Akwarium narożne - Oceńcie
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam!
Kilka miesięcy temu kupiłem akwarium, przeglądając strony internetowe, fora i książki poznawałem się z akwarystyką. Po wielu upadkach, straconych pieniądzach na roślinki które się nie przyjęły i zgniły, w końcu zaczęło to jakoś wyglądać
Gorąco zapraszam do oceny i krytyki mojego akwarium.
Pozdrawiam.

-
Gość
●
powiem ze bardzo ciekawie jak na pocztek calkiem ladnie zarosniete ale postaraj sie jakos z tylu rotale pogrupowac ja bym wywalil trawke jakas taka za pospolita i na pierwszym planie zaiast mchu np pogestenon a to ze zwirek w ogole mi sie nie podoba to kwestia gustu 
-

inz
●
- Ranga: Poznaje temat
rzeczywiscie żwirek jest nie ciekawy:(mysle ze wystarczylo by zrobic plaze na 1 planie z bialego piasku a juz efekt byl by zupelnie inny.Widze tam chyba glosie ale przy tym swietle nie wroze jej przyszłości.Ogolnie fajnie ale proponuje jeszcze nad tym popracowac.pozdr 
-
vitul
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Aranżacja akwa ulegnie zmianie w najbliższą sobotę, muszę zrobić porządek z tyłem akwarium, ponieważ nurzaniec rozplenia mi się po całym zbiorniku i wygląda niezbyt estetycznie. Co do rotali na pierwszym planie "tonący brzytwy się chwyta", mam problem z oświetleniem akwarium, ze względu na jego kształt. Dobre to, co już mam, dołożyłem dwie świetlówki - razem 30 W niby mało, ale lepiej mieć na 160 l netto 66 W niż fabryczne 36 W
Poniżej zamieszczam projekt i fotkę pokrywy - jak ma ktoś pomysł co tu dodać jeszcze to bardzo proszę, mi poza HQL nic do głowy już nie wpada.
Co do żwiru, to utwierdziliście mnie w przekonaniu, że mniejsza granulacja będzie odpowiedniejsza.

-
Gość
●
Hej, woOKie_CRU, możesz łatwo zwiększyć ilość światła stosując świetlówki kompaktowe niezintegrowane. Mają bardzo dużą wydajność, przy krótkich długościach. Na przykład w miejsce jednej świetlówki liniowej 15W mógłbyś zainstalować świetlówkę kompaktową 36W (i to w technologii T5).
Co o tym myślisz?
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Kadazan... Szczerze mówiąc...
Z nieba mi spadłeś!
Co prawda nie wiem jak to wygląda i na jakiej zasadzie działa, ale brzmi bardzo interesująco. Jeżeli możesz to opisz mi ten temat, jeśli da radę to razem ze schematem, a ja z chęcią wprowadzę to w życie. Napisz na forum lub PW.
W mojej ocenie, akwarium narożne (oczywiście przez kształt) jest stosunkowo trudno zaaranżować i oświetlić (bez wydawania dużej ilości kasy na HQL). W ogóle mało jest informacji o akwariach o takim kształcie (ćwiartki koła) - najwyraźniej akwaryści preferują standardowe sześcienne zbiorniki
Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedź.
-
Gość
●
Świetlówki takie wyglądają o tak:
Potrzebują takiego gniazda:
Oraz takiego statecznika (dla dwóch 36W):
Całość kosztowałaby około 120zł. Do tego można dorobić odbłyśniki, aby uzyskać jeszcze lepszą wydajność. Jedna taka świetlówka, o barwie 865 daje aż 2900 lumenów. To trochę mniej niż świetlówka liniowa o tej samej mocy, ale znakomicie w porównaniu do świetlówki 15W tej samej długości.
Proponuję takie zamontowanie:
W miejsce świetlówek 18W (60cm) pasowałaby świetlówka kompaktowa 55W. Jakbyś chciał iść na całość oczywiście  To by Ci w sumie dało 182W światła. Koszt mniej więcej taki jak kupno lampy 150W HQI.
Wszystko można zamówić ze sklepu, z którego pochodzą obrazki w tym poście: www.aqva-light.pl
W mojej ocenie, akwarium narożne (oczywiście przez kształt) jest stosunkowo trudno zaaranżować i oświetlić (bez wydawania dużej ilości kasy na HQL). W ogóle mało jest informacji o akwariach o takim kształcie (ćwiartki koła) - najwyraźniej akwaryści preferują standardowe sześcienne zbiorniki
Taki kształt ma swoje zalety i wady. Niewątpliwą zaletą jest wrażenie głębii, spotęgowane przez przednią szybę, która działa jak soczewka. Z kolei możliwości aranżacji przeważnie ograniczają się do wariacji na temat "wyspa na środku". To ma swój urok, ale po jakimś czasie może się znudzić. Dlatego zdecydowana większość akwarystów posiada standardowe zbiorniki prostokątne (nawet bez giętej szyby).
-

Kadazan
●
-
Świetne rozwiązanie. Ja jednak zostawiłbym te dwie 15 W, z tyłu roślinki mi ładnie rosną, są tam same "wysokie" więc są bliżej światełka. Myślałem raczej o wymianie pierwszej (najbliżej przedniej szyby), mógłbym wtedy zrobić sobie trawnik  Pozwoliłem sobie na małą prezentację mojego akwarium.
1.Filtr Unifilter 1000 UV AQUAELA - nie polecam, filtr o tej wydajności można kupić taniej, a UV w nim to tylko bajer,
2. Grzałka z wewnętrznym termostatem,
3/4. Wlot/Wylot z filtra TetraTec Ex700 - polecam - cichy, wydajny, w ciągu 1 dnia z żółtej śmierdzącej wody powstała w akwarium "Arctic"
5. Nurzaniec Amerykański
6. Rotala sp. 'Nanjenshan'
7. Cryptocoryne beckettii var. Petchii
8. Vesicularia dubyana
9. Lotos Tygrysi
10. Anubias heterophylla
11. Anubias - jaki, nie wiem, nie znalazłem jego nazwy
12. Cryptocoryne beckettii
Brak mi roślinek na pierwszy plan, miałem już kilka ale gniły, po prostu zabijała je za mała ilość światła.
Mógłbyś mi napisać (narysować) jak połączyć tą świetlówkę ze statecznikiem?
Słaby ze mnie elektryk, a chciałbym jeszcze się pochwalić akwarium po dołożeniu kilku Watów 
-
Gość
●
Mógłbyś mi napisać (narysować) jak połączyć tą świetlówkę ze statecznikiem?
Nie chcę mieć Cię na sumieniu  Na obudowie statecznika ELXe 258 znajdziesz schemat podłączenia. Wystarczy odtworzyć go przy pomocy kabelków i już. Jakbyś miał problemy to zwróć się do bardziej doświadczonych forumowiczów, którzy mają więcej wspólnego z elektrycznością, na przykład romanbyd
Jeśli te dwie świetlówki 18W wymienisz na kompakty 55W będziesz miał dość światła do uprawy nawet bardzo wymagających roślin.
-

Kadazan
●
-
Witam!
WoOKie_CRU : czy ten zestaw roślin dotyczy Twojego aktualnego akwa? Jeśli tak, to poz.11 - to mikrozorum pteropus, nie anubias. Poz.6 - raczej rotala indica
Na temat oświetlenia odpowiedziałem Ci na "pw".
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
Witam Forumowiczów!
Chcę się pochwalić, że wreszcie kupiłem świetlówki kompaktowe polecone mi przez Kadazan,
niestety nie mam śrubek by je przymocować do pokrywy  Może mi się uda załatwić to do następnego tygodnia.
Świetlówki mają extra moc! Myślę, że roślinki oszaleją na ich punkcie  Jak tylko je założę, pochwalę się efektem,
pozdrawiam
-
Gość
●
Powiązane tematy
Absolutnie fantastyczna aranżacja (pomijając aspekt ścieżki :) )ponadnormatywnego akwarium w wykonaniu Panów z Peha68.
oraz filtracja:
Hej
MJ aranżuje akwarium w starym stylu.
Moim zdaniem wyszła mu ciekawa aranżacja. ?si=dwLbrbD1NcH4t4RA
Hej
Pachi aranżuje zbiornik 60 cm. Film po niemiecku. ?si=KFBN4Enb7N4ZZSk2
Hej
Kolega Pachi aranżuje zbiornik 45 cm. Film po niemiecku. ?si=-DjieBrUC9b6y9m6
Hej
Miłego oglądania. ?si=8hN4zjYDSt79m0XP
Hej
Miłego oglądania. ?si=5Fh2Rz-9gGmSNldY ?si=9QdaKHCSzZTR51mD