Problem z ustaleniem własciwego poziomu kh,gh,no2,no3 ,fe!
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
witam Jesli ktos moze mi pomoc bede wdzieczny kupilem sobie testy ale nie wiem na jakim poziomie miec te zwiazki i pierwiastki w akwarium?
-
mateuszmaniak
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
akwarium 240 l ma okolo 6 tyg wiec dosc nowe:D
-
mateuszmaniak
●
Wszystko zależy od ryb, roślin,ale można dać tak:
Two- 5-10 n
Tww- 3-8 n
No2- 0(zawsze zero)
No3- 5-15 ppm (mg/l) (ale tu zależy od twardości i będzie wyższa twardość wody, tym wyższe No3)
Fe-0,1-0,4 ppm (mg/l)
Jest tez wiele innych ważnych pierwiastków, ale pytałeś tylko o te.
-
Maciej Kozłowski
●
Napisz na jakim poziomie masz, to Ci powiedzą, czy jest powód do zmartwienia lub korekty. Uogólniając, generalizując i uproszczając:
kH - od 3 do 10 (około)
gH - od 5 do 15 (około)
NO2 - 0
NO3 - od 5 do 15 (w niektórych wypadkach do 50)
Fe - od 0,1 do 0,3
Do każdego z tych punktów można dopisać parę "ale", więc tak naprawdę musisz powiedzieć coś więcej o akwarium, aby wyciągnąć z tych informacji korzyść dla siebie. Na przykład co w nim hodujesz, jakie rośliny uprawiasz, ile te parametry wynoszą u Ciebie i czy masz tak w zasadzie problemy.
Jeśli którykolwiek z ww. parametrów nie mieści się w podanych przeze mnie "widełkach", ale nie obserwujesz glonów, zahamowania wzrostu roślin czy niepokojącego zachowania ryb, to nie wprowadzaj żadnych korekt, bo najwyraźniej jest dobrze.
Edit: Maciej Kozłowski - ubiegłeś mnie o sekundy 
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Kadazan napisał(a):Edit: Maciej Kozłowski - ubiegłeś mnie o sekundy 
1. Po prostu Maciej/Maciek.
2. No ale napisałem mniej.
-
Maciej Kozłowski
●
ph 7,6
gh 7d
kh 8 d
NO2 0 mg/l
NO3 10 mg/l
PO4 1,0-1,5 mg/l
fe 0 mg/l
-
mateuszmaniak
●
akwarium mam 240 l oswietlenie 2x30 W i 2x 39W mam problem z glonami Ktore lecze juz od poczatku lutego i jest ich znacznie mniej juz stosuje Algostop depot dalem 6 tabletek firmy tetra i na zabienicach mam dziurawe liscie pierw jakby przezroczyste pozniej sie robiaa dziurawe
-
mateuszmaniak
●
Okej, zobaczmy...
Pierwsza sprawa - nie używaj środków przeciwko glonom. Szkodzą także roślinom.
Po drugie - masz dużo światła, a nie podajesz CO2 (lub źle rozpuszczasz). To prowoduje zaleganie makroskładników - zwłaszcza fosforu za dużo.
Po trzecie - czy nawozisz? Jeśli tak, to czym?
Twoje rośliny prawdopodobnie głodują, ponieważ ogranicza je niedobór węgla (CO2) i żelaza.
-

Kadazan
●
-
tzn tak podaje 2 ml mikro planta activ co 3 dni . i makro plus potasowy do podmiany wodyco tydzien podmieniam okolo 50 l tej samej firmy
co2 podaje tylko przez zwykly plastikowy dyfuzor i butle 1000ml z allegro diodon sprzedaja
-
mateuszmaniak
●
A jak często to CO2 podajesz? I czy się cały rozpuszcza w tym dzwonie (masz dzwon, jeśli dobrze zrozumiałem)?
-

Kadazan
●
-
opisze moje akwarium jakie ma roslini i ryby moze to pomoze:
sporo valisnerii spiralis i kilka valisnerii gigante
2 zabienice ocelot
2 anubisy nana
kilka cryptocoryn niskich i cryptocoryny aponogefitolia (onowodkolistna)
lotos czerowny troche ludwigi
liscie dziurawia sie najbardziej z zabienicy blehera
rybki
50 neonkow inesa
6 molinezji
3 mieczyki
3 pielegnice Kakadu
4 bocje wspaniale
2 glonojady
-
mateuszmaniak
●
jest to taki plastikowy pojemnik gdzie kolo 0,5 l pojemosci wody i tam przez wezyk podaje co2 staram sie zeby zawsze co2 bylo w zbiorniku
-
mateuszmaniak
●
Niestety to chyba najgorszy sposób podawania dwutlenku do akwarium. Bardzo drogi i niewygodny. Twoje rośliny mają większe potrzeby (w końcu to jest akwarium 240 litrów). Pomyśl nad zainstalowaniem butli wysokociśnieniowej lub chociaż bimbrowni - czegoś co cały czas podaje dwutlenek. Rozpuszczaj go efektywnie przy pomocy dyfuzora z lipy (więcej znajdziesz na forum).
Proponuję także zrobić kilka dużych podmian wody 50% co dwa dni - tak, aby PO4 zeszło poniżej 0,5ppm. Wówczas zacznij nawozić od nowa zgodnie z zaleceniami producenta nawozu, pamiętając o ostrożności w pierwszych tygodniach dawkowania (małe dawki).
Uwaga techniczna - jeśli chcesz coś dopowiedzieć, nie pisz nowego postu pod pierwszym, tylko użyj opcji edycji (przycisk 'zmień').
Pozdrawiam,
Kadazan
-

Kadazan
●
-
Powiązane tematy
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
Witam
Akwarium 240 lirtrow,2 filtry jbl e-1502. Oświetlenie luwela 1 x led naturę 6500K 21W, 1 x led Day 9000K 21W + sinkor wrb 6000K 40W. Podłoże zwykły żwir. Woda podmieniana co tydzień na ro w ilo...
Witam, jestem początkującym akwarystą. zawsze miałem akwaria na podłożu jałowym bez nawozów. Teraz założyłem akwarium 112l na substracie jbl aquabasis i zacząłem nawozić akwarium nawozami aqua art bez...
Witam.
Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.?
Wywolac to może jakiś konkretny glon?
Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.
Witam
Słowem wstępu, 12.03 założyłem akwarium 63l. Zbiornik wystartowany z bakteriami Easy-Life EasyStart podanymi 1, 7 i 14 dnia, filtr FZN-1 z 2 gąbkami W dniu 26.03 kupiłem na początek 5 Neonów c...
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...
|
|