braki -już nie mam pomysłow :(
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Może najpierw kilka parametrów
- akwa 700 l co tydzień podmiany po 150 l na kranówe
-nawożenie classić i ferro obecnie nic
- światło 4x 80 W T5
-PO4- 1,5
- Fe- 01-02
-NO3- 50
Proszę o porady jakie braki są na roślinach, które zupełnie nie chcą rosnąć
pozdrawiam
-
m@rcos
●
Napisz coś wiecej.. jak sie zachowują... masz jakies glony?? Co to za rośliny?? Pierwsze co to na pewno za dużo azotanów..
Pozdrawiam! Piotrek Partner roslinyakwariowe.pl
-

Piotrek Dymowski
●
- Ranga: Partner roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Warszawa
- Wspieram stronę kontem Premium
o są zdjęcia:) to tak rośliny masz zaatakowane przez glony, ktore "rządzą" w Twoim akwarium pewnie.. za dużo azotanów to na 100%, jak i proporcje między fosforanami a azotanami powinny byc 1:10 a u Ciebie.. sam policz > 1:30.. dużo masz ryb?? Odstawiłeś nawożenie?? Jaka kranówka??(parametry)
-

Piotrek Dymowski
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Obsada jest spora ale do przerybienia daleko
parametry kranówy
NO3- 0
Twardość og- 13
weglanowa- 8
innych proporcji nie znam
Napewn wapnia jest sporo taki teren
Nawożenie odstawiłem bo było coraz gorzej obecnie staram się zbić NO3 robiąc podmiany ale z mizernym skutkiem
po paru dniach jest ten sam poziom
-
m@rcos
●
Z fotografii można wywnioskować brak Potasu. Jeśli w kranówie masz mało siarki to polecam KSO4, lub gotowe nawozy potasowe.
-
chrisowaty
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Zgierz k/Łodzi
w Twoim akwarium pewnie.. za dużo azotanów to na 100%, jak i proporcje między fosforanami a azotanami powinny byc 1:10 a u Ciebie.. sam policz > 1:30.. dużo masz ryb?? Odstawiłeś nawożenie?? Jaka kranówka??(parametry)
Za dużo NO3 to fakt, jednak głównym problemem tak wysokiego poziomu jest silne hamowanie wzrostu niektórych roślin i deformacje mlodych liści. Co do proporcji NO3 i PO4 to można to olać bo nie jest to aż takie ważne. Najważniejsze jest to żeby nie było sytuacji w której PO4 jest mierzalne a NO3 nie.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
-

kekon7
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
...Co do proporcji NO3 i PO4 to można to olać bo nie jest to aż takie ważne..
Uwierz że te zależności są również ważne i to bardzo.. jak chcesz mieć porządne i zdrowe rośliny..
-

Piotrek Dymowski
●
Uwierz że te zależności są również ważne i to bardzo.. jak chcesz mieć porządne i zdrowe rośliny..
Nigdy w to nie uwierzę ponieważ potrafię mieć świetne rośliny na zupełnie innych zaleznościach. Zresztą poszukaj na forum w galerii różne zbiorniki w których ludzie mają piękne rośliny na rozmaitych poziomach i zaleznościach. Gdyby rośliny były tak wrażliwe na te zalezności to by już dawno w naturze wyginęły.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
-

kekon7
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Powiązane tematy
Witam forumowiczów,
Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...
Zapraszam do obejrzenia, udziału w ankiecie i dyskusji.
Fajnie omówione najważniejsze kwestie związane z twardością wody.
Zapraszam do poczytania artykułów na blogu dr Łukasza Kaczmarka:
https://wod...
Witam,
Jestem początkującym akwarystą, mam problem z zielonymi palmami na liściach np. anubias ale również na roślinach czerwonych. Testuję wodę na no3 ( ok 20) i po4 ( ok 0,5).
Azotu nie mogę zbić f...
Witam.
Akwarium założone w listopadzie. Jako podłoże tylko gruby żwir (wiem że to był błąd). Pod rośliny daje kulki gliniano-torfowe żeby miały choć trochę składników odżywczych w podłożu. Do słupa wo...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
Witam
Mam świeżo co założony po restarcie zbiornik. Dzisiaj ma on dokładnie tydzień. Mam pytanie. Czy powinienem albo bardziej czy moge już podmienić 25% wody czy poczekać aż całkowicie dojrzeje? Nie...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Witam,
Akwarium 360l 120x50x60 działa od 9 dni. Podłoże to lawa wulkaniczna plus substrat Tropica plus żwirek kwarcowy. Świecę lampą Twinstar s-line 92W, full moc przez 6 godzin następnie dwie godzin...
Witam wszystkich mam akwa od 4 miesięcy w wodzie kranowej mam bardzo dużo żelaza i roślinki mi padały więc dałem filtr ro + demi. Woda po nim tsi 003 po mineralizacji 114 roślinki piękne rosną rybkom ...
|
|