|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Czy możliwy jest low-tech bez obecności ziemi w podłożu? Zastanawiam się, czy mogę zupełnie nie odmulać przy średnim "zalesieniu" (roślinki wciąż rosną). Inną możliwością będzie odlanie wody z akwa i zrobienie chwilowego mieszkanka dla krewetek (fajerki i amano) w 10l akwa na czas przemiany zbiornika.
akwa ma tylko 25l brutto więc mogłabym dać ok 1,5cm ziemi i tyle samo żwirku. Lub mniej.
-
ujaali
●
Low-tech to mało techniki, więc ziemia nie jest konieczna by móc tak określić swoje akwarium.
-
Plejstocen
●
- Ranga: Stały bywalec
Chodziło mi o to czy bez ziemi w podłożu można nie odmulać przy dużej ilości roślin? Planuję bardzo gęsto obsadzić akwa i tu pojawi się problem nawożenia. Na razie nie zaobserwowałam żadnych braków. Lecz gdy będzie więcej roślin mogą sie pojawić. Zastanawiam sie czy ziemia rozwiązałaby ten problem.
-
ujaali
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zobacz temat "Akwarium a'la Diana Walstad" - widać, że ziemia rozwiązuje "problem nawożenia" - nie musisz odmulać ani nawozić, roślin powinno być jak najwięcej i będą rosły!
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
-

Yahilles
●
- Ranga: Znający temat
-
Właśnie czytam  Będę miała czas to przeprowadzkę krewetkom zafunduję. Ziemia ogrodowa bez dodatków, biogrunt itp. Jak uzbieram co trzeba i zasadzę to zaprezentuję. Dokupię jakieś roślinki. Wyhoduję przedtem mam nadzieję jeszcze parę ładnych mchów i wątrobowców 
-
ujaali
●
Biogrunt to coś innego niż ziemia, raczej nie do low-techów. Z komercyjnych podłoży to możesz spróbować z Acti-substrate.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
-

Yahilles
●
-
Wyczytałam, że oprócz ogrodniczej ziemi, drobnego żwirku potrzebny jest właśnie biogrunt. Ale nie wyczytałam po co.
-
ujaali
●
Kto to napisał?! Głupota straszliwa.
Ziemia-(siatka jeśli masz kopiące ryby)-żwirek - oto podłoże w low-techu
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
-

Yahilles
●
-
to znacznie ułatwia sprawę. Myślę, że zrobię takie coś na próbę w 10l awaryjnym, kiedy dostanę upragnioną grzałkę skalara gdzieś.No i jakiś filtr. A siatka jakaś specjalna, czy może być taka jaką używam do obsadzania kamyków mchami?
-
ujaali
●
Ja na przykład nie używam filtra w LowTechu i wszystko jest ok.
Woda jest mieszana przez mały filterek wewnętrzny (bez kubła z wkładami) którego używam do mieszania CO2.
-
Łukasz Buczek
●
A siatka jakaś specjalna, czy może być taka jaką używam do obsadzania kamyków mchami?
Sitaka w ogóle nie jest konieczna, ale najlepiej sprawdza się siatka podtynkowa. Kosztuje grosze w sklepach z art. budowlanymi. A grzałkę Skalara kupisz tutaj:
http://www.skalar.pl/cennik.html - musisz napisać lub zadzwonić do nich, to Ci przyślą. Mogą też wykonać grzałkę na zamówienie, jeśli potrzebujesz nietypową długość lub moc.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Napisałam do nich, zobaczymy. Ponoć w akwarystycznym niedaleko sprowadzają takie rzeczy. Ciekawi mnie różnica w cenie. Ij więcej czytam, tym bardziej chcę mieć low-techa... Pora uzbierać roślinność.
-
ujaali
●
Powiązane tematy
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam,
To moj pierwszy watek na tym forum. Widzac niesamowite zbiorniki innych uzytkownikow postanowilem zaprezentowac moje akwarium.
Jak w temacie. Low tech
200 l; 120x45x36cm
Przepraszam, za lekk...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witajcie :) Przedstawiam swoje akwarium low -tech.
160x60x60 – 576l akwarium opti white
Akwarium zalane 13-02-2024.
Oświetlenie – 3 x 42 W świetlówka led (2 x 6500k +1 x z widmem światła niebieskiego...
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
Witam. Przedstawie wam moje akwarium 25l.
ZAŁOŻENIA
Akwarium miało być małe. Chciałam żeby było roślinne. Chciałam zrobić je jak najtaniej.
PARAMETRY
Ph(jbl) - 7
Gh(jbl)-10
No3(jbl)-10
Reszty nie m...
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...
WITAM . JAK W TEMACIE JAKIEJ FIRMY POTAS NIE PODNOSI KH ?
Witam, mam akwa 25l które tylko stoi i się kurzy , więc zatem moje pytanie czy dało by radę zrobić z tego krewetkarium tylko bez filtra. Czy obsadzenie gęsto zbiornika da radę go napowietrzyć?
Widział...
Dzień dobry,
Zastanawiam się nad obniżeniem ph oraz twardości wody w moim akwarium low tech. Chciałbym docelowo zrezygnować z podmian o ile wszystko będzie dobrze funkcjonować. W domu mam mineralizat...
|
|