dalej.
Jak przy okazji mozesz policzyc ile potasu dodasz z KNO3, wpisz w pierwszej komorce jego zawartosc procentowa w tym zwiazku, 38,6%.
Dla powyzszych danych powinno wyjsc okolo 1ppm K na kazdy 1ml twojwgo roztworu dodanego do twojego akwa.
Co do dobowego zuzycia NO3 w twoim akwa, to wydaje sie byc dosc duze, choc moim zdaniem nie niemozliwe jezeli masz malo ryb i dlugo swiecisz. Ja bym slepo nie ufal testom na NO3 sa na ogol dosc niedokladne i zawsze jest duze pole do interpretacji odcienia barwy.
Mam nadzieje ze cos pomoglem.