Problem jakiego nie odnalazłem na forum :/ Nawożenie ...
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
witam , akwarium :
112l brutto / 82W 2x24W aquastar + 2x8W aquarelle + 18W 965Philips
Kubełek , podłoże jbl aquabasic + żwirek na górę .Akwarium wystartowało w połowie grudnia , także czas na stabilizację i rozbujanie się roślin był , tak jednak się nie stało .
Podmiany raz w tygodniu ok.40L R0+kranówka
tww.~ 5
ph~6,7/6,8
po4 ~0,25/0,5
no3 (nie mam testu chwilowo , ale z tego co leję do akwa to między 5/10 ppm powinno być)Zoolek pokazał dziś 10
Co2 oczywiście jest .
Do podmian daję ok.10ppm K na ilośc podmienianej wody , i codziennie 3ppm no3 + 0,1ppm po4
z mikro jest ciężej podaję w bardzo małych ilościach podrabiane TMG , np. 2ml po podmianie i z 1,5ml w ciągu tygodnia i to wszystko , a mimo to mam nitki .
Największy problem mam z didiplisem , rósł nawet dobrze , jednak teraz zaczeły czernieć mu łodygi i roślina rozpada się w tym miejscu jakby gnicie (foto), także na umbrosum widać duże niedobory(listki są dziórawe od brzegów/krawędzi środek zostaje zielony) dzieje się to nie tylko na dole rośliny , ale w środkowych częściach także , ale czy to potas  Przeciez podaję go z k2so4 , kno3 i troszkę z TMG . Proszę o pomoc .
Z góry dziękuje za pomoc
 [/img]
-
macche
●
- Ranga: Początkujący
na moje oko (choc moge sie oczywiscie mylic) rosliny wykazuja bark/nieprzyswajanie potasu a nitki zle dobrane mikro
moja rada: zmniejszyc oswietlenie do 0,5W/l zrobic dwie duze podmiany 1/2 ro i 1/2 kran i powoli nawozic zaczynajac od malych dawek (mozna kupic gotowe makro i mikro a jak sytuacja sie ustabilizuje zaczac dawac swoje nawozy majac punkt odniesienia do poprawnej kondycji roslin) i zwiekszac oswietlenie
-
marlee@
●
na moje oko (choc moge sie oczywiscie mylic) rosliny wykazuja bark/nieprzyswajanie potasu
Na potas to raczej nie wygląda zwłaszcza, że macche podaje go dość sporo: 3 ppm NO3 z KNO3 to jednocześnie 1,9 ppm K dziennie do tego jeszcze 10 ppm na podmienianą wodę więc aż nadto (ale nie trzeba zmniejszac dawki K). To co na fotce to moim zdaniem brak żelaza i manganu bo w 100% dawce TMG jest tego po prostu stanowczo za mało. Najlepiej na jakiś czas (tydzień lub 2) zwiększyć dawkę do 200%, ewentualnie podać np. FerroActiv Tropicala. Przydało by się również zmierzyć NO3 (ale nie do końca ufać testowi bo wiadomo jak jest z ich jakością). Jeśli jest 5..10 ppm to ok, jeśli więcej to przydałoby sie zmniejszyć do max. 10 ppm gdyż przy miękkiej wodzie wysokie NO3 powoduje deformację liści w niektórych roślinach (zwłaszcza łodygowych)
PO4 można spokojnie podciągnąć do 1..2 ppm - zwiększy się wtedy pobieranie NO3 i zapobiegnie glonom (to właśnie wysokie PO4 zmniejsza glony a nie odwrotnie ! - oczywiście nie może być zerowe NO3)
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
-

kekon7
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
witam , po dodaniu po podmianie ok. (łącznie w czasi tygodnia) 10ml , nowe stożki roślin wyrastają jakby ładniejsze niż przedtem , oczywiście starsze z dziurami nie poprawiły się . Martwi mnie jednak ,że didiplis cały czas marnieje  od dołu lub części środkowej robi się czarny (gnije) i roślina rozpada się , pomimo że daje dużo K , po4 jak i no3 nie brakuje :/ wogóle czego to moga byc objawy , czy może coś z Mg 
-
macche
●
oczywiście starsze z dziurami nie poprawiły się
Nigdy się nie poprawią gdyż ten niedobór jest nieodwracalny - tak jest w przypadku m.in. potasu, manganu, boru, wapnia. Martwi mnie jednak ,że didiplis cały czas marnieje od dołu lub części środkowej robi się czarny (gnije) i roślina rozpada się , pomimo że daje dużo K , po4 jak i no3 nie brakuje
Jaką masz TWO w kranie ? Czy te objawy rozpadania się też są na innych roślinach na dolnych liściach ?
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...
-

kekon7
●
O dziwo takie objawy sa tylko na didiplisie i tak dla ścisłości roślina zaczyna czernieć od łodygi potem przechodzi to na liście lub nie , bo roslinka po prostu oderwie sie od części ukorzenionej . Two mam ponad 20 , jednak nie wiem teraz dokłądnie ile , nie mam testu , ale na stronie mojego mpwik , jest podana wartośc troche ponad 20st.
Niedobory pokazuje się także na elatine , łodyszki i liście robia się takie brązowe i się rozpadaja , lecz jeszcze nie tak bardzo jak u didiplisa.
-
macche
●
Didiplis często się tak zachowuje gdy jest posadzony zbyt gęsto i światło nie dociera do niższych części rośliny.
-
Gość
●
niestety to nie jest ten problem , gdyz nie sadziłęm go gęśto , a światełka jest nad roślinkami sporo (opis)
-
macche
●
Przy okazji spojrzałem na dawki NO3 które podajesz - 3 ppm dziennie. To za dużo. Nie chodzi tu bynajmniej o karmienie glonów tylko o możliwość poparzenia niektórych roślin. Zmniejsz dawki do powiedzmy ok. 1 ppm dziennie (z czasem może trzeba będzie takie podawać gdy wszystko ruszy ale na razie to bym ograniczył się z tym)
Zwiększ przede wszystkim PO4 bo przy takich dawkach (0,1 ppm dziennie) i wysokim NO3 to jest stanowczo za mało. Podaj od razu 1 ppm PO4. Moim zdaniem na 99% jest za mało P - rozpadanie się dolnych części roślin to bardzo często brak fosforu - chyba że wiesz ile jest PO4 w wodzie. Dodatkowo nawóz TMG daje małe ilości mikroelementów i nawet 200% dawki może być niewystarczające. Tak więc nie schodź poniżej tych 200% przynajmniej na razie (wiem że nawóz jest drogi ale jeśli tylko taki obecnie posiadasz to niestety trzeba go podawać sporo). Możesz ewentualnie podać inny nawóz mikro, bardziej stężony.
Reasumując, musisz wykonac następujący "plan" :
1. Zmniejsze dawki NO3
2. Doładuj PO4 1..1,5 ppm od razu do wody (na całe akwarium)
3. Nie schodz poniżej 200% TMG, ewentualnie podaj inny nawóz (polecam to drugie)
4. Dawki K można nie zmieniać (chociaż do podmienianej wody można podac z 15..20
ppm). Nie ważne w jakiej formie K podasz (K2SO4, KHCO3 czy jakieś "unikalne formuły" - wszystkie działają dobrze)
-

kekon7
●
kekon , wielkie dzięki za odp. i zaangażowanie . Po4 zawsze na teście jest ok.0,25 (jbl) , także "dokoptuje" te 1ppm , być może to coś pomoże . TMG , nie wiem czy pisałem mam podrabiane z allegro , także moge lać spore dawki bez problemów . Co mnie martwi to od paru dni woda jakby nie jest już tak krystaliczna , a troche mniej przejrzysta (mętnawa) jakbym troszke mleka dodał , ale nie jest to zbyt mocne .
Pozdrawiam
p.s. nowe pędy umbrosum mają już nawet te starsze liście bez dziurek , także może to zwiastun lepszych czasów .
-
macche
●
Zmętnienie wody pojawia się czasem po zmianach w nawożeniu i może się utrzymywać przez 2..3 dni. U mnie też to się zdarza (zwłaszcza po różnych eksperymentach...) W sumie to nie wiem dlaczego tak się dzieje. Jeśli zmętnienie będzie się utrzymywać nadal przez conajmniej tydzień to warto pomyśleć nad wstawieniem lampy UV na wylocie filtra (oczywiście musi być to filtr zewnętrzny kanistrowy - inaczej się nie da).
Nitki mogą byc jeszcze przez jakiś czas; znikną jak rośliny ruszą.
-

kekon7
●
wieści z placu boju :
po4 1ppm/1,5ppm (jbl )
no3 - nigdy nie kupie już jbl no3 , wczesniej miałem ser'ę i można było wszystko odczytac , tu kolor żółty ,który otrzymuje nie pasuje do żadnego z odcieni na etykietce :/ Także wróżenie z fusów i 36zł wyrzucone w błoto  Kolor tak jakby ok. 20 , ale równie dobrze może to być 10 lub 5 :/
Obserwacje po dodaniu po4 :
większe bąblowanie roślin niż wcześniej , większe liście , i co mnie martwi większe międzywęźla :/ ( rotala rotun. i umbrosum) , to wszystko po podwyższeniu po4 do 1/1,5ppm
proszę o wskazówki co do no3 , ile powinienem podawać codziennie
p.s. zmętnienie nie ustępuje :/ , niestety nie mam dojścia do lampy UV
-
macche
●
Czy mógłbyś zrobic fotki np. tej Rotali ale niezbyt duże zbliżenie tak żeby było widać roślinę w całości ?
Takie wydłużanie międzywęźli może być wynikiem wysokiego NO3. Jeśli dodatkowo rośliny łodygowe stoją wyprostowane prosto jak druty w górę to jest to efekt nadmiernego poziomu NO3. Co do testów to też przejechałem się na JBL (miałem 2 identyczne testy i jeden pokazywał 2x większy wynik niż drugi)
Jeśli masz wyżej wynienione efekty np. z Rotalami to trzeba zmniejszyć dawki NO3 np. do 0,5 ppm dziennie na jakiś czas. Ponieważ dodatkowo zmętnienie nie ustępuje (myślę że to pierwotniaki) przydałoby się zrobic 50% podmianę wody. To nie usunie jeszcze radykalnie problemu ale jednocześnie zmniejszy o połowę NO3. Jeśli zmętnienie będzie się nadal utrzymywać i ponieważ nie masz lampy UV to można spróbować załatwić pierwotniaki jakimś preparatem ze sklepu zoo. Trzeba powiedzieć sprzedawcy że masz zmętnienie od pierwotniaków (czyli "mleko"). Kiedys mi proponowano coś takiego ale już wcześniej zamówiłem UV. Jest to metoda brutalna jak na akwarium roślinne ale jeśli podmiany nie pomogą to trzeba zrobić to chemią. Gdy zmętnienie zniknie po zastosowaniu preparatu - koniecznie trzeba zrobić 50% podmianę.
-

kekon7
●
Wydaje mi się ,że nie jest to nadmiar no3 , gdyż ostatnio go nie podawałem ( do podmiany w sobote tylko 5ppm , a tak wogóle nic nie podałem . Niestety jbl zawiódł na całej linii dziś robiłem test , odcień po dużym naciągnięciu można by do 20ppm zalicztyć , ale to wróżenie z fusów .
Niestety nie mam teraz zbyt dużo czasu na opieke nad zbiornikiem , dlatego zmniejszyłem oświetlenie o 18W , (teraz 2x24 + 2x8w) , rośliny bąblują troche mniej , ale widać ,że światła wcale nie jest za mało . Mam nadzieje ,że to zmniejszy ich metabolizm i sytuacja się trochę poprawi .
Na umrosum nie wystepuja juz takie dziurki , didiplis chyba już tak nie czernieje , także jest lepiej , troche mnie martwi blyxa , tak lubie te rośline , ale nigdy nie chciała u mnie rosnąć , pomimo obecnego 1ppm po4 jakoś nie chce ruszyć , objawem jest to ,że liście są blade(szare/białe) , roślina nie rośnie ani cm , po czasie liście się coraz bardziej rozpadają :/ Nie wiem co się dzieje , mały henio obok rośnie w miare dobrze , nawet wygrywa powoli walkę z porastającymi jego starsze części glonami . Prosiłbym o jakieś sugestie co do ustalenie poziomów no3 / po4 (dalej po4 wysoko czy może nie) i może jakąś wskazówkę co do blyxy
\
Przepraszam ,że się rozpisałem .
Z góry dziękuje za odp .
-
macche
●
Generalnie często spotyka się zalecany poziom PO4 0,5..1 ppm ale ponieważ zmniejszyłeś oświetlenie więc 0,5 ppm powinno być optymalne. Nie wierzyłbym jednak tym nawozom mikro z allegro; są robione z kiepskiej jakości składników wręcz "na kolanie". Nawóz TMG nawet oryginalny jest mało wydajny i jeśli przyczyną wydłużnia międzywęźli nie jest NO3 to może być coś z mikro chociaż nic nie przychodzi mi do głowy co może powodować wydłużanie. Znacznie częściej występuje skracanie - tak jak to np. bywało u mnie przy niedoborze cynku właśnie przy stosowaniu TMG. Dodatkowe dawki cynku pomagały już w ciągu 2..4 dni. Jednak widać że trochę pomogło zwiększenie dawek mikro więc sądzę, że trzeba zastosować wydajniejszy nawóz lub jeszcze zwiększyć dawki tego co masz. Blyxa również lubi dużo Fe i Mn i jeśli liście są szaro-białe to może być to właśnie niedobór. Nawet 2x dawki TMG są często niewystarczające. Można spróbowac podać dodatkowe Fe np. FerroActiv firmy Tropical w 200% dawce (doda się wtedy ok. 0,2 ppm Fe)
Tu możesz zobaczyć jak wyglądała Blyxa z lekkim niedoborem Fe i po dodaniu Fe.
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... 802#111802
(musisz się zalogować bo inaczej nie widać fotek)
Przepraszam ,że się rozpisałem .
Pisz spokojnie, w końcu coś wymyślimy 
-

kekon7
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Cytat: na moje oko (choc moge sie oczywiscie mylic) rosliny wykazuja bark/nieprzyswajanie potasu
Na potas to raczej nie wygląda zwłaszcza, że macche podaje go dość sporo: 3 ppm
nie chce sie madralowac bo nie znam sie na chemi za bardzo ale moje MICRANTHEMUM UMBROSUM wygladalo identycznie przybarkach potasu choc podawalem 3pmm
K2SO4 kupilem w 'pakiecie' z innymi solami(byl to brazowawy piasek) po rozpuszczeniu w wodzie zostawal na dnie gruba warstwa osadu myslalem ze za duze stezenie dawalem az wreszcie doczytalem ze stezenie bylo OK, kupilem czysty K2SO4 i zniknely niedobory potasu na roslinach
ponowie moja rade zeby puscic rosliny tylko na wodzie kranowej ze sprawdzonym mikro i mniejszym oswietleniem i czestymi podmianami
-
marlee@
●
Dziękuje , wiadomo każdy głos się przyda , sytuacja w baniaczku nie jest taka zła . Na umbrosum już nie ma takich objawów (tz. na nowych pędach) , teraz trzeba uporać się tylko z didiplisem (czernienie chyba zostało zastopowane ), z ruszeniem wkońcu blyxy oraz glonami (wcale nie jest ich dużo , ale są widoczne) ,
podmiany to :
ok. 30L , 200% HM (lub 150% + ok.5 litrów kranówki tylko wtedy dodam pare ppm Mg) do tego 20ppm K (na ilość podmienianej) po4 nie będę podawał , no3 z tym zupełnie nie wiem , bo niestety test jbl jak pisałem nic mi nie mówi
Taka konfiguracja podmian to wniosek z ostatniej podałem wtedy podobne wartości(tz. ten wariant z nawiasu) + po4 do 1ppm i sytuacja polepszyła się .
"sprawdzone mikro" z tym gorzej , mam jeszcze w szafce cały zestaw PA , ale on u mnie się niezbyt sprawdzał (może nie umiem go stosować)
Pozdrawiam zaangażowanych tematem .
-
macche
●
Witam załączam kolejne wieści z placu "boju" :
- w akwarium fajnie się wszystko wyklarowało , jednak nie jest jeszcze idealnie , nastapiły dość duże zmiany .
Przy podmianie w niedzielę wymieniłem 40L na wodę o tz. "idealnych parametrach" , tww 5 , Ca/Mg ~4/1 , 20K (oczywiście na wode podmienianą)
Dodałem ok.2 ml SZ
Nawożenie codzienne :
1 ml SZ ( przepis z zalecanym 10ml/100L)
1ppm no3
0,1 po4
Pomiary w czasie takiego nawożenia w połowie tygodnia :
po4 - 0,25/0,5
no3 -wyszedł mi taki odcień pomar/żółtego ,że nie pasował ani do 5/10 ani nawet 20  (żałuje ,że nie zostałem przy sera)
Po podaniu paru kropel Ferroaktiv na drugi dzień wyszło trochę więcej nitek , dlatego odstawiłem go narazie .
Sytuacja w zbiorniku :
- rośliny bąblują(mniej niż gdy po4 było 1/1,5 ale tez bąblują  ) , rosną ,dalszego czernienia didiplisa nie widzę ( to sie okaże jak zrobie nowe rozsady)
niepokojące objawy :
- ciągle jest troche nitek , ale nie zbyt dużo , jednak mogło by ich nie być
- rotala rotun. i umbrosum mają troche za dużo międzywęźla (powiększone , nie jakieś 5cm)
- dosłownie ze 4 stożki umbrosum i 4 rotali rotun. sa popalone (wiem ,że to mało , ale być może istotny szczegół)
- kilka pędów umbrosum i rotali wypóściła korzenie z łodyg
- w dużym heńku z 1/5 popalonych stożków (takie zniekształcone /małe są) , ale to chyba zaszłość ostatnich tygodni
Może ktoś umiałby wywróżyć coś z tej rotali i umbrosum , bo one jak widać dają pare informacji , ale niestety nie umiem ich odczytać .
Pozdrawiam
-
macche
●
K2SO4 kupilem w 'pakiecie' z innymi solami(byl to brazowawy piasek) po rozpuszczeniu w wodzie zostawal na dnie gruba warstwa osadu myslalem ze za duze stezenie dawalem az wreszcie doczytalem ze stezenie bylo OK, kupilem czysty K2SO4 i zniknely niedobory potasu na roslinach
Dlatego zdecydowanie odradzam kupowanie jakichkolwiek chemikalii na allegro. Większość z nich to rolnicze specyfiki, silnie zanieczyszczone. Trudno mi też zrozumieć dlaczego tyle osób kupuje te rolniczne K2SO4 gdzie nawet na fotkach widać że to nie K2SO4 tylko jakiś żwir; czysta sól przecież ma kolor biały. Na tym nie powinno się oszczędzać tylko kupić normalny, czysty związek w sklepie chemicznym. Nawożenie codzienne : 1 ml SZ ( przepis z zalecanym 10ml/100L) 1ppm no3 0,1 po4 Pomiary w czasie takiego nawożenia w połowie tygodnia : po4 - 0,25/0,5 no3 -wyszedł mi taki odcień pomar/żółtego ,że nie pasował ani do 5/10 ani nawet 20 (żałuje ,że nie zostałem przy sera)
Teraz trzeba zmniejszyć dzienną dawkę NO3 do np. 0,5 ppm dziennie. Najpierw można poczekać aż lekko zacznie brakować N (wtedy też nie będzie przypalać stożków).
Problemy ze stożkami po przejściu na RO to nadmiar azotu.
Prawie od samego początku stosuję RO. Gdy podałem kiedys do wody o GH = 2 tyle KNO3 że wyszło ok. 20 ppm NO3 to po tygodniu z roślin zostały "mutanty" z powykręcanymi liśćmi a z umbrosum zostały kikuty. Teraz ostrożnie dawkuję N żeby nie doprowadzić do podobnych sytuacji.
-

kekon7
●
Hmm , ale żeby przy ok. 8 Gh i 1ppm dziennie no3 paliło stożki :/ no nic , ale trzeba próbować . a zmniejszyć tez po4 czy zostać przy tym 0,1 ppm dziennie
p.s. na której z posiadanych przezemnie roślin powinno być najszybciej niedobór azotu (czyt. najwyraźniej go widać i najłatwiej rozpoznać )
-
macche
●
Powiązane tematy
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Witam.
Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
|
|