Rośliny, a parametry wody
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam was,
Moje parametry wody:
PH=7
KH=10
GH=18
NO2=0
NO3=25
W środku lutego zrobiłem restart zbiornika, który stał prawie pusty przez ok 2 tyg (zostało kilka roślin). Na początku marca kupiłem roślinki, przez tydzień było wszystko idealnie, rośliny bomblowały jak szalone, no a później STOP, nic nie bombluje roślinki nie rosną. Nie wiem jaka jest przyczyna.
Mam 4x18w w 126l akwarium, co2 z butli, nawozy: - micro PG Pro (8ml na 30litrów wody podczas cotygodniowej podmiany) i macro własny (3,2ml/doba), podłoże to Filtus AQUAGRUNT i FLORAN.
A teraz pytania:
1 Dla czego moje rośliny przestały bombelkować i rosnąć.
2 Czy powinienem zwiększyć dawkowanie CO2
3 Używam tylko wody z kranu, która ma GH=11,o ile za pomocą CO2 mogę zbić Ph, czy jest możliwość zbicia do 6,5
-
QUEST
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
27 mar 2008, 12:45
!
(#2)
MOzliwe ze przez 2 tyg rosliny wykorzystaly macro, azot fosfor potas, dzieki ktorym rosna. Najlepiej po prostu oberwuj rosliny i tak najlepiej sprawdzisz czy sa niedobory. Przy KH 10 smialo mozesz zwiekszyc CO2 gdyz dopiero przy Ph 6,5 zawartosc CO2 w wodzie zblizy sie do niebezpiecznej aczkolwiek przy kh 10 obnizenie ph do 6,5 pochlonie duzo gazu o ile masz dobra filtracje i przeplyw. Prosty experyment - wylaczasz wszystko w akwa i dozujesz co2, ph szybko spadnie ale jak wlaczysz ponownie zacznie rosnac gdyz gaz ulotni sie z wody.
-
Gość
●
A co u ciebie z fosforem przy takim NO3.,ja w tej chwili mam ph w/g komp.6.53,kh-3 no3-20,po4 1,5 i rosliny babluja.
-

macek.g
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: UK
nie mam testu na fosfor, znowu wyskoczyły mi glony w postaci nitek. Rośliny zaczęły trochę bomblować, ale dlaczego pokazały się nitki?? przecież no3 jest w normie.
-
QUEST
●
- Ranga: Poznaje temat
QUEST napisał(a):nie mam testu na fosfor, znowu wyskoczyły mi glony w postaci nitek. Rośliny zaczęły trochę bomblować, ale dlaczego pokazały się nitki?? przecież no3 jest w normie.
Przesadziłeś z mikro. Ale PG mikro jest do wody tylko z RO, ty używasz chyba kranówki. Przy twojej wodzie stosujesz PG classic do podmian i codziennie PG ferro+.
PG classic zawiera oprócz mikroelementów potas i magnez, PG ferro+ zawiera tylko mikroelementy.
-
Maciej Kozłowski
●
Aha i jeszcze co2:
- przy KH 10 i ph 6,5 będziesz miał 94ppm Co2 w wodzie, a wg. mnie max to 40ppm, ale możesz tak gazować akwa, tylko, żeby ryb tam nie było, bo padną,
- jeśli chcesz mieć takie ph, to zakwaszaj np. kwasem solnym.
-
Maciej Kozłowski
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Maciej Kozlowski ma racje - przy KH 10 i ph 6,5 będziesz miał 94ppm Co2 w wodzie. Troche przesadzilem. Pozdrawiam
Przy okazji w jaki sposob woda filtrowana przez torf zmienia wyniki zawartosci CO2 z tabel relacji KH i PH?
-
Gość
●
Tabela liczy ci zawartość co2, jeśli zakwaszasz tylko nim, jeśli zakwasisz torfem, czy czym innym, to wyniki będą zfałszowane, nie da rady już odczytać z tabelki poprawnej zawartości co2.
-
Maciej Kozłowski
●
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Cześć,
Szukam informacji dotyczących pompy do pomian wody. Bym mógł z salonu wypompować część wody prosto do łazienki lub np. Na taras dzięki długiemu wężowi. Ktoś mógłby wskazać jakiś swój przykład ...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
|
|