|
|
Czy ten zestaw do CO2 jest wystarczający ?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
https://roslinyakwariowe.pl/sklep/te ... 3a&page=1&%?page=technika-zestawy-butl%C2%B1
Dlaczego jest tańszy od innych modeli (239 zł) , czy ten zestaw można kupić i z satysfakcją używać w 240 l. ???
Nie znam się na tych sprzętach...jadę na bimbrowni 
-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
Rozumiem, że piszesz o zestawie za 29,99 zł. Osobiście nie polecałby tego zestawu do Twojego akwarium. To jest butla niskociśnieniowa i na długo nie wystarczy. Do tego dyfuzor o bardzo małej skuteczności.
IMO już lepiej pozostać przy bimbrowni. Najlepsza na dłuższą metę jest jednak butla wysokociśnieniowa z reduktorem. Rodzaj dyfuzora zależy od upodobań, ale na pewno nie taki jak w zestawie MHK.
DarekO
-

DarekO
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
-

Tusia
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ten zestaw jest tańszy od pozostałych bo zawiera tańszy reduktor.
-
Plejstocen
●
- Ranga: Stały bywalec
"ręcznie" tzn - pokrętłem ustawiam przepływ (obserwując licznik bąbelkow)? Czy jest on stały czy trzeba monitorować bo np. może się samo rozregulować ? Proszę wybaczyć głupie pytania ale nie miałam do czynienia z takim ustrojstwem i trochę się go boję  Wolę tę tańszą opcję (zaworek dławiący do precyzyjnego dozowania CO2 ) z wiadomych względów.
-

Tusia
●
-
Mam właśnie taki sam zestaw już dość długo i jestem z niego zadowolony. Uwagę kolegi baturka uważam za słuszną, chociaż sam nie stosuję takiego rozwiązania. Przepływ reguluję pokrętłem przy rotametrze, przy czym dławię dodatkowo przepływ CO2 (zastosowałem minimalnie nieszczelny elektrozawór) - dlatego zastosowanie dodatkowego zaworka precyzyjnego uważam za słuszne. Nie trzeba wtedy nic kombinować.
Stosując ten reduktor należy mieć na uwadze, że przy kończącym się CO2 ciśnienie za reduktorem zacznie trochę wzrastać i wtedy regulacja "ręczna" zaworkiem precyzyjnym na pewno się przyda.
DarekO
-

DarekO
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Elektrozawór przyda się również gdy będzie chciała pani pn. wyłączać CO2 na noc, wtedy podłącza się go do czasowego wyłącznika razem ze oświetleniem i dopływ CO2 zostaje odcięty wraz z zgaszeniem światła w akwa, które jest potrzebne do procesu fotosyntezy, ale ma to również złe strony, bo przy niskiej twardości wody odłączanie CO2 może spowodowac skoki pH:(((((
-

baturka
●
- Miasto: Międzychód
-

Tusia
●
-
http://www.allegro.pl/item326819353_zes ... elkow.html
ten "licznik babelkow troche podejrzany" - zestaw za drogi jak na to co oferuja na aukcji
(reduktor wkrecony do gory nogami  )
http://www.allegro.pl/item327681360_but ... uktor.html
Licytacja, zwroc uwage do jakiej ceny dojdzie. Zapytaj jak dlugo byl uzywany reduktor - tanie reduktory z rotametrem maja slaba zywotnosc. Zapytaj o homologacje butli.
http://www.allegro.pl/item330906614_kom ... ametr.html
najbardziej wiarygodny zestaw (no moze poza ta butla 3k w podstawce z miski  )
http://www.allegro.pl/item329106558_kom ... uktor.html[/quote]
tez w miare wiarygodny
Ja polecalbym ostatnie 2. Pozostale zestawy sa sprzedawane jakby "przy okazji" i nie cciezko ocenic czy ktory ze sprzedawcow podlaczal kiedykolwiek CO2 do akwarium.
w przypadku reduktorow - pytaj o gwarancje - jest to produkt chinski, w stosunku do reduktorow innych firm - bardzo tani, no i awaryjny (mamy czasem zwroty).
p.s. wez bod uwage ze do zestawu bedziesz potrzebowala jeszcze:
dyfuzora (koszt ok 30zl) - ew. jesli to pierwsza przygoda z co2 - kostka lipowa za 5zl
przewod poluiretanowy (koszt ok 6-10zl) lub wezyk akwarystyczny (ale ustaw malutkie cisnienie)
licznika babelkow (koszt ok 30zl) - ew. zestaw od kroplowki jesli nie lubisz szklanych gadzetow
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Tak, zgadzam się z kolegą że ta oferta za 180zł jest godna uwagi, widzę że koleżanka już ją kupiła i słusznie.
-

baturka
●
- Miasto: Międzychód
Bardzo dziękuję za opinie i faktycznie zdecydowałam się na ten za 180 zł.
-

Tusia
●
-
Powiązane tematy
Cześć,
Od ok 6 miesięcy mam akwarium 80x40x40cm. Podłoże aktywne yokuchi jiban soil 20litrów. Woda RO z Demi na końcu bo w kranie dużo krzemianów. Mineralizacja Qualdrop gh plant na gh ok 7. Tds. 160....
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem"
Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :(
Jak to re...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
|
|