Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Dostałem to 'cuś' w formie gratisu od sklepu internetowego... i nie mam pojęcia co to jest bo nigdy nie bawiłem się w inne wkłady niż ceram/wata/torf...
Czy to może jakiś żwirek do usuwania amoniaku albo inny pseudodziałający wynalazek?
(nie będę zaśmiecał forum fotkami więc wklejam tylko linka do takowej):
http://img223.imageshack.us/img223/7764/dsc00024di6.jpg
-
chupa
●
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
artur_89 napisał(a):Wygląda na Zeolit.
Dzięki
Warto taki mały woreczek wrzucać do filtra? ( JBL250 )
Czy lepiej sobie darować i napchać ceramiki i waty + gąbki? 
-
chupa
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja bym sobie darował i podarował komuś małemu. 
-

Armek
●
Okej dzięki za informacje
Skoro już jest temat to jak najlepiej w wymienionym przeze mnie filterku ułożyć wkłady?
Seryjnie jest ceramika i bioballe od dołu a tam jest wstępna filtracja i chyba powinna być wata/ gąbka?  inaczej bioceram się zasyfi na samym początku i papa 
-
chupa
●
To jest Zeolit taka skała wulkaniczna
-
Lazlo
●
Zeolit niby wiąże azotany i ogólnie przydaje się w filtrze.
-
devoratus
●
- Ranga: Poznaje temat
chupa napisał(a):Okej dzięki za informacje  Skoro już jest temat to jak najlepiej w wymienionym przeze mnie filterku ułożyć wkłady? Seryjnie jest ceramika i bioballe od dołu a tam jest wstępna filtracja i chyba powinna być wata/ gąbka?  inaczej bioceram się zasyfi na samym początku i papa 
No właśnie,podłączę się do tematu jak powinny być rozłożone wkłady w jbl250,bo orginalnie to ceramika jest na samym dole,czy to dobrze  ,czy może dać ją ostatnią na samej górze 
-

mario27-28
●
- Miasto: kuj-pom.
Kupiłem ostatnio tetre 700 i tam też od dołu leci: ceramika, biobale, węgiel, gąbka.
Też mnie zastanawia ta kolejność - może ktoś coś wie?
-

tomaszc_r4
●
- Miasto: Katowice
-
30 maja 2008, 17:01
(#10)
W tetrze ex 700 radzę dać od dołu gąbki, ceramika, ceramika (za biobale) i jeszcze jakiś wkład na samą górę, osobiście posiadam lawę 
-

artur_89
●
- Miasto: Jaworzno
Powiązane tematy
Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jeśli użyję w biotopie czarnych wód, wkład QUALDROP HexPure a chodzi o związki azotu,chce kontrolować poziomy NH4, NO2 i NO3, czy nie wyklaruje wody mi z garbn...
biorio-fb-2.jpeg
Do oferty naszego sklepu dołączył kolejny produkt cenionej firmy Aqua Design Amano. Tym razem jest nim wkład biologiczny ADA Bio Rio G stworzony ze spiekanego szkła...
Czytaj więc...
Szukam w miarę taniego, bo chodzi o duże ilości (do sumpa) wkładu biologicznego. Mam duże ilości ceramiki, ale mierzyłem GH i podwyższa, chciałem plastikowych biobali użyć, ale jakoś tak ciężko widzę ...
hexnews1.jpg
hexpure3.jpg
Na rynku pojawiła się kolejna altarnywa dla popularnego Purigenu - wkładu polimerowego o świetnej skuteczności krystalizacji wody. Jest nią wkład HexPure marki Qualdrop....
Cześć wszystkim.
Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...
Cześć wszystkim,
czy ktoś stosował filtr z żywicą jonowymienną do zmiękczania wody? Chodzi mi konkretnie o takie coś https://dafi.pl/dafi/produkty/filtry-systemowe-dafi/filtr-z-zywica-jonowymienna/ -...
W niedzielę włożyłem do filtra kubełkowego woreczek z wkładem JBL na krzemiany. Mamy piątek po południu i poziom krzemianów wg testu JBL obniżył się bardzo symbolicznie (z 3 mg/l do 2,5 mg/l). Co może...
purigen-wstep.jpg
Zapraszamy do kolejnego artykułu będącego efektem współpracy z marką Seachem. Tym razem zapoznamy się z wkładym filtracyjnym Purigen, który posiada unikalne właściwości i jak do te...
Tetra BalanceBalls
Gniazda filtracyjne do wszystkich rodzajów filtrów zewnętrznych!
Dzięki Tetra BalanceBalls jeszcze łatwiej będzie ci dbać o akwarium.
Glony to często znak, że w wodzie akwariowej...
Dostałem w gratisie wkład do filtra o nazwie Pumix24, 3 dni już pływa we wiadrze i nie tonie, tzn zatonęło może z 20% wkładu. Miał ktoś ten wkład?
|
|