Eleocharis acicularis przycinanie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Eleocharis acicularis przycinanie

Liczba wyświetleń: 6295·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam,

Czy przycięcie tej trawki mogło by wpłynąć na lepsze/szybsze rozrośnięcie się w poziomie?

phlawski

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Maciej Kozłowski

12 lut 2008, 13:31   (#2)  

Tak, T. Amano tak robi, ale gdy utniesz listka, to on ci już padnie, ale to pobudzi do wypuszczania nowych. Jeśli masz ze sklepu formę emersyjną to możesz uciąć prawie do korzeni, nie będzie potem wybierania, liści z emersy, które już i tak zgniją. Jeśli masz bardzo zarośnięte podłoże, to chyba tylko nowa rozsada, nic innego, albo cięcie.
Ta roślina to roślina drugoplanowa do małych zbiorników, jeśli masz dużą bańkę,to możesz dać ją na pierwszy plan.Jeśli chcesz coś niskiego do akwa to może zdecyduj się na glosię, heńka.

Maciej Kozłowski

12 lut 2008, 13:43   (#3)  

Co do padania liści to sie nie zgodze ucięte liście w formie submersyjnej dalej żyją czasem nawet rosną przynajmniej u mnie

Lazlo

12 lut 2008, 15:49   (#4)  

Maciej Kozłowski napisał(a):Tak, T. Amano tak robi, ale gdy utniesz listka, to on ci już padnie, ale to pobudzi do wypuszczania nowych. Jeśli masz ze sklepu formę emersyjną to możesz uciąć prawie do korzeni, nie będzie potem wybierania, liści z emersy, które już i tak zgniją. Jeśli masz bardzo zarośnięte podłoże, to chyba tylko nowa rozsada, nic innego, albo cięcie.
Ta roślina to roślina drugoplanowa do małych zbiorników, jeśli masz dużą bańkę,to możesz dać ją na pierwszy plan.Jeśli chcesz coś niskiego do akwa to może zdecyduj się na glosię, heńka.

Dzięki za info. Przyciąłem jedną kępkę, zobaczymy jak to zadziała. Zbiornik mam 100L a ta trawka rośnie wśród glosi właśnie na raczej przednim planie - noo, może trochę bliżej środka :)

phlawski

18 lut 2008, 22:24   (#5)  

Możesz ciąć śmiało . Ja tak robie dosyć regularnie . Czasem jak pojawiały sie nitki albo inne badziewie to zamiast wydłubywać po prostu ciąłem bardzo nisko . I zawsze roślinka odradzała sie ładniejsza .jedna uwaga to to że przycięty Eleocharis acicularis wymaga dużej ilości światła , nie może być zasłonieta innymi roślinami bo może zmarnieć .

Tomek.W

boro40 Bydgoszcz

27 kwi 2012, 09:55   (#6)  

Witam
Po jakim czasie od zasadzenia można ciąć Elocharis Acicularis? Kupiłem rośliny w wanienkach i mają po 10cm wysokości. Stan roślin doskonały i sadziło się przyjemnie, ale wygląda jakbym miotłę włosiem do góry w podłożu umieścił. Ile muszę odczekać zanim przytnę?

pozdrawiam

boro40
Ranga: Początkujący

Miasto: Bydgoszcz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
poligraphica

27 kwi 2012, 13:14   (#7)  

2-3 tygodnie i mozna ciac niemalze przy podlozu, znosi bez problemu takie traktowanie .... acicularis "dorosly" powinien miec z 15 cm wysokosci w dobrze oswietlonym i nawozonym zbiorniku.

poligraphica

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20251026_200544.jpg

Eleocharis parvula pytanie

Diego228 w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1837
Witam serdecznie, w ostatnim czasie na eleocharis parvuli pojawia się coraz więcej wielokomórkowców, które wyglądają w zasadzie jak osad, co pozornie zmienia kolor. Może to wyższe stadium oedogonium...
IMG_20240916_120442569_HDR.jpg

Ludwigia Repens Rubin - przycinanie

VooDoo w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5383
Cześć! Mam pytanie co do przycinania roślin łodygowych. Przeczytałem, że takie rośliny przycina się w międzywęźlach (rozumiem, że chodzi o odcinek między miejscami, gdzie wyrastają liście). Na obrazk...
314504001_633535168474862_6880014273561497136_n.jpg

Eleocharis parvula - glony / brązowy 'nalot'

Rekurencja w Glony · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4224
Cześć, mój eleocharis parvula (in-vitro) od posadzenia (ok 2 tyg temu) dostaje brązowego nalotu takiego jak na zdj. Palcem idzie się tego pozbyć w większej ilości. Roślinka jak widać się ukorzenia i r...
1.jpg

Przycinanie roślin

brunonatura w Sprzątanie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 21678
Witam wszystkich miłośników akwarium :) Po regularnym podawaniu nawozów i CO2 rośliny zaczęły rosnąć jak szalone. Chciałbym je trochę wymodelować poprzez przycinkę, ale nie mam pomysłu jaką przyjąć ...
IMG_6621a%20copy.jpg

Eleocharis - jaki i skąd

Binio w Szkło i meble · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 11013
Zna może ktoś jakieś sprawdzone źródło eleocharisa? Żeby się dobrze sadziło i dobrze rosło :) Trochę się gubię w odmianach - jest parvula, pussila, aciccuralis, mini itp. Planuje restart i znaczną ilo...
EC58FA02-5FE8-4685-9659-1F59F7619B78.jpeg

Nasionka Eleocharis parvulus

spikiu24 w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2368
Witam Zasadziłem w 3 pojemniczkach te roślinę bo dostałem nasionka (znajomy doradził żeby tak zrobić). Ładnie rośnie tylko już na wysokości nie mogę domknąć i pytanie czy ścinać i z tych ścinek tez za...

Blade eleocharis

DmRO w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3361
Cześć, mam problem z elocharis, mianowicie akwarium wystartowało 4 dni temu a eleocharis zrobił się blady, może mi się wydawać albo rzeczywiście oświetlenie jest zbyt silne przy wysokości 30cm, w miej...

Monte carlo i eleocharis acicularis mini w jednym zbiorniku

dzidek8989 w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3926
Zastanawiam się czy jeśli posadze te dwie rosliny w jednym zbiorniku to czy w przyszłości one się nie pomieszają ze sobą. Monte carlo planuje dać na sam przod jako typowy trawnik a eleocharis na dość ...

Eleocharis parvula w świeżym akwarium, prośba o radę

MaciejŁukasz w Szkło i meble · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 10156
Dzień dobry wszystkim, Zbiornik 40cmx25cmx30cm, ok 30l, założony 8 dni temu, w trakcie dojrzewania. Podłoże Master Soil. Światło Chichiros a301 plus, na 90% mocy, 8 godzin dziennie. Co2 z bu...

Eleocharis mini marnieje

mgiecek w Rośliny · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5975
Witajcie, Zauważyłem dziś rano że 3 kępki mojego eleocharis marnieją w oczach. Wieczorem było wszystko ok. A dzisiaj nie te rośliny. Co to może być? Żeby 10 godzin czasu a taki efekt?

Statystyki

Ten temat przegląda 359 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 359 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.