Od czego zaczac? czyli najwazniejsze TESTY - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Od czego zaczac? czyli najwazniejsze TESTY

Liczba wyświetleń: 1869·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Adamynas Płock
Witam
znawcow tematu
Jako ze po raz pierwszy zdecydowalem sie na baniak z zielem wczesniej majac tylko typowo rybny zbiornik ma wiedza jest nieco ze tak napisze niekompletna i chcialbym ja poszerzyc hehe
przeczytalem chyba polowe postow z tego forum i mam taki metlik ze szok

akwa 200l zwir+sera folredepot+kulki jako podloze
138w swiatla/10h z tym ze 30w wylaczylem bo po 3 tygodniach od zalania brazowieje wszystko - chyba okrzemki
------ TYL-------------
AQUARELLE T8
865 T5
aquastar t5
gro-lyx t8 - wylaczona
---------------------------
filtracja - JBL250 - biobale, gabki, ceramika i miedzy nimi wata - niestety filtr nie byl zasiedlony w czasie startu
ph - 7,5- 7.8 mierzone testem do basenow (tabletki) czy dobry taki test?
innych testow brak
mala osbasa - kilka krewetek, 4 otoski, 2 kosiary, 4 molinezje

wiec prosilbym o o kilka konkretnych odpowiedzi:
Ktore testy najwazniejsze i jakie polecacie?
czy pozostac przy 138w/10h czy 108?
jak obnizyc ph - nie mam narazie co2 i przez jakis miesiac jest to niemozliwe :(

pojawily sie brazowe glony a wiekszosc roslin: heterantera, bacomba diplidis rotala i inne lodygowe ktorych nazw nie znam slabo rosna, a nawet marnieja tracac kolor i mase(grubosc) lisci
blyxa japonska tez slabiutko - najwieksze listki stracily kolor i sie rozpadaja a srodek delikatnie rozowy?

prosilbym o konkrety - jakie testy, jakie dobre czy zadawalajace parametry h2o itp

jutro jak znajde wiecej czasu umieszcze kilka fotek

DZIS kupilem zestaw testow AQUASET POND firmy ZOOLEK
Parametry po wczorajszej 40% podmnianie :

PH - 7,6
TwW - 13oN
NO3 - 0 :?: :?:
PO4 - 0,4 mg/l

Pytanie co do jakich wartosci podniesc a co obnizyc i co ze swialtem - zmniejszyc jeszcze? teraz t8 30w 2xt5 39w = 108w na 200l wody
opis problemow powyzej

prosze pomocy bo z dnia na dzien coraz gozej mi rosliny wygladaja

Adamynas
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Płock

Adamynas Płock

14 mar 2008, 23:37   (#2)  

:shock: hmm nick nic nie napisal a moje akwa nawiedza arnagedon

dzieki

Adamynas

Miasto: Płock

15 mar 2008, 00:21   (#3)  

Opcja SZUKAJ :D

Armek
Ranga: Znający temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

15 mar 2008, 01:10   (#4)  

Witam!

Kolega, jak ja kiedyś - chciałby wszystko się dowiedzieć w kilka minut... niestety, czesi mówią [chyba] to se neda!

Z mojej skromnej wiedzy [zdobytej z internetu i życia]

1. Duże akwarium dojrzewa dłużej, różne znam wersje, myślę że minimum 4 tygodnie
2. W nowym zbiorniku w większości wypadków do końca cyklu azotowego bedziesz miał glony[ do końca dojrzewania]
3. pH raczej powinno się obniżać, przez zmniejszanie tw. węglanowej i podawanie CO2, odpuść sobie kwasy[!!!]
4. parametry wody... dobre... na każdej stronie, forum inne, ale najczęściej to:

NO3 5-15ppm
PO4 0,5 - 1ppm
kH od 5 do... różnie
CO2 15-30ppm
Fe 0,05 - 0,2ppm

5. Bez CO2 nie pojedziesz, póki co 0,5W na litr powinno byc ok, zalecane 0,7W/l i więcej nawet 1W/l
6. Testy, każdy ci powie, co innego, ja używam API z USA, [nie wiem, czy są w Polsce, ale dla mnie są najlepsze] do fe uzywam JBL`a jest super, Hagen - kiepścizna, np. NO3 to po prostu ciągle różowy kolor, gdzie w API na każde 5ppm NO3 inny kolor]

Podstawowe testy: NO3, PO4, Fe [NO2, NH3/4 sporadycznie]

Tyle w bbbaaaarrdzo dużym skrócie, również polecam opcji "SZUKAJ"

polecam: http://www.jbl.de/uk/downloads/JBL_Pflanzenhilfe_GB.pdf

Tomasz

zvirus

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_2930.jpeg

Testy - pytanie

pawel_s w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5571
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
20211212_153937.jpg

Testy pH, gH, kH, NO3, PO4, Fe i inne - temat dedykowany

100>P Piotr Stochmal w Nawożenie · Odpowiedzi: 398 · Wyświetlenia: 298961
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
IMG_20230202_144543.jpeg

Testy wody ACQUALab - opinie

gazownik w Nawożenie · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 38130
Cześć Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab. Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
YouTube

Film Jak poprawnie robić testy wody - firma JBL

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1534
Hej Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
20241015_121317.jpg

Nawozenie EI poradźcie jak zacząć

Kzielinski88 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3015
Witam, Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie. Ph 6.5 do 6.8 Kh 5 Gh 8 No2 0 Ammoniak 0 P około 0.25ppm test z podloza. No3 - 3ppm przed podmianą Wode zamierzam podmien...
YouTube

TESTY JBL vs Acqua Lab vs Hanna

MariuszH w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6841
Wrzucam bo może kogoś zainteresuje i może ktoś ma podobne wnioski. Właśnie skończyłem robić testy dla PO4, NO3 i FE i poniżej wyniki: test PO4 JBL 0,4 odczyt hanka 0,99 / 1,04 ACQUA 0,8 odczyt hank...

Fosfor - jak zacząć bezpiecznie podawać

przemogasior w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4402
Cześć, Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html Poziom poszczególnych pierwiast...

Nawożenie ADA a testy wody

marcin kwieciński w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2219
Cześć wszystkim, Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...

Jak pozbyć się potasu czyli mega kumulacja?!

Bartosz30 w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 11495
Witam, mam jak sądzę problem z kumulacją potasu w wodzie i nie mogę się go pozbyć. Macie jakiś pomysł jak szybko obniżyć jego poziom po za podmianami wody które niewiele pomagają? Trochę o akwarium k...

Testy wody przed podmianą czy po podmianie

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3342
Temat rzeka co akwarysta to inne zdanie . Dla tego chciał bym poznać wasze zdanie jak to u was wygląda . Kiedy robicie testy wody ? Przed podmiana czy po podmianie ?

Statystyki

Ten temat przegląda 352 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 352 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.