Restart zbiornika przez glony... :/ - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Restart zbiornika przez glony... :/

Liczba wyświetleń: 1819·Odpowiedzi: 2
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam.

Niedługo będę restartował swój zbiornik, napiszę kilka słów o nim.

Jest to akwarium o pojemności 90l, jego dokładne wymiary to: 75cm, 43cm, 28cm (długość, szerokość, wysokość).

Teraz mam z nim problemy jeśli chodzi o glony- większość roślin jest nimi porośnięta: na krańcach liści są takie małe niteczki o długości maksymalnie 5mm lub krótsze. Na jednym z korzeni i tle strukturalnym też jest glon- z kolei ten wygląda jak mech, który rośnie na kamieniach lub drzewach- mocna zieleń i strasznie gęsty. Akwarium ma około 4 miesięcy.

Przy zakładaniu zbiornika nie dałem do żwirku żadnego biogruntu lub innych nawozów, po prostu żwirek o granulacji 1-3mm, a później w ogóle nie nawoziłem. Wiem, że to poważny błąd, ale tak to jest z początkami. W akwarium mam i po restarcie również chcę mieć mało wymagające rośliny jeśli chodzi o światło, bo mam słabe: dwie świetlówki- jedna 18W, druga 15W.

Teraz mam taki plan: kupiłem Florapol firmy JBL, żeby dać pod żwirek, mam rónież nawóz firmy TetraPlant o nazwie PlantaMin. Zamierzam dokupić jeszcze elementy micro i makro.

Ponadto chcę dobrze wyszorować ten korzeń i tło, wymyć dobrze filtr, wymienić jego wkład, przepłukać żwirek i pozbyć się tych roślin, które są najbardziej zaatakowane przez glony.

Do akwarium nie będę podawał CO2, niestety nie mogę, ten temat odpada, więc nie dyskutujmy o tym.

Teram mam kilka pytań: Kiedy zacząć nawozić akwarium, po ilu dniach po starcie? Bo wiem, że od razu nie można, bo mogą powstać glony? Ile godzin na początku oświetlać akwarium? Podawać od pierwszego dnia potas, czy nie? Czy bez podawania CO2 a z dobrym nawożeniem mogę liczyć na to, że nie problem się nie powtórzy- glony na roślinkach?

Proszę o wszystkie rady, jakieś pomysły i dziękuję za nie z góry :)

P.S. Jednak przekonałem się do bimbrowni- sam ją zrobię. Czy butelka z zacierem może być o pojemności 2l, a ta z wodą 1l? To dobre proporcje? Jeśli nie, to jakie butelki dobrać? Czy dyfuzorem może być kamyczek od brzęczka?

AdiXXL
Ranga: Początkujący

Adamynas Płock

10 mar 2008, 20:26   (#2)  

zdecydowanie nie polecam czyscic filtra - znaczy jego wkladow! mozesz czesc z nich przemyc woda z akwa, wyczyscic wirnik, kubel i weże ale nie czysc wszystkich wkladow!

przy takim oswietleniu nie nawoz conajmniej mieciac bo glony bedziesz mial na 100%

Radze dolozyc chociaz jedna swietlowke i na samym poczatku posadzic tak duzo roslin ile sie da - tych szybko rosnacych

Adamynas
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Płock

10 mar 2008, 20:42   (#3)  

Ale ja mam filtr wewnętrzny z jednym wkładem- gąbka. Eheim 2010.

AdiXXL
Ranga: Początkujący

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG20260103102018.jpg

Ciemnozielone glony na małym heńku - co to?

bpjl w Glony · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5497
Cześć, Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu. Parę danych z...
IMG20250917044720.jpg

Glony w połowie szyb

Jacek Pawłowski w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4680
Hej Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
20250503_180914.jpg

Nowe akwarium i glony na liściach.

Aquaglon w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5568
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
IMG_9469.jpeg

Glony nitkowate

hyniks w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8138
Cześć W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach. Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
466009645_842234617900880_7975423113078137804_n.jpg

Zielenice i glony zielone nitki na roślinach

densen w Glony · Odpowiedzi: 81 · Wyświetlenia: 36642
Witam Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
IMG_20250302_162035.jpg

Glony i pływające zarodniki 300 L

paka747 w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5109
Cześć, Mam problem z glonami w moim zbiorniku, wszystko opisane poniżej, proszę o radę. Zbiornik: 300 litrów Filtr Aquael Ultramax 2000 z dwoma wkładami ceramiki i dwoma gąbkami plus dodatkowa gąbka...
Zdjęcie WhatsApp 2025-02-20 o 18.08.50_86c6b56a.jpg

Glony na roślinach - co to za rodzaj i jak się ich pozbyć

sgruszkiewicz w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3092
Witam Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć? W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
received_1135995454836512.jpeg

Glony i pierwotniaki

Bzykachu w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4240
Witam! Trzy dni temu założyłem akwarium i po dzisiejszej nocy w zbiorniku pojawiły się niechciani goście. Najprawdopodobniej to pierwotniaki i glon który zaatakował roślinę myriophyllum tuberculatum ...

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1812
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1763
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 467 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570953
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 467 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.