MgCl2 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

MgCl2

Liczba wyświetleń: 2370·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

20 lut 2008, 00:59 MgCl2  (#1)  

czy moze mi ktos pomoc przeliczyc jaki najlepiej roztwor zrobic z 47% bezwodnego MgCl2 i ile
bedzie trzeba dawkowac na srednio obsadzone akwarium aby uzyskac np 2ppm na 100l,bo po ostatnim moim liczeniu malo nie odeslalem rybek na druga strone.
z gory dziekuje i pozdrawiam.

Gość

20 lut 2008, 12:09   (#2)  

Sprecyzuj :wink: .
Na razie rozumiem, ze jesteś w posiadaniu 47% roztworu MgCl2.
Myślę, że jest to stężenie masa/masa (weight/weight, w/w)?
W takim razie do pełni szczęścia brakuje nam gęstości (ciężaru właściwego, masy 1 litra) roztworu.
Jeśli tej danej nie będę miał, to mogę jedynie odpowiedzieć na Twoje pytanie w przybliżeniu :) .

propor
Ranga: Poznaje temat

21 lut 2008, 00:55 odp  (#3)  

niestety to nie jest roztwor,tylko jest to sol w postaci bialych platkow MgCl2, a na opakowaniu widnieje 47% ,pytanie czy da sie z tego zrobic nawoz dla roslin ,ile gram musialbym dodac do wody tej soli (np do 500ml wody) aby otrzymac stezenie 1 lub 2ppm Cl2 w akwarium.interesuje mnie zwlaszcza Cl2 ,a nie Mg.

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

22 lut 2008, 22:53   (#4)  

No troszeczkę muszę szare komóry przez Ciebie naprężyć :wink: .
Jestem niemal pewien, że te płatki co je zakupiłeś to sześciowodny chlorek magnezu (MgCl2X6H2O), bo to on właśnie zawiera ok.47% bezwodnego chlorku magnezu.
Wynika to ze stosunku mas molowych tych dwóch rzeczy :D .
Tak więc możesz rozpuścić ok. 84g tych płatków w 400ml wody i po zupełnym rozpuszczeniu dopełnić do objętości 500ml. 10ml tego roztworu podwyższy poziom magnezu w 100l o 2ppm, natomiast poziom anionów chlorkowych Cl- (nie myl z gazowym chlorem Cl2 :!: ) o niecałe 6ppm. Jak widzisz taki roztwór wystarczy Ci na pięćdziesięciokrotne podwyższenie poziomu Mg o 2 ppm w stu litrach. Jeśli nie potrzeba Ci tego tak dużo, to rozpuść 16,8g w 80ml i dopełnij potem do 100ml. Dawkuj tak samo jak poprzedni.

A powiem Ci tak szczerze, że najprościej jest odważyć za każdy razem 1,68 g tych płatków i prosto z szalki ciepnąć do akwarium - nawet nie doleci do dna - jest bardzo dobrze rozpuszczalny, tym bardziej, że w płatkach
:D
Taka to "wrzutka" podwyższy Ci poziom magnezu w zbiorniku o te 2ppm i jednocześnie poziom Cl- o niecałe 6ppm.

propor
Ranga: Poznaje temat

23 lut 2008, 01:21 odp  (#5)  

serdeczne dzieki super pomoc niestety udowodnilem sobie ze chemia nie jest moja najlepsza strona i na szczescie moge liczyc na pomoc kolegow ,aby nie posiac spustoszenia w swoim zbiorniku nieumiejetnym podaniem chemi do wody .
bardzo, bardzo dziekuje.

Gość

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Stosuje ktoś MgCl2.6H2O zamiast MgSO4.7H2O ?

krzysiek032 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3276
Jako że w kranie bywa ich sporo siarczanów zastanawiam się nad kupnem MgCl2.6H2O zamiast MgSO4.7H2O Kto z was stosuje ten pierwszy? Polecacie go, czy niekoniecznie? Pozatym jak z tym chłonięciem w...

Statystyki

Ten temat przegląda 466 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 466 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.