prawidlowa zawartosc Ca w wodzie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

prawidlowa zawartosc Ca w wodzie

Liczba wyświetleń: 4318·Odpowiedzi: 12
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
witam i pozdrawiam wszystkich
przegladam to forum dosc czesto i moze tu dostane odpowiedz na jedno z pytan .
mam pewne niedobory i podejrzewam ze to wapn,jako ze uzywam tylko wody RO razem z mineralizatorem "Tropic marine".
szczegolnie to widac na zabienicach liscie robia sie zolte ,pomimo odpowiednio wyliczonych mikro i makro i podawanych oddzielnie (nie jako nawoz pmdd ).
zanim zaczalem uzywac wody ro (byla twarda ph8)zabienice wygladaly super bez zadnych nawozow ,a pedy wypuszczaly jeden po drogim .
dzis po kilku miesiacach uzywania ro mam podejrzenia ze wszystkiemu winny jest poziom wapnia .
a pytanie jest jakie powinno byc wlasciwe stezenie wapnia w wodzie bo ja mam ponizej 20mg/l przy gh 6 i kh 4.mam siarczan wapnia (caso4) i jesli jest go za malo to ile muszetego dac aby skorygowac Ca
dziekuje

Gość

15 lut 2008, 12:00   (#2)  

nie lepiej kupić PG HM i masz sprawe załatwiona na dobre

Piotrek86

chrisowaty Zgierz k/Łodzi
dariuszk24 napisał(a):witam i pozdrawiam wszystkich
przegladam to forum dosc czesto i moze tu dostane odpowiedz na jedno z pytan .
mam pewne niedobory i podejrzewam ze to wapn,jako ze uzywam tylko wody RO razem z mineralizatorem "Tropic marine".
szczegolnie to widac na zabienicach liscie robia sie zolte ,pomimo odpowiednio wyliczonych mikro i makro i podawanych oddzielnie (nie jako nawoz pmdd ).
zanim zaczalem uzywac wody ro (byla twarda ph8)zabienice wygladaly super bez zadnych nawozow ,a pedy wypuszczaly jeden po drogim .
dzis po kilku miesiacach uzywania ro mam podejrzenia ze wszystkiemu winny jest poziom wapnia .
a pytanie jest jakie powinno byc wlasciwe stezenie wapnia w wodzie bo ja mam ponizej 20mg/l przy gh 6 i kh 4.mam siarczan wapnia (caso4) i jesli jest go za malo to ile muszetego dac aby skorygowac Ca
dziekuje

PH to odczyn, a nie twardość. Tropic Marine jest przeznaczony do wody morskiej, więc nie wiem czy może się sprawdzać w wodzie słodkiej. Może spróbuj mieszać wodę RO z kranowitem. Wtedy powinieneś podnieść twardość ogólną wody.

chrisowaty
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Zgierz k/Łodzi

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

16 lut 2008, 03:36 ponowienie  (#4)  

ktos dobze glowkuje ale nie poprawnie ,"tropic marine ",jest remineralizatorem tak samo jak pghm tylko inna nazwa i jest przeznaczony do wody ro dla akwariow tropikalnych nie morskich , jesli ktos ma przed oczami tylko PGHM to niech nie zabiera glosu ,
pytam o prawidlowa zawartosc wapnia w wodzie dla roslin, bo nie jestem wstanie ocenic prawidlowego stezezenia ,same reminelizatory nie wystarcza

Gość

chrisowaty Zgierz k/Łodzi

16 lut 2008, 09:20 Re: ponowienie  (#5)  

dariuszk24 napisał(a):ktos dobze glowkuje ale nie poprawnie ,"tropic marine ",jest remineralizatorem tak samo jak pghm tylko inna nazwa i jest przeznaczony do wody ro dla akwariow tropikalnych nie morskich , jesli ktos ma przed oczami tylko PGHM to niech nie zabiera glosu ,
pytam o prawidlowa zawartosc wapnia w wodzie dla roslin, bo nie jestem wstanie ocenic prawidlowego stezezenia ,same reminelizatory nie wystarcza

Tropik Marine to cała seria chemii. Ponieważ nie napisałeś jaki dokładnie używasz, zajrzałem do google i na przykład na stronie: http://colisa.com.pl/m-Tropic_Marin-chemm-uzdat.shtml wszystkie "tropic marine" to preparaty do wody morskiej. Zresztą sama nazwa mówi za siebie.

chrisowaty
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Zgierz k/Łodzi

16 lut 2008, 17:13   (#6)  

nie lepiej kupić PG HM i masz sprawe załatwiona na dobre

Raczej podszedłbym do tego ostrożnie bo jeśli dariuszk24 ma wysokie NO3 - to przechodząc na HM załatwi rośliny na dobre (chodzi tu o niską twardość uzyskiwaną przy 100% dawce HM) Wysokie NO3 + bardzo mięka woda = deformacje liści co wygląda jak niedobór Ca. Jeśli masz GH = 6 to raczej niedobór Ca jest mało prawdopodobny - chyba że masz NO3 sporo powyżej 10 ppm. Prawidłowa wartość może być bardzo różna - od 10 ppm do 100 ppm. Jeśli masz CaSO4 to możesz go spokojnie użyć; o wiele lepiej się rozpuszcza niż CaCO3 i nie podnosi KH.

jakie powinno byc wlasciwe stezenie wapnia w wodzie bo ja mam ponizej 20mg/l przy gh 6 i kh 4.

Skąd wiesz że masz akurat poniżej 20 ppm Ca ? Jeśli liście żółkną to mieć bardzo wiele przyczyn - nie koniecznie niedobór Ca.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

17 lut 2008, 02:34 odp  (#7)  

dzieki kekon 7 za zainteresowanie narazie bez zdjec ale jestem w trakcie .
ok troche otworze karty .
uzywam 100 % RO z remineralizatorem firmy Tropic Marin" RE_MINERAL TROPIC for fresh water aquariums (poniewaz mieszkam w UK od 5lat )
parametry wody:(testy nutrafin hagen)
ph6.75
gh 8
kh5
po4- 2.5mg/l
no3-5mg/l
fe-0.5
ca-30mg/l
no2,nh3 nie wykrywalne
temp 25stopni
obsada 6 skalarow ,7 kiryskow , parka gurami miodowych,
zbiornik 200l netto
filtr zewnetrzny aqua one ,butla co2 ,elektronika sterujaca sterujaca wszystkim w akwarium tzn pomiar ph ,temp, zawor elektromagnetyczny co2,itp
swiatlo 129 wat 1 power-glo t5,2xsunglo ,1 aqua glo z odlaskami
nawozenie codzienne:EASY LIFE -ProFito 3ml/day+EasyLife EasyCarbo 4ml/day
do tego sole jak k2so4,kno3,caso4,feso4,kh2po4 wszystkie w razie potrzeby,do tego mikro elementy
rosliny
ehinodorus bleheri
anubiasy,nurzance ,mech jawajski,kabomba karoliniana i jej odmiany,ludwigi (czerwone)i pare innych ciekawych ale teraz nie pamietam.
glownie mam problem z ehinodorus bleheri poniewaz jego liscie po jakims czasie robia sie jasne ,potem zolte tylko starsze ,mlode liscie sa zielone z lekka czerwona siateczka
nerwow,glowny nerw liscia jest zielony a od niego w strone brzegu blaszki lisciowej postepuje cos jak chloroza i nie wiem jaki to brak nadmiar lub co to blokuje ,jutro postaram sie dorzucic fotki moich roslin akwa i nnych specyfikow
a oto fotki http://dariuszk24.fotosik.pl

Gość

17 lut 2008, 17:11   (#8)  

Wygląda na to że dodając CaSO4 spowodowałeś niedobór Mg co bardzo dokłanie pasuje to tych fotek i do opisu. Jeśli dodajesz tą sól do mineralizacji RO to podawanie dodatkowego Ca jest zupełnie niepotrzebne - zmienia się wtedy proporcje Ca/Mg i pewnie dlatego pojawia się ta choloroza. Na jakiś czas nie podawaj wogóle CaSO4 albo zmniejsz dawki tej soli. Można też lekko zmniejszyć dawki mikro bo widzę że masz sporo Fe - 0,5 ppm (chyba że przy takim poziomie jest dobre wybarwienie to wtedy można nie zmieniac dawek). Masz dość dobre parametry wody tylko jest coś z niedoborem Mg. Jeśli chcesz mieć większe GH to o wiele lepiej zwiększyć po prostu dawki RE_MINERAL niż podawać dodatkowe Ca.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7

17 lut 2008, 18:29 odp  (#9)  

no i tu jest wlasnie kij pogrzebany .
pytalem o Ca poniewaz jeszcze go nie podawalem ,choc mam i caso4 i mgso4 .
w kranie mam okolo 120mg/l wapnia i "nie wiem czego jeszcze" ,a w akwa tylko okolo 30mg/l
doliczylem sie tez ze mam nieproporcjonalnie wysoki odczyn Mg w stosunku do Ca.
prawidlowy powinien byc 1 czesc Mg na 3czesci Ca u mnie bylo odwrotnie
wiec polaczylem sole magnezu i wapnia w stosunku 1do3 (70g MgSO4 i 210gCaSO4)w 600 ml wody RO a nastepnie dodalem 40ml do akwa i stalo sie cos czego wczesniej nie obserwowalem ,a przynajmniej nie w takiej ilosci, prawie wszystkie rosliny rozpoczely intenywne wydzielanie tlenu (babelkowanie ) a liscie pokryly sie cale w babelkach od spodu .
stezenie co2 mialem od poczatku na pociomie 25ppm a jeszcze nigdy nie obserwowalem tak intensywnej wymiany gazu .
mam jeszcze pytanie czy te zolte plamy na zabienicach i innych lisciach samoczynnie znikna,i jesli juz to po jakim czasie czy tez najlepiej je bedzie wyciac.
oczywiscie jesli moje klopoty znikna.

Gość

17 lut 2008, 21:19   (#10)  

To zmienia postać rzeczy... W takim razie lepiej będzie jeśli użyjesz samych soli do mineralizacji przynajmniej na czas sprawdzenie czy znikną te objawy o których pisałeś. Nie polecam jednak robienia roztworu CaSO4 + MgSO4, lepiej zmieszać te sole na sucho i dodać do akwarium po podmianie. Przydało by się również dodanie niewielkiej ilości chlorków bo bez ich dodawania przy wodzie z RO z czasem pojawi się niedobór (można dodać soli NaCl tak żeby uzyskac Cl = 2..5 ppm ale nie może być to sól ani jodowana ani kamienna !)

polaczylem sole magnezu i wapnia w stosunku 1do3 (70g MgSO4 i 210gCaSO4)w 600 ml wody RO a nastepnie dodalem 40ml do akwa

Z tego co wyliczyłem, dodałeś 4,4 ppm Mg i 19 ppm Ca tak więc jest to Ca:Mg = 4,3:1.
CaSO4 : MgSO4 to nie to samo co Ca : Mg. Poza tym istnieją przynajmniej 2 związki:
CaSO4 * 0,5H2O i CaSO4 * 2H2O (choć różnica w cawartości Ca jest nieistotna). Tak więc ten roztwór co zrobiłeś niestety nie ma Ca:Mg = 3:1. Żeby to poprawić, musi być rozpuszczone 90g MgSO4 (a nie 70). Upewnij się też czy masz MgSO4 czy MgSO4 * 7H2O gdyz ten drugi z wymienienonych ma tylko 10% Mg a pierwszy - 20%.

Spróbuj po prostu poprawic ten rozwtówr i przez jakiś czas podawać do podmienianej wody ok. 150% tej dawki czyli 60 ml i utrzymuj taki system przez 2..3 tyg. Jeśli to nic nie da wtedy wyśli się coś innego :wink:

kekon7

17 lut 2008, 21:49 odp  (#11)  

dzieki bardzo zwykly blad w liczeniu z mojej strony ,z tego co sie dowiedzialem z www.aquaessentials.co.uk jest to czysty MgSO4 i wlasnie z tamtad dowiedzialem sie o mieszaniu tych dwu soli .natomiast calkowicie zapomnialem o NaCl naszczescie mam sol akwariowa i niezapomne jej uzyc .z podanego powyzej linku jesli chcesz mozesz w dziale "dry
fertilisers"znalezc opisane sole ktore posiadam ,wlacznie ze skladem trace element (mikro elementy z procentowym udzialem i przepisem jak sporzadzic roztwor itd. jesli chcesz mozesz tam zobaczyc i ewentualnie skorygowac dla mnie .
to tyle bede stosowal twoje wskazowki i za jakis czas dam znac co sie dzieje

Dziekuje Bardzo.

Gość

05 mar 2008, 23:34 odp  (#12)  

po kilku tygodniach moge tylko podziekowac kekon7 za trafna pomoc zabienice wrocily do swojego blasku ,podaje ciagle K i czasem N ,oraz mgcl2 roslinki super tylko na jednej nie jestem pewny czy to zabienica czy kryptokoryna wypadaja pojedyncze dziurki pomimo monitorowania podstawowych makro i mikro nie jestem pewny co to moze byc .
jutro popoludniu dozuce fotke moze bedziesz wiedzial co jest grane .
ph 6.6
no3 10mg/l
po4 0.25mg/l
fe 0.1
Gh 3n
Kh 2.5n
temp 26 stopni C
a oto roslina i jej zdjecia brakow te male dziurki
http://dariuszk24.fotosik.pl/albumy/387428.html

Gość

10 mar 2008, 22:58 odp czy moglby ktos luknac  (#13)  

czy moglby ktos luknac na roslinki z linku co to jest i czego im brakuje .
podaje potas (utrzymywany w granicach 30ppm)i azot ok15ppm ,fosfor 0.25ppm oraz mikro i czegos im brakuje bo wypadaja dziury ,zelazo 0.5ppm

Gość

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

received_4650180868380943.jpeg

Stężenie PO4 w podmienianej wodzie przy podłożu aktywnym

_Kreweta_ w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4438
Witam. Chciałabym dowiedzieć się, czy dobrze nawożę akwarium fosforem. Mam podłoże aktywne (Platinum soil), które pochłania fosforany, więc ich ilość w słupie wody zazwyczaj wynosi 0-0,25 mg/l. W akw...

Nawożenie akwarium na wodzie RO

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7866
Dzień dobry, Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...

Wysokie ph na wodzie z osmozy

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6413
Mam dość wysokie ph w akwarium w którym do podmiany używam osmozy z mineralizatorem Qualdrop GH+. Wynosi ono 7.6. Podloze aktywne ale juz dosyć lecie, ma kilka lat. Z rok temu dostałem ok 2 cm świeżeg...

Akwarium na wodzie RO - mineralizator

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7991
Ostatnio rozmawiałem z akwarystą, który ma zbiorniki głównie na ro ale również na kranówce. Glony pojawiają się u niego jedynie w akwariach na kranówce. Mimo, że akwaria na wodzie RO są prowadzone bez...

Nawożenie mikro przy wodzie RO+kran

rekordarek w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3090
Używam obecnie wody 50:50 RO+kran, pytanie dotyczy nawożenia mikro, w szczegolnosci początkowego etapu dojrzewania akwarium. Test na Fe w wodzie kranowej wykazuje 0. Do takiej wody powinno się dokłada...

Który test, No2 czy No3, wyznacza poziom azotu w wodzie?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7269
Witam Jako że z chemii w podstawówce byłem noga więc mam pytanie. Którym testem, No2 czy No3 oznacza się poziom azotu w wodzie? A może czymś innym o którym nie wiem? Prosze o pomoc.

Wysokie PO4 w wodzie kranowej.

Marblo w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3218
Witam. Poniżej przedstawiam wyniki testów mojej kranówki. Testy kropelkowe JBL. Niepokoi mnie wysokie stężenie PO4. Skala testu kończy się na 1.8 a kolor jest jeszcze delikatnie ciemniejszy czyli może...

Siarczany, chlorki w wodzie kranowej

Witold Sławiński w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 23881
Tak się składa, że mam jak mi się wydaje paskudną wodę kranową - z punktu widzenia roślin nie ma w niej prawie nic co byłoby pożyteczne, a za to są w niej wysokie poziomy składników szkodliwych. Jak ...

No2 w wodzie kranowej

peterka 0203 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1080
W itam , mam problem z woda kranowa a mianowicie , no2 wynosi 0.025 . Inne parametry gh8 ,kh3 ph ok6.8, po4=0 no3 nie mierzyłem. A moje pytanie to , czy będę musiał zainwestować w filtr ro , czy takie...

Restart zbiornika na wodzie RO ?

brygasia11 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1756
Witam serdecznie. Przygotowuję się do restartu mojego 300L zbiornika. Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem filtra RO i do co tygodniowych podmian stosuję wodę z filtra. Do nowej aranżacji chcę użyć po...

Statystyki

Ten temat przegląda 341 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 341 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.