KNO3 i kalkulator - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

KNO3 i kalkulator

Liczba wyświetleń: 3104·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
andrzejkowac Bydgoszcz

29 mar 2008, 19:44 KNO3 i kalkulator  (#1)  

W celu podniesienia NO3 chciałem podawać KNO3 w celu obliczenia odpowiedniego stężenia użyłem kalkulatora
http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem_KNO3.php

Jednak ma kilka wątpliwości
1 Ilość wody - tu wpisywać pojemność akwa brutto czy faktyczną ilość wody po odjęciu podłoża itp.
2 Ilość roztworu - jeśli 100g KNO3 rozpuściłem w 400ml wody i w sumie roztworu było więcej ok 500l to co tam wpisać

I przy okazji wczoraj zmierzyłem poziom NO3 test Sera wyszło równo 25mg/l
dzisiaj po 24godzinach bez podawania nawozów test wykazał 10mg/l czy teoretycznie jest możliwe takie zużycie
Akwa 112l oświetlenie 3x18W + odbłyśnik alu rośliny sporo nurzańca żabienica moczarka różdżyca kryptokoryny Co2 z butli 24/24

Serdecznie dziękuje za wszystkie porady

andrzejkowac
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Bydgoszcz

spider72 Wick, Szkocja

01 kwi 2008, 11:04   (#2)  

Hej
Ja uzywam prostego kalkulatora, ktory jest umieszczony na stronach tego serwisu https://roslinyakwariowe.pl/download ... or_pmdd_p/
Ten kalkulator jest uniwersalny pod warunkiem ze znasz zawartosci procentowe pierwiastka, lub w twoim wypadku grupy pierwiastkow, w nawozie.
W pierwszej komorce od gory "Zawartość pierwiastka w nawozie": musisz wpisac zawartosc NO3 w zwiazku KNO3, czyli 61,4%.
W drugiej komorce "Ilosc nawozu" wpisz 100g, bo tyle wsypales do roztworu
W trzeciej komorce "rozpuscic w" wpisz 400ml bo tyle wody uzyles
W czwartej komorce "dawka mieszaniny" wpisz na pocztek 1ml
W piatej komorce "Pojemnosc netto akwarium" wpisz, no wiadomo co, ja wpisalem 100L bo tyle mniej wiecej ma twoje akwa
Po kliknieciu "oblicz" kalkulator pokaze Ci stezenie nawozu w wodzie, dla danych powyzej okolo 1.5ppm czyli 1.5mg/l.
Czyli kazdy 1ml twojego roztworu podniesie stezenie NO3 o 1.5ppm w twoim akwa. Jak dodasz 3ml roztworu do akwa to podniesiesz NO3 o 4.5ppm i tak dalej.
Jak przy okazji mozesz policzyc ile potasu dodasz z KNO3, wpisz w pierwszej komorce jego zawartosc procentowa w tym zwiazku, 38,6%.
Dla powyzszych danych powinno wyjsc okolo 1ppm K na kazdy 1ml twojwgo roztworu dodanego do twojego akwa.
Co do dobowego zuzycia NO3 w twoim akwa, to wydaje sie byc dosc duze, choc moim zdaniem nie niemozliwe jezeli masz malo ryb i dlugo swiecisz. Ja bym slepo nie ufal testom na NO3 sa na ogol dosc niedokladne i zawsze jest duze pole do interpretacji odcienia barwy.
Mam nadzieje ze cos pomoglem.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

cHris dm Dundalk

01 kwi 2008, 23:24   (#3)  

Ktos wreszcie to wytlumaczyl mi na chlopski rozum ;)
Czy moglbys podac jeszcze procentowe stezenie pierwiastkow w takich zwiazkach jak:
K2SO4, KH2PO4, MgSO4*7H2O
Dzieki
Obrazek

cHris dm
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Dundalk

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
spider72 Wick, Szkocja

02 kwi 2008, 10:57   (#4)  

Hej

Przyjemnie jest przydac sie komus od czasu do czasu :lol: .
Zawartosci pierwiastkow lub czasteczek w nawozach ponizej:

K2SO4: zawartosc K = 44.8%
MgSO4x7H2O: zawartosc Mg = 9.8%
KH2PO4: zawartosc K = 28.7%, zawartosc PO4 = 69.8%

Obliczanie zawartosci pierwastkow w zwiazkach jest dosc proste, potrzebujesz tylko uklad okresowy pierwiastkow, aby odczytac mase atomowa danego pierwiastka. Jak nie masz ukladu okresowego, to tu jest jeden np: http://www.practicalfishkeeping.co.uk/p ... _table.php

Przyklad obliczen dla KNO3:
Masy atomowe: (w ukladzie podane do pieciu miejsc po przecinku, dla nas wystarczy zaokraglic do jednosci)
K=39
N=14
O=16
Czasteczka KNO3 zawiera jeden atom K, jeden atom N i trzy atomy O, czyli masa czasteczki wyniesie:
masaKNO3=39+14+3x16=101, gdzie
masaK=39
masaNO3=62
zawartosci procentowe wyliczamy z proporcji:

K%=(masaK/masaKNO3)x100%=38,6%
NO3%=(masaNO3/masaKNO3)x100%=61,4%

Mam nadzieje, ze nie namotalem i jest czytelne na "chlopski rozum".

P.S.
Chinszczyzny nie kupuje chociaz jest tu popularna, ale tybetanszczyzny tez nie, bo nikt nie sprzedaje
:wink:
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

cHris dm Dundalk

02 kwi 2008, 14:31   (#5)  

Dzieki wielkie Spider!
Obrazek

cHris dm
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Dundalk

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Screenshot_20221229_190504.jpg

Kalkulator Zulix-a VS fotometr Exaqua

wachcio w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 9547
Witam Mikołaj (na spółkę ze mną) w tym roku był bardzo łaskawy dla mnie i mam nową "zabawkę" fotometr Zoolek Exaqua Pro3 z zestawem testów pod rośliny. Jako, że od jakiegoś czasu robię sobi...
zulix.NH4NO3.jpg

NH4NO3 - kalkulator Zulixa

rudson w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3649
Witam. Który z wyników brać pod uwagę, przy tam ustawionych dawkach w kalkulatorze Zulixa jeśli chodzi o NH4NO3. calc.jpg Czy mam brać po uwagę ten wynik z tabelki "Dozowanie MAKRO podstawo...

kalkulator uwzględniajacy twardośc wody

Krzysztof-Katowice w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3794
Witam Was, mam do Was kilka pytań 1. Czy istnieje kalkulator ktory uwzględni stosowanie soli w stosunku do twardości wody? Aby mniej wiecej wiedzieć jak nawozic azotem z KNO3 czy innymi solami pr...

Zielona tropica, kalkulator, wysokie NO3 - głupoty?

derag0n w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 7060
Mam dwa zbiorniki: kostka 27l, żwirek kwarc. barwiony i zwykły piasek. Trochę kulek gt i kapsułek w podłożu (głęboko!) - https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/027l-green-oasis-derag...

Kalkulator nawozów

Anonim 1811 w Nawożenie · Odpowiedzi: 51 · Wyświetlenia: 34685
http://calc.petalphile.com/ Bardzo ciekawa sprawa, uwzględnia również gotowe nawozy (łącznie z ADA na podstawie analizy Toma Barra). Chyba najlepszy kalkulator do tej pory, a już na pewno najfajnie...

Kalkulator do nawozów Qualdrop

Sebastian_C w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3573
Dobry wieczór! Czy tam dzień dobry :D Kupiłem nawozy Qualdrop i na ich stronie znajduje się taki prosty kalkulator pomagający w ustaleniu dawek poszczególnych preparatów. Z mojego dotychczasowego r...

Kalkulator nawożenia NPK (Excel)

e2rdos w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 7265
Witam serdecznie. Przeszukując internet i kolejne fora akwarystyczne w poszukiwaniu upragnionej odpowiedzi na odwieczne pytanie "ILE NAWOZIĆ I JAK CZĘSTO ABY NIE ZACHWIAĆ W AKWARIUM STOSUNKÓW NPK...

KNO3, KH2PO4, K2SO4- jaki producent/sklep w UK lub PL

bartosz34 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2252
Witam, używam u siebie makro, które nabywałem od osoby która chwilowo zamknęła swój "domowy sklepik" i poszukuję sprawdzonego producenta lub sprzedawcy (UK lub Polska) który ma w swojej ofer...

Problem z KNO3

marikfox w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3124
Witam. Tydzien temu zrobilem restart i przyszedl czas na testy. Tutaj pojawil sie jednak problem. Test kropelkowy JBL pokazuje prawie 0. Po dodaniu soli z Kno3 jakies 15ppm dalej pokazuje prawie zero....

Seachem Iron - rozbieżności - kalkulator a opis

nyos w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3509
Mam problem polegający na tym że wg opisu na Seachem Iron: na stronie sklepu RA (tak samo jak na stronie polskiego dystrybutora) Sposób użycia: Jedna nakrętka (5ml) na każde 200 litrów wody w zbior...

Statystyki

Ten temat przegląda 872 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 872 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.