Wiszące akwarium :( - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wiszące akwarium :(

Liczba wyświetleń: 3031·Odpowiedzi: 9
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

13 mar 2008, 19:19 Wiszące akwarium :(  (#1)  

Witam wszystkich,
moje akwarium ma około 130 cm długości i mieści około 300l. Środkowa część akwarium wisi powietrzu. Zaczynam się obawiać czy mi nie pęknie.
Przerwa jest wyraźna jak widać spokojnie mieści się tam złożona karta.
Akwarium wisi tak już dobre pół roku.
Grubość szkła podstawy to 6mm
5cm żwiru a potem 40cm wody
Co o tym sądzicie?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Krzysiek

kkasperc

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

13 mar 2008, 20:44   (#2)  

Ugięcia szkła są normą i dopuszczalne (oczywiście są tego granice).
Dziwne jest, że to występuje na dnie, które jest raczej zawsze obciążone równomiernie. Przyjmuję, że końce baniaka nie są np. czymś nadmiernie obciążone. Sprawdź np. poziomnicą (albo żyłką rozciągniętą między końcami) linię dna, czy faktycznie są różnice między końcami a środkiem. Zakładam też, że rama szafki, blat i pianka zachowują poziom. Sprawdź wszystko dokładnie.

Co to za gatunek na pierwszym planie, bo nie chcę zgadywać?

Armek
Ranga: Znający temat

13 mar 2008, 21:16   (#3)  

U mnie blat siadał na środku zawsze, pod 25l, 40l, 240l.
Nie wiem z czego to wynika, nigdy się tym nie przejmowałem po tym, jak w sklepie zoologicznym zobaczyłem duże akwarium oparte końcami o 2 kolumny z bloczków budowlanych. Może to naiwne rozumowanie, ale nie spędza mi snu z powiek. ;)

Plejstocen
Ranga: Stały bywalec

13 mar 2008, 21:30   (#4)  

Plejstocen napisał(a):U mnie blat siadał na środku zawsze, pod 25l, 40l, 240l...

Jeśli środek blatu nie był podparty, to nic dziwnego. :wink:

Armek

13 mar 2008, 21:31   (#5)  

Obawiam się, że nazwy nie znam :(
Kiedyś prosiłem o identyfikację części roślin
http://picasaweb.google.com/kkasperc/Pr ... acjRoLinek

Pomierzyłem jak radziłeś i odkryłem, że problem z szafką składa się z kilku części:
1. Podłoga jest nierówna, ale to nie jest dużym problemem to wiedziałem po zalaniu akwarium
2. Szafka jest zespawanym szkieletem z i obita płytami.
Górna płyta na której stoi/wisi akwarium w środkowej części bardziej dociska do profilu metalowego niż jej boczne części.
3.Szyba podłoża akwarium się nie wygięła nitka była prosta
4. Wygięła się płyta na której leży akwarium o około 5mm
5. Profil się ugiął w części środkowej tam gdzie są xx na jakieś 2mm w stosunku do brzegów. Krpoki należy zignorować
6. Ta pianka to pianka to paneli podłogowych.

___________xx____________
|...................|.....................|
|___________|____________|

Tak się zastanawiam, czy nie wylać całej wody i usunąć żwir i czy nie podłożyć 1cm styropianu zamiast tej pianki żeby docisk był równomierny, a może jakiś inny materiał?
Nie widzę się strugającego płyty górnej, sądzę, że po takiej operacji byłoby jeszcze gorzej.

Czy kiedyś ramowe akwaria nie były tak zrobione, że właśnie sama rama dotykała podłoża a cała reszta dna wisiał. Podobnie do tego opartego na kolumnach?

kkasperc

13 mar 2008, 22:05   (#6)  

Gdzieś ją już widziałem (chyba kiedyś nawet w swoim baniaku :wink: ) ale nie pamiętam nazwy.

Jeśli szyba nie jest ugięta to raczej powinno być OK.
Podłożenie 1 cm styropianu byłoby bardzo dobrym pomysłem, ale wiąże się z restartem baniaka. Pianka panelowa jest po prostu za cienka i nie zniwelowała tej różnicy w poziomie. Ja mam 150 cm akwarium w ramie i dodatkowo leży na 1 cm styropianie właśnie. O solidnej "sześcionogiej" szafce na szkielecie z kątownika już nie wspominam. :wink:

Ciekawie rozwiązałeś górną część. Do tej szklanej "pokrywy" podwiesiłeś same świetlówki? Czym są te dwa czarne elementy z przodu?

Armek

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

13 mar 2008, 22:40   (#7)  

Armek napisał(a):Gdzieś ją już widziałem (chyba kiedyś nawet w swoim baniaku :wink: ) ale nie pamiętam nazwy.

Jeśli szyba nie jest ugięta to raczej powinno być OK.
Podłożenie 1 cm styropianu byłoby bardzo dobrym pomysłem, ale wiąże się z restartem baniaka. Pianka panelowa jest po prostu za cienka i nie zniwelowała tej różnicy w poziomie. Ja mam 150 cm akwarium w ramie i dodatkowo leży na 1 cm styropianie właśnie. O solidnej "sześcionogiej" szafce na szkielecie z kątownika już nie wspominam. :wink:

Ciekawie rozwiązałeś górną część. Do tej szklanej "pokrywy" podwiesiłeś same świetlówki? Czym są te dwa czarne elementy z przodu?

Ja mam właśnie 4 nogowa szafkę :( zespawaną z metalu o przekroju prostkąta. Chciałem mieć 6 nogową, ale 4 miała wystarczyć. Fakt na tym miał być styropian a nie pianka.
Tak, do tego szklanego lustra (tak sobie zapewniłem odbłyśniki :) ) zaczepiłem świetlówki
a te czarne elementa to wiatraczki od komputera służą jako ochładzacz wody kiedy temp wzrośnie powyżej 25,6 stopni. Tym steruje termometr widoczny na końcu akwarium. Dodatkowo steruje również grzałką więc temp. waha się w granicach 24,8-25,6 C
Ubytki wody uzupełniam wodą z RO tak by kH i gH pozostawało w miarę stabilne

Zrezygnowałem ze styropianu ponoć mógł się kruszyć, choć wcześniej przez 5 lat w 150l tego zjawiska nie zaobserwowałem. Trudno w kwietniu mam urlop zaległy. Jak będzie padać to zrobię podmianę i przy okazji założę podłoże do roślin zamiast całego żwirku. Mam nadzieję, że do tego czasu wytrzyma.

kkasperc

13 mar 2008, 23:07   (#8)  

Popieram jak najbardziej zastosowanie żyznego podłoża. Mój low-tech na ziemi funkcjonuje wyśmienicie. 8)

Armek

13 mar 2008, 23:09   (#9)  

Armek napisał(a):Popieram jak najbardziej zastosowanie żyznego podłoża. Mój low-tech na ziemi funkcjonuje wyśmienicie. 8)

A co dałeś na podłoże?

kkasperc

13 mar 2008, 23:14   (#10)  

Ziemia doniczkowa i żwirek.
TUTAJ wszystko opisałem. 8)

Armek

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198230
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1798
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20103
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1169
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 624
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1794
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 309
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 819
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1692
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 439 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 438 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.