HQI- dla 112l jaka moc żarnika
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Doklanie tak jak w temacie jaki mocny potrzeba zarnik do akwa 112l typowo roslinnego z wymagajacymi roslinnami??
-
tabaluszek
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Mikolów
Najlepiej,jeśli chodzi o HQI dać jeden żarnik 70W ,czyli to da ok 0,62W/l,no i możesz dodać jeszcze np jedną świetlówke 20W(jakąś wybarwiającą) co daje 0,8 W/l,i rośliny powinny pujść w góre i ryby dzięki świetlówce być ładniej 'wybarwione'(nie zapominaj o innych warunkach,oprucz oświetlenia,do rozwoju roślin wymagających;))Pozdrawiam
-
Karol_Kopeć
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Tarnobrzeg
jesli chodzi o reszte to wiem co i jak ale jak dolaczyc ta swietlowke zeby to wygladalo jakos estetycznie??
-
tabaluszek
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Najlepiej jakoś z przodu,jakoś ją estetycznie zamontować,ale to już zależy od Ciebie  ,najlepiej by było jakąś belke oświetleniową powiesić no ale...  cena..
-
Karol_Kopeć
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Tarnobrzeg
Ja tylko dodam, że przy HQI nie używa się przelicznika W/l. Ale prawdą jest, że do 112 70W będzie okej. Sam mam i sobie chwalę
Dodanie świetlówki wybarwiającej - T8: 18 lub 25W albo T5: 24W - ma kilka zalet. Po pierwsze podkreśla czerwone barwy w akwarium, co zawsze korzystnie wygląda. Poza tym może zniwelować efekt fototropizmu, który przy jednym punkcie HQI na 80cm długość musi wystąpić. Nie do pominięcia jest także wzbogacenie spektrum światła, co powinno korzystnie wpłynąć na fotosyntezę. Włączanie świetlówki osobno - przed HQI i wyłączanie po HQI oszczędzi rybom stresu, który występuje gdy znad wody znika nagle 5000lm. Od dłuższego czasu chodzi za mną budowa lampy 70W HQI 5200k + 18W Fluora i ciągle nie mogę się zabrać...
Pozdrawiam,
Kadazan
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
problem jest to ze akwa bede mial w meblosciance i wiszaca belka odpada. Co poradzicie??
-
tabaluszek
●
Halopak przykręcony do ściany meblościanki. Tak ja mam zrobione:
Musisz mieć jakieś 40cm wolnego miejsca nad akwarium. Tyle zresztą potrzeba na manipulacje w zbiorniku.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
no tak tez myslalem ale jak dodac te swietlowki??
-
tabaluszek
●
Powiązane tematy
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Cześć.
Startuję z krewetkarium i potrzebuję Waszej wiedzy co do oświetlenia. Chciałbym low-costowe najlepiej na elastycznej nóżce. Wcale nie musi dawać perfekcyjnie białego światła.
Pojemność 10l - sł...
Witam
Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...
Mam akwarium o wymiarach 100x30x30
Zamierzam w nim trzymać gupiki i średnio wymagające rośliny
Chciałbym budżetowo zrobić oświetlenie do akwarium stąd moje pytanie:
Jakie jest najlepsza taśma ledowa...
Witam wszystkich
Po długiej przerwie postanowiłem reaktywować akwarium roślinne. Na ten cel przeznaczam akwarium, w którym dotąd były puszczaki.
I tu mam zagwozdkę. Bo poprzednim razem jaka miałem ak...
Witam, mam pytanie czy lampka CHIHIROS LED A801 nada się do akwarium 112l (80x35x40 cm)?
Potrzebuję lampki do akwarium HT, podaję CO2 z butli 24/7w. Poszukuję nowej lampki bo mam wrażenie że moja obec...
Cześć,
zakładam nowe akwarium, będę hodować mało wymagające rośliny na trawniku + obsada. Rośliny Eleocharis parvul na 3 planie oraz jako trawnik bazowy Micranthemum „Monte Carlo”.
Pojemność akwarium ...
Witam.
Chcę wymienić świetlówki w mojej pokrywie i zastanawiam się czy lepiej włożyć standardowe świetlówki t8 czy zamienniki LED. Które rozwiązanie jest lepsze dla roślin?
Witam mam pytanko jakie oświetlenie wybrać pod roślinki do akwarium 112l o długości 80cm . Żeby mieściło się pod pokrywę
Cześć. Posiadam lampę Chichiros A801 plus, obecnie świecąc na poziomie 6/7 temperatura radiatora wynosi 50 stopni. Czy to nie zbyt dużo?
Chce żeby lampa posłużyła jak najdłużej stąd rozważania na tema...
|
|