Mam pytanie na które nie znalazłem jak dotąd jednoznacznej odpowiedzi.
Startuję z baniaczkiem roślinnym ok. 80 litrów (75dł.*35szer.*30wys.) i mam zamiar zainstalować tam trzy świetlówki T8 18W - myślę że to wystarczy - jeśli nie to napiszcie. Z analizy wielu tematów wywnioskowałem że najbardziej wskazany jest zakup świetlówki Philips Aquarelle.....i co do niej? Chyba też Philipsy ale jakie. Znalazłem kilka opinii na ten temat ale nie mogę się połapać. Bo są głosy że modele TLD 840/865 ale widziałem też TLD 950/965... Jeśli ktoś potrafi podać jednoznaczną odpowiedź to będę bardzo wdzięczny. Ważne też jak je ustawić w pokrywie - czy Aquarelle dać na środek, co z przodu a co z tyłu. Jeśli dysponujecie fotkami jak wygląda akwarium oświetlone różnymi zestawami świetlówek Philipsa to również były by bardzo pomocne. Jest taka strona z porównaniem barwy różnych modeli ale nie ma tam wiele kombinacji. I jeszcze jedno pytanko: mój baniaczek będzie dopasowany do szafki i nie ma tam za wiele miejsca pod pokrywą - czy montując rury 1cm nad lustrem wody nie zaszkodzi to roślinom, np. czy nie będą żółknąć ich górne części.
Mogą być 800 i 900.
900 oddają lepiej barwy, więc od Ciebie zależy decyzja.
Daj np. 865 na przód, potem Aquarelle i na tył 840.
1 cm nad lustrem wody to trochę mało ze względów bezpieczeństwa przede wszystkim.
Wypadałoby je osłonić wtedy.
Czyli założyć po środku Aquarelkę a z przodu i z tyłu TLD 950/965 i będzie dobrze?
Którą dać na przód a którą na tył? Sorry że tak się dopytuję ale wolę spytać niż się domyślać... Dzięki za zainteresowanie i szybką odpowiedź.
No to jeszcze trochę pomarudzę. Mianowicie pojawił się problem zakupu świetlówek Philips z serii 9XX w Krakowie. Dzwoniłem po kilku hurtowniach i nie było, może ktoś wie gdzie je kupić?
A Osramy są tak samo dobre jeśli mają odpowiednią barwę? W jednej hurtowni mieli właśnie zamienniki Osrama, ale nie brałem bo nie wiedziałem czy mają tą samą ilość lumenów czy co tam jeszcze...
densen w Oświetlenie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6050
Szalom
Jestem świeżym posiadaczem zbiornika 300 litrów (120x50x50) chciałbym aby było roślinne ale bardziej low tech z łatwiejszymi w hodowli roślinami. Obecnie jako oświetlenie mam Sinkor WRB II led...
Ciechan w Oświetlenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2176
Kupiłem ostatnio zestaw linek dedykowany do mojego Chihirosa i okazało się, że nie pasuje zbyt dobrze. Muszę skrócić śruby dociskowe dołączone do zestawu. Wygląda na to, że otwory w obudowie lampy nie...
mk77 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4298
Zbiornik to 325 litrów 130x50x50.
Do tej pory miałem tam 4 x 36w t8 2x6500k i 2x 10000k
Zamierzam zmienić na ledy aquaele LEDDY TUBE PLANT 2.0 17W 2sztuki Barwa 9000K
Strumień świetlny 1180 lm
i LED ...
muniek23b w Oświetlenie· Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 12685
Witam posiadam akwarium: Aquael Optiset o wymiarach 121 x 41 x 56 cm, co daje pojemność 240 l.
Oświetlenie które posiadam w akwarium ( nie wszystko włączone) i tu moja prośba co włączyć aby dobrać odp...
Łoś w Oświetlenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3432
Witam
Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...
Hagar w Oświetlenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4797
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post.
Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...
garlick007 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4760
Dzień dobry.
Przed świętami przyjechała do mnie bańka o wymiarach 200x80x60(wys).
Planuję wystartować zbiornik w drugiej połowie stycznia, jestem na etapie kompletowania sprzętu. Zdecyduję się wyłac...
maro81 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3870
Witam.Chcialbym zmienic w belce stabilizator z lm317 na lm350.Jaki rezystor dobrac do tego,moze macie jakis schemat podlaczenia tego,chyba ze jest taki sam co do lm317.
Avona w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1982
Cześć,
Mam akwarium 240l stylizowane na obszary zalewowe Amazonki. Aktualne oświetlenie to 2xT8: Grolux (8500K) i Sylvania Luxline Plus 865 (6500K). Ostatnio dokupiłam zestaw dodatkowego oświetlenia ...
Rfck w Oświetlenie· Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 4683
Może ktoś nie zna i nie widział fajnych zestawów Chihirosa do łatwego podwieszenia lamp bez stelaża, przykręcane do szkła. Jak się komuś nie chce robić samemu to fajna opcja, poza tym całkiem estetycz...
Statystyki
Ten temat przegląda 266 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 266 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej