Rośliny, a parametry wody - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rośliny, a parametry wody

Liczba wyświetleń: 2548·Odpowiedzi: 7
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

26 mar 2008, 17:25 Rośliny, a parametry wody  (#1)  

Witam was,

Moje parametry wody:
PH=7
KH=10
GH=18
NO2=0
NO3=25

W środku lutego zrobiłem restart zbiornika, który stał prawie pusty przez ok 2 tyg (zostało kilka roślin). Na początku marca kupiłem roślinki, przez tydzień było wszystko idealnie, rośliny bomblowały jak szalone, no a później STOP, nic nie bombluje roślinki nie rosną. Nie wiem jaka jest przyczyna.
Mam 4x18w w 126l akwarium, co2 z butli, nawozy: - micro PG Pro (8ml na 30litrów wody podczas cotygodniowej podmiany) i macro własny (3,2ml/doba), podłoże to Filtus AQUAGRUNT i FLORAN.

A teraz pytania:
1 Dla czego moje rośliny przestały bombelkować i rosnąć.
2 Czy powinienem zwiększyć dawkowanie CO2
3 Używam tylko wody z kranu, która ma GH=11,o ile za pomocą CO2 mogę zbić Ph, czy jest możliwość zbicia do 6,5

QUEST
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

27 mar 2008, 12:45 !  (#2)  

MOzliwe ze przez 2 tyg rosliny wykorzystaly macro, azot fosfor potas, dzieki ktorym rosna. Najlepiej po prostu oberwuj rosliny i tak najlepiej sprawdzisz czy sa niedobory. Przy KH 10 smialo mozesz zwiekszyc CO2 gdyz dopiero przy Ph 6,5 zawartosc CO2 w wodzie zblizy sie do niebezpiecznej aczkolwiek przy kh 10 obnizenie ph do 6,5 pochlonie duzo gazu o ile masz dobra filtracje i przeplyw. Prosty experyment - wylaczasz wszystko w akwa i dozujesz co2, ph szybko spadnie ale jak wlaczysz ponownie zacznie rosnac gdyz gaz ulotni sie z wody.

Gość

macek.g UK

27 mar 2008, 14:23   (#3)  

A co u ciebie z fosforem przy takim NO3.,ja w tej chwili mam ph w/g komp.6.53,kh-3 no3-20,po4 1,5 i rosliny babluja.

macek.g
Ranga: Znający temat

Miasto: UK

27 mar 2008, 17:14   (#4)  

nie mam testu na fosfor, znowu wyskoczyły mi glony w postaci nitek. Rośliny zaczęły trochę bomblować, ale dlaczego pokazały się nitki?? przecież no3 jest w normie.

QUEST
Ranga: Poznaje temat

Maciej Kozłowski

29 mar 2008, 11:36   (#5)  

QUEST napisał(a):nie mam testu na fosfor, znowu wyskoczyły mi glony w postaci nitek. Rośliny zaczęły trochę bomblować, ale dlaczego pokazały się nitki?? przecież no3 jest w normie.

Przesadziłeś z mikro. Ale PG mikro jest do wody tylko z RO, ty używasz chyba kranówki. Przy twojej wodzie stosujesz PG classic do podmian i codziennie PG ferro+.
PG classic zawiera oprócz mikroelementów potas i magnez, PG ferro+ zawiera tylko mikroelementy.

Maciej Kozłowski

Maciej Kozłowski

29 mar 2008, 11:37   (#6)  

Aha i jeszcze co2:
- przy KH 10 i ph 6,5 będziesz miał 94ppm Co2 w wodzie, a wg. mnie max to 40ppm, ale możesz tak gazować akwa, tylko, żeby ryb tam nie było, bo padną,
- jeśli chcesz mieć takie ph, to zakwaszaj np. kwasem solnym.

Maciej Kozłowski

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

11 kwi 2008, 09:11 Pomylka  (#7)  

Maciej Kozlowski ma racje - przy KH 10 i ph 6,5 będziesz miał 94ppm Co2 w wodzie. Troche przesadzilem. Pozdrawiam
Przy okazji w jaki sposob woda filtrowana przez torf zmienia wyniki zawartosci CO2 z tabel relacji KH i PH?

Gość

Maciej Kozłowski

12 kwi 2008, 21:19   (#8)  

Tabela liczy ci zawartość co2, jeśli zakwaszasz tylko nim, jeśli zakwasisz torfem, czy czym innym, to wyniki będą zfałszowane, nie da rady już odczytać z tabelki poprawnej zawartości co2.

Maciej Kozłowski

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 117
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
20260426_150003.jpg

Badanie wody TDS

andrzejkowac w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2555
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi RO -0003ppm wynik stały Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm Wo...
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 743908
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
IMG_0657.jpeg

Piana na tafli wody

akwagucio w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5992
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28025
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...

Pompa do usuwania wody

Przemek1979 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1580
Cześć, Szukam informacji dotyczących pompy do pomian wody. Bym mógł z salonu wypompować część wody prosto do łazienki lub np. Na taras dzięki długiemu wężowi. Ktoś mógłby wskazać jakiś swój przykład ...

Stabilizacja parametrów wody a akwarium

Ergoline w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1687
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony. Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...

Niektóre rośliny mi gniją

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1316
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4998
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

askpl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7241
Witam serdecznie, Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...

Statystyki

Ten temat przegląda 775 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 774 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.