Propozycje na poczatek. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Propozycje na poczatek.

Liczba wyświetleń: 1318·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

07 lut 2008, 14:26 Propozycje na poczatek.  (#1)  

Witam.
jestem tu nowy chodz od jakiegos czasu sledze uwaznie to forum.
posiadam akwa zrobione wlasnorecznie o wymiarach 90x40x40.
kiedys plywalo w nim wszystko i nic ale i tez roslo wszysto i nic :lol:
a teraz moje pytanie:
1.chodzi mi o ziemie doniczkowa czy moge ja uzyc bez problemu?czy nie zaszkodzi to rybom bo roslinom to raczej nie?
2.no i prosil bym o jakies propozycje co do roslin do takiego akwa na poczatek?

z góry dziekuję za wszystkie odpowiedzi :)

B.A.T.E.K

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

07 lut 2008, 19:30   (#2)  

Powinieneś napisać coś więcej o akwarium i posiadanym sprzęcie, aby można było coś radzić. Ziemia ogólnie rzecz biorąc nie jest szkodliwa, ale... [i tutaj długa lista warunków, które musi spełnić ziemia]. Napisz zatem więcej szczegółów, aby dostać dokładniejszą pomoc:

1. Jakie masz oświetlenie
2. Jaki filtr
3. Czy stoi w pobliżu okna
4. Jaką masz wodę (wodociągi, czy własna studnia, twardość)
5. Ile jesteś gotów "włożyć" w to akwarium czasu i pieniędzy? Od tego zależy jaką drogę Ci doradzimy :)

Pozdrawiam,
Kadazan

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

08 lut 2008, 00:33   (#3)  

tak wiec pisze cos wiecej :)
1.oswietlenie rowniez w trakcie projektu ale myslalem o czterech lub trzech swietlowkach18W wystarczy?
2.filtr juz posiadam a mianowicie aqela FAN-3.filtr wewnetrzny i myslalem o zamatowaniu deszczownicy by zminimalizowac ruch wody.
3.okno jest dosyc niedaleko i wychodzi na poludniowy-zachód.a akwa jest na bocznej scianie nie naprzeciw okna.
4.wode posiadam z wodociagu lecz jest to woda powiedzmy zrodlana nie uzdatniana dodatkowo gdyz moje miasto czerpie wode ze studni glebinowych.co do twardosci to jest ona w ta strone bardziej twarda niz kwasna ale nie mam do konca pewnosci.
5.a jesli chodzi o czas i pieniadze to raczej cos na poczatk mniej wymagajacego i zarazem nie drogiego jesli chodzi o pieniadze.

i mam pytanie odnosnie tej ziemi gdyz bardzo mnie ona interesuje.jakie to powinna spelnic warunki?podkresle ze zalezy mi na znacznym przyroscie roslin a nie na dlugim oczekiwaniu az wypuszcza nowy lisek :)

B.A.T.E.K

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

10 lut 2008, 11:48   (#4)  

dziekuje za pomoc!!!

moderatora prosze o usuniecie watku.

B.A.T.E.K

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_5760.jpg

302l - Trzysetka - nowy początek

arturlep w Akwaria · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 6862
Cześć Po 14 latach wracam do akwarystki, już widzę że będę musiał dużo się nauczyć, ale hobby jest tego warte. Akwarium wystartowało 13.06 100x55x55 full opti 12mm Lampa Skylight Hyperspot FL Korzeni...
projekt 1.jpg

Rozterki na początek 112l

greg0771 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 9232
Dzień dobry, To mój pierwszy post na tym forum- z góry przepraszam, że będzie przydługi ale- w zasadzie swoje pierwsze akwarium zakładałem ponad trzydzieści lat temu(kiedy firma TROPICAL dopiero zdoby...

Początek przygody z substratami

Anonim 59529 w Podłoże · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 12487
Witam Posiadam 112 L akwarium roślinne. Do tej pory jako podłoże miałem zwykły żwir rzeczny. Jako że robie restart zbiornika zamierzam spróbować zastosować substrat. Wybór padł na Controsoil 10 L. Ta...

Jakie krewetki na początek

BARYKUDA w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2425
Cześć Jakie krewetki wybrać na początek. Podobają mi się caridiny crystal red, ale nie wiem czy dam sobie z nimi radę na początku swojej przygody z krewetkami. Mam podłoże aktywne, a wodę leje z filtr...

Początek z CO2 w akwarium

Robert the Chief w Technika CO2 · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 9708
Witam,postanowiłem po kilku latach spróbować z CO2.Zakupiłem wytwornice ,,soda i kwasek cytrynowy''.Działa od 3 dni ale nie za bardzo wiem ile ,,babelków'' dodawać.Obecnie tylko w dzień około 20 na mi...

Jakie krewetki na początek

tomasz gniłka w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 5085
Hej, mam prośbę o radę na nowy tylko krewetkowy baniaczek. Zestaw aquaela day night 30l z filtrem turbo mini. Woda kran pH 7,9 dH 7,6 - pełne dane w załączniku - pierwsza kolumna. Jakie podłoże? Jakie...

054l - Początek zabawy - Krzysztof Ch.

Anonim 59481 w Akwaria · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2922
Cześć, chciałbym pokazać swoje świeżo założone akwarium. Zbiornik zalałem 21 września, podmieniłem już 5 litrów wody dzień po zalaniu. Wymiary : 60x30x30 Oświetlenie : Leddy Tube 10W SUNNY (ok. 10...

Początek.. 30l

MatiPL89 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 7896
Witam, obiecałem dzieciom że jeżeli będą grzeczne^^ przez miesiąc (wymyslilem z żoną zabawę, że za złe zachowanie dostają smutna minke i na koniec Msc podliczami i decydujemy czy będzie niespodzianka ...

076l - Nowy Początek - Snacu18

snacu18 w Akwaria · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2566
Witam Wszystkich Serdecznie. Mam przyjemność pokazać państwu swój zbiornik 60l w nowej aranżacji. Do restartu oraz zmian zmusiła mnie sytuacja związana z przeprowadzką. Od zalania zbiornika minęło ju...

Jakie testy na początek?

Marblo w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2182
Witam serdecznie. Na dniach planuję zalać nowe akwarium 200l. Chciałbym w nim "pogodzić" fałnę i florę. Nie zależy mi na żadnych rzadkich i zapierających dech roślinach. Z racji braku doświ...

Statystyki

Ten temat przegląda 442 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570938
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 442 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.