Witam jestem początkujący i odrazu mam problemy z roślinami. Mam akwarium 70l oświetlone 2świetlówkami 18W akwa-glo i sun-glo, CO2 bimbrownia bąbelki z kostki lipowej, nawoże preparatami Tropical KOBALTOSAN, MULTIMINERAL, AKUA-PLANT i AKUA-PLANT B parametrów wody nie mierze. W moich roślonach pojawiają się przeżroczyste dziury w szczególności w starych liściach i oprócz tego rośliny w ogóle nie bąbelkują proszę o pomoc! A oto zdięcie jak wyglądają liście moich roślin.
Nie mierzysz parametrów wody... Więc każda, jakakolwiek porada będzie jak wróżenie z kuli... Zainwestuj w testy, na początek pH, kH, No3, Po4, Fe.... osobiście polecam JBL`a, do NO3 nie kupuj Hagena, nigdy tak naprawdę nie wiem ile mam No3 w akwarium...
też stawiam na potas, ale to naprawdę wróżenie... U siebie np. sprawdzam NO3 i PO4 jak są ok, a nie bąbelkują - sprawdzam Fe, jak Fe jest ok, wlewam po 2-3ppm K kilkakrotnie, aż rośliny zaczynają bąblować.....działa..
A mi to wygląda na uszkodzenia mechaniczne . Nie masz tam czasami Ancistrus sp. albo innych seksownych usteczek ?
Co do braku bąbelkowania, to oczywiście inny problem.
michanek1 w Nawożenie· Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 9674
Witam,
od jakiegoś czasu pojawiają się dziury w roślinach i zatrzymał się wzrost roślin.
Świecę 11h dziennie z czego pierwsze 2 i ostatnie 2 godziny to świt i zmierzch.
Parametry wody:
PH - 7.6
Gh - 1...
marcin dąbrowski w Nawożenie· Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 11739
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
Mariusz S w Nawożenie· Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 12753
Witam,
Jestem początkującym akwarystą, mam problem z zielonymi palmami na liściach np. anubias ale również na roślinach czerwonych. Testuję wodę na no3 ( ok 20) i po4 ( ok 0,5).
Azotu nie mogę zbić f...
szkot w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4028
Dzień dobry
Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza?
Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...
nestori w Nawożenie· Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 12824
Cześć wszystkim,
potrzebuję pomocy. Dwa tygodnie temu zalałem akwarium:
54 L 60*30*30
podłoże:Tropica Aquarium soil
oświetlenie: Chihiros A601 7 H dziennie 3/7 pełnej mocy
Filtracja: Eheim 2213, filt...
patrykm16 w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1675
Witam,
Czy mógłby mi ktoś pomóc w identyfikacji plamek na roślinach widocznych na zdjęciach?
Co może być tego przyczyną?
Akwarium 168 l
Oświetlenie 92W
Bez nawożenia
Parametry chemiczne wody po zro...
rafal2500 w Nawożenie· Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 35069
Witam posiadam akwarium Juwel Lido 120L.Mam w nim duzo roslin i duzy problem ponieważ w młodych lisciach zaczynają mi sie robic dziury????
Dane techniczne:
Akwarium 120L
Oswietlenie:
2x24W T5 Hi...
mikerd w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2446
Witam was serdecznie, moja przygoda z akwarystyka jest juz dosc dluga. zaczynalem kiedys od malego akwarium roslinnego gdzie mialem tylko filtr i grzalke. Na dzien dzisiejszy posiadam akwarium 116 L g...
jaca76 w Nawożenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5322
Witam
Od roku mam akwarium jak poniżej:
Litraż: 200l
Oświetlenie: belka led 150W ustawiona na 70%
Filtracja: JBL 1501
CO2: 24h/dobę
Podmiany 50l/tydzień
Woda RO + Remianin 0,5 miarki (od kilku tygodn...
Tasiorsz w Nawożenie· Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 14977
Witam
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu niedoboru bądź nadmiaru składników co objawia się drobnym zielonym nalotem (drobne plamki) na liściach (plamki też osadzają się na szybach zbiornika) oraz czarny...
Statystyki
Ten temat przegląda 252 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 252 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej