Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Akwarium 11l
Oświetlenie 18wat 7200k Sylvania 1200lum
Podłoże:
-Bacter 100
-Turlamine BC
-Amazonia 1cm
-Amazonia II 2-5cm
Nawożenie
-Bright K 1ml co 2 dni
Step1 1ml co tydzień narazie podana pierwsza dawka.
Co2 przez dyfuzor srwia 1b/3sek
Zdecydowałem się na żelazo bo roślinki są blado zielone, a są to rośliny które składniki odżywce pobierają z kolumny wody, a step1 ma mało zawartości żelaza.
Niestety nie mam kasy na ECA i zdecydowałem się na colour fe+ czy moge ją bez problemu stosować z adą i tym nawożeniem co wyżej zostało wymienione? I prosze powiedzieć jaką dawke dzienną powiniennem stosować?? Na opakowaniu nic nie pisze?
-
Lazlo
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Czemu nie, lepsze takie zelazo niz zadne, akurat colour fe i mangan rataja sa bardzo dobrymi produktami. Z tym, ze ECA jest bardzo wydajne, musisz dobrze to przekalkulowac.
Sprawdz dokladnie czy chlorozy sa na mlodszych czy starszych lisciach, zeby sie upewnic.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Ogolnie chlorozy nie ma czasem pojawia sie na obciętych lisciach acilusaria tylko rośliny mają blade kolory jeżeli mamy mówić o chlorozie to było by to na starszych liściach ale prosze mi powiedzieć panie piotrze czy ta dawka to jest dawka dzienna czy dawka tygodniowa?? Bo nie wiem ile dawać dawki dziennej na początek?
-
Lazlo
●
Producent radzi nawozenie 1ml/2l wody w przypadku wystapienia chloroz.
Potem wstrzymujemy podawanie zelaza az do pierwszych objawow kolejnych wybarwien lisci. Sam Karel Rataj sugeruje podawanie zelaza raz na 2 tygodnie.
Przy parametrach wody jakie stabilizuje amazonia podawanie 30%-50% dawki colour fe raz na tydzien powinno na starcie wystarczyc - ale podobnych wartosci dostarczy Step1.
Akwarium dawno wystartowalo? Jesli to swiezy zbiornik, wstrzymalbym sie na ok miesiac z dodawaniem zelaza i nastepnie rozpoczal dodawanie do step1 50% dawki colour fe. Jesli to bedzie za malo - trzeba bedzie ilosc dobrac eksperymentalnie.
Mam niewiele wiekszy zbiornik (ok 20l) na ADA (amazonia, brighty K i step 1) i drugi miesiac trzyma sie swietnie bez uzupelniania innymi nawozami, z tym, ze mam nieco mniej swiatla i bez CO2, wiec wymagania roslin sa rowniez mniejsze. Trzymam tak krewetki, ktore dokarmiam.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Niestety, nawet na Amazonii czesto jest tak, ze rosliny lubia sie wczesnie upominac o Fe. Sam najczesciej uzywam ECA (w dawkach codziennych) juz po pierwszym tygodniu uzycia Stepu 1, czyli jakies 4 tygodnie od startu. Z dobrymi skutkami 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Akwarium już dojrzałe ma 1,5 miesiąca zalanie 10 styczeń. Słyszałem też że henio strasznie lubi żelazo a mi henio nie chce rosnąć, liście są lekko nie wybarwione. Czyli jak mam ten nawóz podać ?? Bo za bardzo nie kumam, jeżeli mógł mi to pan wytłumaczyć łopatologicznie byłbym bardzo wdzięczny. Bo z tego co zrozumiałem to mam podawać 1 ml dziennie przez cały czas bez przerwy. Czy dobrze zrozumiałem?
-
Lazlo
●
Powiązane tematy
Witam
Prosiłbym szanownych o pomoc w wyjaśnieniu kilku kwestii, w broszurach od oda nie znalazłem wyjaśnienia albo niedokładnie zrozumiałem a na lini nawozów i podłożu Ada chce oprzeć akwarium
Standar...
Witam, zrobiłem restart akwarium 112L na podłożu Ada Amazonia Aqua Soil II
Akwarium ma 8 dni, od pierwszego dnia podaje sam potas, zdaje się, że wszystkie rośliny ruszyły, dotychczas wszystko jest w p...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Witam.
Posiadam Bacter100, Clear Super, Tourmaline BC, Green Bacter. Mają one ponad 6 lat.
Rozstanie z akwarystyką. Sprzedaż mieszkania, budowa domu. Wracam do hobby.
Nadają się one jeszcze do użycia,...
nawozy-vimi.jpg
VIMI wprowadziło do oferty nowe, skoncentrowane nawozy w małych buteleczkach - podobnie jak ADA.
W ofercie ADA znajdziemy żelazo (jako ADA ECA) i hormony roślinne przydatne do regen...
Dzień Dobry,
Dotychczas mineralizowalem wode ro którą wlewałem do akwarium postawionego na podłożu ada amazonia ver. 1 przy pomocy preparatu growise mineraliser. Preparat ten dostarcza wapń i magnez w...
Witam, ktoś posiada nawozy ADA, te nowe w kwadratowej butelce?
Potrzebuje wymiar butelki :D jakby ktoś mógł zmierzyć.
Witam was mam pytanie do użytkowników nowej linii nawozów Ada. Obecnie poza potasem daje też Ada bright mineral i w instrukcji jest napisane że po 2 miesiącach zacząć dawać Ada bright iron. I teraz ma...
Witam.
Jest ktoś na forum kto stosował ten preparat i może się wypowiedzieć o jego działaniu? Ile jest w stanie obniżyć kh i ph?
Witam uniżenie !
Planuję założenie niewielkiego akwarium roślinnego 30L ( 40x25x30)
Czy według was lepsze jest nawożenie Solami ?
Czy stosować linię produktów ADA tj. stosowanie do tej instrukcji htt...
|
|