|
|
Tło strukturalne - jak z nim się obchodzić ?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zastanawiam się czy nie wyjąć tego tła i postawić za akwa... wpływają tam razborki espei...i nie mogą wrócić, prawie całe zrobiło się zielone od glonów. Marzyłam o takim i...mam ale nie jest zbyt wygodne.Nie wiem co będzie się działo między nim a szybą...po jakimś czasie, jak wygląda czyszczenie...Jeśli macie jakieś doświadczenia z tego typu tłem to proszę o radę : zostawić czy wywalić?

Ostatnio edytowano 16 lut 2008, 23:31 przez Tusia, łącznie edytowano 5 razy
-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
Po jakims czasie miedzy nim a szyba dzieja sie straszne rzeczy- wiesz, potwory i takie rozne.. Powaznie. Tlo takie powinno byc szczelnie przyklejone silikonem, zeby nie sprawialo klopotow. Kiedys niejaki Waldeusz to przerabial- naprawde bieda. Wyrzuc co predzej, a jak juz musisz to postaw za zbiornikiem.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
 potwory ??? Jak to wygląda za szybą (tło oczywiście... nie potwory)...ma ktoś tak ?Proszę o foto.
-

Tusia
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No potwory to organika, gloniska, mul i wszystko co mozna sobie najgorszego w akwarium wyobrazic 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Grzegorz Guzik napisał(a):No potwory to organika, gloniska, mul i wszystko co mozna sobie najgorszego w akwarium wyobrazic 
Nie jest tak źle, jeśli za tłem umieści się wlot filtra. Ja u siebie mam schowaną całą armaturę, wloty i wyloty dwóch filtrów kubełkowych i grzałkę. Widoczny jest jedynie filtr wewnętrzny który przefiltrowaną wodę wrzuca za tło.
-
chrisowaty
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Zgierz k/Łodzi
Nie jest tak źle, jeśli za tłem umieści się wlot filtra. Ja u siebie mam schowaną całą armaturę, wloty i wyloty dwóch filtrów kubełkowych i grzałkę. Widoczny jest jedynie filtr wewnętrzny który przefiltrowaną wodę wrzuca za tło.
Takie tło musi zabierać kupę miejsca... Jaką głębokość ma Twoje akwarium?
-

Kadazan
●
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Kadazan napisał(a):Takie tło musi zabierać kupę miejsca... Jaką głębokość ma Twoje akwarium?
Moje akwarium ma 50cm głębokości. Tło w najpłytszym miejscu zajmuje 4cm a w nagłębszym ok 10cm. Tam gdzie jest 10cm zajmuje około 8cm długości akwarium. Ponadto u mnie tło u mnie postawione jest do góry nogami, więc najgłębsze miejsca są przy powierzchni. Efekt:

-
chrisowaty
●
O rany jakie masz czyste to swoje tło (!) - brak zielenic, nie wpływają Ci tam ryby (?), ja mam świeżutkie akwarium i atak zielenic ale dziś dużo lepiej po wpuszczeniu 10 0tosków , dodaniu makro , zmniejszeniu czasu świecenia no i niestety ale spanikowałam Algazitu.Jest lepiej więc chyba zostawię to tło bo jest naprawdę ładne..., też mam za nim grzałkę i deszczownię (połowa wody do góry a połowa w dól).Zastanawiałam się nad wlotem kubełka ale pomyślałam,że lepiej może jak zostanie przed tłem.Moje nie posiada takich otworów z siateczką w swoim centrum (widziałam taki model na giełdzie) tylko po bokach i nie jestem pewna jak z ruchem wody, czy pomimo tła cyrkulacja jest zadowalająca ? A gdybym tam umieściła kostkę lipową z drugiej bimbrowni to byłby dobry pomysł? Chodzi mi o tę cyrkulację wody czy ona bokami wypływa i miesza się z tą w akwa w wystarczającym stopniu, trudno mi to ocenić bo ruch wody u mnie jest bardzo mały , za tłem owszem bo deszczownia lecz przed jedynie mini falka (lekkie drżenie  ) z wewnętrznego.
-

Tusia
●
-
tusia napisał(a):O rany jakie masz czyste to swoje tło (!) - brak zielenic, nie wpływają Ci tam ryby (?), ja mam świeżutkie akwarium i atak zielenic ale dziś dużo lepiej po wpuszczeniu 10 0tosków , dodaniu makro , zmniejszeniu czasu świecenia no i niestety ale spanikowałam Algazitu.Jest lepiej więc chyba zostawię to tło bo jest naprawdę ładne..., też mam za nim grzałkę i deszczownię (połowa wody do góry a połowa w dól).Zastanawiałam się nad wlotem kubełka ale pomyślałam,że lepiej może jak zostanie przed tłem.Moje nie posiada takich otworów z siateczką w swoim centrum (widziałam taki model na giełdzie) tylko po bokach i nie jestem pewna jak z ruchem wody, czy pomimo tła cyrkulacja jest zadowalająca ? A gdybym tam umieściła kostkę lipową z drugiej bimbrowni to byłby dobry pomysł? Chodzi mi o tę cyrkulację wody czy ona bokami wypływa i miesza się z tą w akwa w wystarczającym stopniu, trudno mi to ocenić bo ruch wody u mnie jest bardzo mały , za tłem owszem bo deszczownia lecz przed jedynie mini falka (lekkie drżenie  ) z wewnętrznego.
Tło na razie nie zarasta. Z boku mam siatki i ryby nie wpływają, poza jednymi mułojadami, które wpadają tam pościemniać. Jednak przy dużej liczny roślin obieg nie jest już taki jaki był na początku. Będę musiał nad tym jeszcze popracować. Dyfuzor CO2 mam na wylocie filtra, więc wzbogacona woda wypływa za tłem (tuż przy siatce). Wodę mam czystą (do ideału trochę brakuje). Jak na razie walczę z parametrami wody, bo akwarium ma niespełna 3 tygodnie.
-
chrisowaty
●
Tez mialem taki dylemat tlo czy lepiej nie. Bez przekonania jednak kupilem i zrobilem z tla filtr biologiczny.
Zajelo mi to caly dzien i tube silikonu akwarystycznego i m2 pleksi 5mm.
Tymczase sprawuje sie znakomicie.
Napisz jesli interesuja cie szczegoly.
Pozdrawiam
-
Gość
●
To interesujące, napisz jak to zrobiłeś .
A preparat na glony zniszczył mi część roślin... no i mam czego ...nie chciałam, cóż człowiek uczy się na WłASNYCH błędach !!! 
-

Tusia
●
-
Wszystko j/w napisane jest w duzej czesci prawda! Jak zakladasz akwarium na 90% najpierw walczysz z glonami i o ile rosliny sobie z tym poradza szyby wyczyscisz to z tlem juz nie tak latwo gdyz jest nieregularne. Wstawilem tlo dopiero gdy rozprawilem sie z glonami wiec ten problem mnie ominal ale w Twoim przypadku jesli chcesz je miec dalej powinnas wyjac i wyczyscic co nie jest proste jak sie wydaje. Ale zakladamy ze Ci sie udalo to po umieszczeniu go z powrotem zadbaj o brak glonow w akwa. Dobrze jest stosowac PMDD + dodatkowo fosfor. Jak to robic znajdziesz np w akwarium holenderskie. Dobrze jak masz troche roslin szybkorosnacych jak Hygrophila difformis, polysperma, Echinodorus africanus, gdyz takie rosliny blokuja rozwoj glonow przy dobrym oswietleniu. Dobrym sprzymierzncem jest plecotomus - glonojad. Masz wtedy czyste tlo.
Jak wykorzystac wade tla zabiera miejsce w akwarium i wplywaja za nie ryby i gromadzi sie syf.
Trzeba z nieregularnej powierzchni tla zrobic regularna bryle. Nadaje sie do tego pleksi, gdyz jest obojetne dla wody. Zaklejasz z kazdej strony silikonem akwarystycznym i otrzymujesz cos w rodzaju zbiornika za tlem. Co to daje. Tlo z tylu powinno byc plaskie jak szyba w akwarium. Jesli je przylozymy do szyby powinno odstawac max do 2mm. Aby tak zrobic na podlodze (rownej) mocujesz silikonem do kilku punktow najbardziej wystajacych co daje stabilna konstrukcje. Tlo nie jest z materialu szczelnego wiec w twoim zbiorniku bedzie woda, ale mozna to wykorzystac. Zrobilem w dolnej bocznej czesci dwa otwory po jednym z kazdej i przymocowalem wyjmowany weglug potrzeb wlot z maski przeciwpylowej. Dlatego ze tego filtro-tla nie da sie czyscic i aby nie dopuscic do zabrudzenia potrzebny jest prefiltr najlepiej z wlokniny. Aby byl przeplyw trzeba z takiej konstrukcji pompowac wode. Nadaje sie filtr przelewowy np. kaskada 30-50pln w gornej pleksi wypalasz otwor (wazne gdyz bez otworu woda nie wypelni zbiornika - zapowietrzenie) o srednicy rurki do filtra i powstaje obieg, ktory pobiera wode z okolicy dna filtruje i wypuszcza gora. Wypelnienie filtro tla to keramzyt i biobale Oczywiscie zadanie filtra nie moze byc mechaniczne ale bio tak. Jest to troche pracy mi zajelo dzien.
Zalety:
Nic nie wplywa za tlo
Nie gromadzi sie mul bo nie ma gdzie
Uzyskujesz filtracje z okolic dna
Jesli taki patent Cie nie przeraza konstrukcyjnie to powodzenia.
Pozdrawiam Slawek
-
Gość
●
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum.
Bezpośredni link:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć,
Od jakiegoś czasu chodził za mną projekt podświetlanego tła z pleksi. Chciałem uzyskać efekt rozjaśnienia od dołu, bez rozświetlania całej powierzchni równomiernie.
Do zbudowania tła użyłem:
...
Hej
Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
Witam wszystkich.
Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin.
Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce.
A...
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ?
Jakieś metody ?
Mając w planie aranżację akwarium 160L dla amerykańskich pielęgniczek postanowiłem zacząć od tła, które wymaga sporo czasu na przygotowanie. Byłem zainspirowany techniką kolegi użytą w wątku:
https:/...
Cześć.
Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...
|
|