Początek pierwszego akwarium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Początek pierwszego akwarium

Liczba wyświetleń: 3314·Odpowiedzi: 11
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
jumpi55 Kraków

12 lut 2008, 20:57 Początek pierwszego akwarium  (#1)  

Witam

Kiedyś, dawno temu miałem rybki i wspominam to z sentymentem, stąd też zacząłem jakiś czas temu dość regularnie przeglądać różne fora a zwłaszcza to. I tak wpadłem, muszę wrócić do akwarystyki. Oczywiście ma to być akwarium roślinne.
Planuję następujący zestaw:

- akwarium 80x40x45 cm otwarte - taki rozmiar ze względu na ilość dostępnego miejsca
- oświetlenie HQI 70W, pierwotnie miała być pokrywa DIY ale że akwarium ma być z założenia również dekoracją, stanęło na HQI, po przeczytaniu wielu postów na ten temat ze względów bezpieczeństwa stanęło na gotowej lampie np. http://halogen.pl/index.php?site=produkt&id=2401
- żarnik osram 70W 5200K
- filtr JBL profi 250
- żwirek ?
- rośliny na początek ?
- nawożenie ?
- CO2, ze względów finansowych trochę później

Piszę to z nadzieją na Wasze uwagi i sugestie.

jumpi55
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
andrzejkowac Bydgoszcz

12 lut 2008, 21:47   (#2)  

Zestaw wygląda dobrze zwirek jakiś daj ciemny pod niego warstwę jakiejś żyznej gleby wtedy z nawożeniem można sobie darować . Roślinki to zależy jak czujesz się na siłach

andrzejkowac
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Bydgoszcz

jumpi55 Kraków

12 lut 2008, 22:41   (#3)  

Myślałem o takim układzie:
na dno - stare dno- Rataja ok 1 cm - 4 l
a na wierzch albo Floran MHK albo zwykły żwirek 5-6cm czyli ok 16 l,
podobno Floran trzeba dobrze wypłukać, czy mogą z nim być większe problemy

jumpi55

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

12 lut 2008, 23:32   (#4)  

Witaj,

Dobrze by było, jakbyś podał kwotę, którą dysponujesz. Może wówczas dałoby się znaleźć te brakujące 200zł na CO2? Na przykład, kupując filtr używany (Eheim 2213) z Allegro możesz oszczędzić 100zł. To już połowa przewidywanej sumy.

- żwirek - idziesz do żwirowni i mówisz, że chcesz wiadro (25kg) żwiru rzecznego, płukanego, drobnego (1-3mm). Pan Marian podkręca wąsa i każe się częstować. Pod żwirek dobrze dać warstwę gliny lub zmineralizowanej ziemii. Koszt zerowy!

- rośliny - zależy jakie Ci się podobają. Podaj swoje typy, a będzie można doradzić czy high-tech, czy low-tech, jakie nawożenie, etc.

- nawożenie - CO2 jest najważniejszym nawozem. Naprawdę dobrze będzie wyszukać 200zł na ten element. Poza tym potrzeba nawozu mikroelementowego (najlepiej firmowy) oraz makroelementowych (najlepiej każdy makroskładnik osobno). Na początek wystarczy źródło potasu - gotowy produkt (Brighty K, Aquapotas) lub K2SO4

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

jumpi55 Kraków

13 lut 2008, 12:01   (#5)  

Jako że po poprzednim akwarium pozostało mi tylko zamiłowanie do rybek, niestety brak doświadczenia, na początek chcę zdobyc jako takie doświadczenie. Planuję założyć akwarium na początek proste w utrzymaniu ale sprzęt chce tak dobrac aby w miarę czasu i większego doświadczenia nie trzeba było go od razu wymieniać.
Stąd odrazu zamysł oświetlenia na HQI i filtr kubełkowy. Odnośnie CO2 to jak najbardziej się zgadzam, ale bimbrownię to można traktować chyba tylko jako środek przejściowy, doczytałem gdzieś na forum iż przy średniej obsadzie zbiornika i oświetleniu ok. 0,5W/l nie jest nniezbedne podawanie CO2.
Stąd taka moja myśl iż na początek wystartuję bez CO2 z obsadą prostych roślinek + rybki a z jakieś 2-3 miesiące mam nadzieję iż zdobędę na tyle doświadczenia że będę uzupełniał sprzęt i naworzenie.
Tak że:
- roślinki, na początek łatwe w utrzymaniu - jaki zestaw możecie polecić?
- nawożenie, myślałem o produktach Aqua-artu - i tu pytanie od kiedy i w jakich dawkach?
- CO2, pracuję nad tym ale po kolei, znalazłem gaśnicę śniegową i myślę o jej wykorzystaniu, reduktor ?, dyfuzor?, może taki zestaw http://www.roslinyakwariowe.pl/sklep/szklany-licznik-bÂąbelkow-dyfuzor-p-3183.html
- żwirek, podobają mi się ciemne dna np. http://www.roslinyakwariowe.pl/art.php?go=90
- filtr, JBLa 250 znalazłem za ok. 200zł nowy, za używki Eheima na allegro trzeba dać jakieś 100-150zł więc raczej pozostanę przy nowym

jumpi55

13 lut 2008, 18:26   (#6)  

doczytałem gdzieś na forum iż przy średniej obsadzie zbiornika i oświetleniu ok. 0,5W/l nie jest nniezbedne podawanie CO2.

Zdania są podzielone :) Moim zdaniem CO2 pomaga zawsze, także przy średniej mocy oświetleniu.
Przelicznik W/l opracowano dla akwarium o wysokości 50cm i świetlówek T8. HQI ma większą wydajność, więc sprawa się komplikuje. Intensywność oświetlenia możesz kontrolować przez podnoszenie i opuszczanie lampy na akwarium.

To co piszesz pasuje do akwarium low-tech i być może na początek warto podążyć tą drogą? Oczywiście nie osiągniesz tak olśniewających rezultatów jak przy mocnym oświetleniu, regularnym nawożeniu CO2 i nawozami oraz częstymi podmianami wody, ale... wiele się nauczysz o prowadzeniu akwarium roślinnego, a z tego co piszesz właśnie o to Ci chodzi :)

Mógłbyś z wysoką szansą powodzenia spróbować hodowli takich roślin jak żabienice, zwartki, hygrofile, moczarki, ludwigie, mchy i paprocie. Przy odrobinie wprawy i szczęścia, rosłyby także bardziej wymagające gatunki.

Przy akwarium LT nie nawozisz nawozami płynnymi. Zamiast tego kładziesz pod żwir warstwę ziemii doniczkowej lub ogrodowej (bez szczątków organicznych typu patyki, liście, igliwie, etc.) i przykrywasz ją dokładnie warstwą drobnego żwiru. Sadzisz rośliny, od razu jak największą ich ilość. Wylot z kubełka (filtr najlepiej wypełnić lawą wulkaniczną) ustawiasz tak, aby nie mącił za mocno powierzchni wody - w ten sposób nie przepędzasz CO2. Do akwarium kupujesz dość liczną obsadę ryb, ze wskazaniem na takie, o szybkiej przemianie materii (żyworódki). Karmisz je obficie, ale nie przekarmiasz, dobrym pokarmem roślinnym i zwierzęcym. Wody nie podmieniasz częściej niż co pół roku, chyba, że pojawią się problemy. Dobrze by było, gdyby akwarium oprócz światła sztucznego (HQI wysoko, powiedzmy 40cm, nad akwarium) miało także dostęp do paru godzin światła naturalnego.
To tyle w telegraficznym skrócie. Więcej dowiesz się z tych tematów:
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=20954
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=21905

Oraz z książki poświęconej tej metodzie:
http://allegro.pl/item307746620_diana_w ... arium.html

Jeśli jednak chcesz prowadzić akwarium roślinne typu high-tech, to proponuję się trochę wstrzymać i zakupić jednak butlę CO2. Wówczas będziesz także potrzebował zestawu nawozów, Aqua-Art to jedna z możliwości. Nie stosowałem tej serii, więc najlepiej poczekaj na porady bardziej doświadczonych akwarystów. Podejrzewam, że będziesz potrzebował Planta Gainer Classic i Planta Gainer Macro, ale mogę się mylić.

Jeśli masz gaśnicę, to będziesz musiał przerobić w niej zawór. Zadzwoń do najbliższego punktu serwisowania gaśnic w Twojej miejscowości i zapytaj o cenę takiej usługi. Może się okazać całkiem nieopłacalna. Reduktor nowy dostaniesz za około 75 złotych.
Dyfuzor, który pokazałeś jest nieekonomiczny - drogi i mało skuteczny. Równie dobrze będzie się spisywał dyfuzor z drewna lipowego (do wykonania samodzielnie) lub - jeśli i tak chcesz wydać 50zł i będziesz miał filtr kubełkowy - wykonaj dyfuzor z filtra narurowego:
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=17522
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=20353

żwirek, podobają mi się ciemne dna

Zainteresuj się bazaltem. To całkowicie czarny materiał. Co do podłoża firmy Rataj - nie mogę się wypowiedzieć, ponieważ go nie używałem. Słyszałem jedynie, że jest bardzo lekkie, co z jednej strony wpływa korzystnie na przepływ wody przez położe, ale z drugiej utrudnia sadzenie roślin. Myślę, że ktoś się wypowie i udzieli więcej informacji.

JBLa 250 znalazłem za ok. 200zł nowy

To bardzo dobry sprzęt, będziesz zadowolony.

Kadazan

jumpi55 Kraków

13 lut 2008, 20:29   (#7)  

Jej, nie spodziewałem się tak szybko i tak konkretnej odpowiedzi.

Z tego co piszesz to widzę dwa rozwiązania:
1. poczekać aż uzbieram cały sprzęt i dopiero zacząć
2. zacząć z tym co mam (mogę mieć) a potem w miarę możliwości uzupełniać wyposażenie.

Jak to bywa w życiu chyba przyjmę (na chwilę obecną) rozwiązanie pośrednie czyli poczekam aż złożę:
- akwarium
- filtr
- oświetlenie, HQI na początku powieszę wyżej 40cm?, potem w miarę potrzeb będę obniżał, docelowo 20cm?, przy okazji co myślisz o tej lampie http://halogen.pl/index.php?site=produk ... 74&id=2401
- CO2, butla (gaśnica) do tego dokupię reduktor, licznik, rurki i kostkę do akwa,
- podłoże, ziemia źle mi się kojarzy więc może stare dno Rataja przełożone siatką a na wierzch zwykły żwirek,
- nawożenie, jak zaleca Aqu-art, Safe Water i Classic-przy podmianach wody, Ferro+ i Macro - codziennie - oczywiście nie od razu, może po jakichś 2-3 tygodniach od zalania
- rośliny, na początek najtańsze i pospolite
- ryby, zawsze podobały mi się paletki ale zdaję sobie sprawę iż i baniak trochę mały a i doświadczenia brak, więc na razie neonki, otoski, kosiarki może krewetki no i oczywiście skalary.

Po paru miesiącach, jak żona otrząśnie się z szoku po moich wydatkach, to:
- oświetlenie niżej
- nawożenie
- CO2, spróbuje zrobić taki Termoreaktor CO2
- wymiana roślinek
- testy

Intensywność oświetlenia możesz kontrolować przez podnoszenie i opuszczanie lampy na akwarium.

Jaką wysokość proponujesz przy HQI 70W

Jeśli masz gaśnicę, to będziesz musiał przerobić w niej zawór.

możliwe, ale po lekturze postu http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... %C5%9Bnicy zakładam że dopóki zawór istniejący będzie trzymał to go nie będę ruszał.

Dyfuzor, który pokazałeś jest nieekonomiczny - drogi i mało skuteczny. Równie dobrze będzie się spisywał dyfuzor z drewna lipowego

aż tak źle z tym dyfuzorem, a wszędzie je chwalą i polecają

jumpi55

15 lut 2008, 23:59   (#8)  

przy okazji co myślisz o tej lampie http://halogen.pl/index.php?site=produk ... 74&id=2401

Rozważałem kiedyś jej zakup, ale w końcu przeważyła moja natura majsterkowicza :) Myślę, że nie sprawi Ci ona kłopotów i jeśli szukasz gotowego rozwiązania, to będziesz zadowolony.

Ferro+ i Macro - codziennie

Nie jestem - jak już mówiłem - ekspertem od Aqua-Artu, ale z tego co wiem, to Ferro jest przeznaczony dla akwariów z bardzo silnym oświetleniem, dużą ilością roślin i CO2. To koncentrat żelazowy, a nie uniwersalny nawóz mikroelementowy. Myślę, że lepiej zrobisz kupując Planta Gainer Classic.

na razie neonki, otoski, kosiarki może krewetki no i oczywiście skalary.

To będzie bardzo "na razie", bo skalary zjedzą i neonki i krewetki. Poza tym powinny chyba jednak mieć większe akwarium (wyższe). Może zamiast skalarów jakieś stado kąsaczowatych, albo łagodnych brzanek?

Jaką wysokość proponujesz przy HQI 70W

Ja wysokość ustalałem tak: położyłem na stole pokrywę z akwarium. Na pokrywę położyłem włączoną lampę HQI. Następnie oddalałem lampę aż pokryła światłem całą powierzchnię pokrywy. Zmierzyłem odległość i na takiej też wysokości zamontowałem lampę. W moim przypadku to ok. 24cm. U Ciebie - aby nie było za dużo światła w stosunku do zaopatrzenia w CO2, myślę, że warto zacząć od 40cm.

możliwe, ale po lekturze postu http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... %C5%9Bnicy zakładam że dopóki zawór istniejący będzie trzymał to go nie będę ruszał.

Ech... jak chcesz. Podejrzewam jednak, że kiedyś będziesz musiał wymienić, bo ten gaśniczy się zużyje wskutek pracy w warunkach, do których nie był projektowany.

aż tak źle z tym dyfuzorem, a wszędzie je chwalą i polecają

Chwalą, bo wydali kupę kasy i wmawiają sobie, że postąpili słusznie (takie zjawisko psychologiczne: "słodkie cytryny"). Pewne znaczenie może mieć tu fakt, że szklane dyfuzory są po prostu modne. Problem w tym, że spiek ceramiczny G4 ma różną dokładność, a chińskie wykonanie sprawia, że to w zasadzie loteria. Możesz trafić na egzemplarz dobry, jak i na niedoróbkę. Jakkolwiek bądź, ten sam efekt osiągniesz za parę groszy, wykonując dyfuzor ze strzykawki i drewna lipowego. Estetyka może kuleć, ale zależy od Ciebie i jak się postarasz to będziesz miał satysfakcję i kasę w kieszeni.

Podejrzewam, że w końcu i tak wykonasz reaktor zewnętrzny. Nic tak nie denerwuje jak miliony malutkich bąbelków CO2 fruwających po całym akwarium, a reaktor w szafce ten problem rozwiązuje raz na zawsze!

Kadazan

jumpi55 Kraków

17 lut 2008, 14:47   (#9)  

Witam

Co do lampy, również czas rozważałem wykonanie jej samemu, zacząłem od stwierdzenia że jeżeli akwarium ma być dekoracją to odpada gotowa, plastykowa pokrywa, oczywiście można kupić piękną pokrywę z w miarę dobrym oświetleniem ale to kosztuje, po przeglądnięciu wielu postów na ten temat, stanęło na tym iz zrobię pokrywę z PCV z oświetleniem 4x18 lub 4x24W. Jak podliczyłem koszty to wyszło że taniej będzie HQI.
Więc zacząłem się rozglądać za sposobami wykonania takiej lampy, znalazłem takie gotowe rozwiązanie http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... 6cbd2b5649
Ale po przemyśleniu tematu stwierdziłem iż ze względu na to że akwarium ma stanąć w dostępnym miejscu i nie mam możliwości odpowiednio zabezpieczyć tej lampy przed dziećmi (w końcu występuje w niej 4500V) poszukam rozwiązania oryginalnego ale nie powalającego cenowo. Oczywiście gdybym mógł odpowiednio zabudować lampę to na pewno składał bym ją sam.
Tak przy okazji jaki żarnik do HQI byś polecił, widziałem osram i sylvania.

Odnośnie nawożenie to oczywiście na początek Planta Gainer Classic, a potem sie zobaczy

To będzie bardzo "na razie", bo skalary zjedzą i neonki i krewetki. Poza tym powinny chyba jednak mieć większe akwarium (wyższe). Może zamiast skalarów jakieś stado kąsaczowatych, albo łagodnych brzanek?

Sentyment do skalarów to jeszcze z dawnych czasów, ale masz racje muszę to jeszcze przemyśleć

U Ciebie - aby nie było za dużo światła w stosunku do zaopatrzenia w CO2, myślę, że warto zacząć od 40cm.

Dzięki, tak też zrobię

Ech... jak chcesz. Podejrzewam jednak, że kiedyś będziesz musiał wymienić, bo ten gaśniczy się zużyje wskutek pracy w warunkach, do których nie był projektowany.

Zdaję sobie z tego sprawę i traktuję to tylko jako stan przejściowy. Po prostu mam nabitą gaśnicę i ramach redukcji kosztów na początku chcę ją wykorzystać, potem wymiana zaworu albo kupno normalnej butli. Właśnie ostatnio byłem w sklepie spawalniczy i butla 1,5kg kosztuje u nich poniżej 100zł a reduktor z rotametrem jakieś 65zł. Wiec chyba wybiorę sie tam na zakupy.

jumpi55

18 lut 2008, 11:51   (#10)  

Tak przy okazji jaki żarnik do HQI byś polecił, widziałem osram i sylvania.

Polecam to co mam, czyli 70W BLV 5200k. Świeci ładnym, białym światłem z lekką niebieskawą nutą (bardzo subtelna). Nie wiem, czy ustawienia Twojego monitora pozwolą to dostrzec, ale kolor widać na tym zdjęciu:

Obrazek

Taki żarnik kupisz tutaj:
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... b05bd011a5

Kadazan

jumpi55 Kraków

25 lut 2008, 13:38   (#11)  

Dzięki za rekomendację, też o tym myślałem, niestety w sklepie gdzie właśnie zakupiłem część wyposarzenia nie mieli tego żarnika więc skończyło się na sylvanii http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... f0d7cfd05e
ale myślę iż też będzie dobry

Odnośnie podłoża to chyba zdecyduję się na "stare dno" Rataja jakieś 2 cm a na wierzch Floran - 5-8cm.
Zauwarzyłem że niektórzy dają na dno jeszcze dodatkowo szczepy bakterii i węgiel aktywny - co o tym myślicie, podobno ułatwia i stabilizuje rozruch nowego baniaka

jumpi55

jumpi55 Kraków

03 maja 2008, 13:34   (#12)  

Wreszcie udało mi sie uruchomić akwarium
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... 35eafa95d3

jumpi55

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198202
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1781
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20081
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1145
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 620
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1792
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 299
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 816
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1687
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 389 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 389 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.