[340][Ryuboku] - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

[340][Ryuboku]

Liczba wyświetleń: 21565·Odpowiedzi: 79
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

03 lut 2008, 18:49 [340][Ryuboku]  (#1)  

Nawiązując do toczonej rozmowy na forum na temat kamieni manten stone,chciałbym zaprezentować swoje okazy,które zagościły w mojej nowej aranżacji.Zdjęcie poglądowe całego zbiornika na razie nie zostanie pokazane,gdyż cały czas nad nim pracuje.Postanowiłem zaprezentować tylko fragment (jego lewą stronę),gdyż tam większych zmian nie przewiduję.
Inspiracją dla powstania tej aranżacji było kilka prac z albumu ADA2007 (wychodzę z założenia,że jak się uczyć to od najlepszych ;) )
Szkło,jak i cała technika pozostały bez zmian.
Oprócz mantenów ( i frodo),zaopatrzyłem się w kilka kawałków nowego drewna,reszta pochodzi ze starych aranżacji.
Obsada również ta sama.(około 100 neonów+ekipa sprzątająca).
Aranżacja oparta jest na prostych roślinach:
Valisneria nana,anubiasy,microzorium vindelov,microzorium philipine,lileopsis,tenelus,eleocharis,cryptokoryny,bolbitis jak i różnego rodzaju mchy.
W trakcie dojrzewania podaje tylko Potas (aquapotas) w ilości 10ml/100l wody.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Gość

Daniel Groborz Śląsk

03 lut 2008, 19:36   (#2)  

Po tych fotkach sądze, że znów zapewne zrobisz piękny baniak. Bardzo fajne połączenie skał z korzeniami :wink:
Pozdrawiam,
Daniel
Obrazek

Daniel Groborz
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Śląsk

03 lut 2008, 19:40   (#3)  

Te bardziej cegłowate kamulce to "Frodo stones"?
Ogólnie wygląda na podobne do twojego poprzedniego akwa jak na razie :)
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...

Yahilles
Ranga: Znający temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
inz

03 lut 2008, 19:44   (#4)  

hm bardzo jestem ciekaw aranzacji gdyz czatkowe fotki bardzo nie sie podobaja :D

inz

03 lut 2008, 20:12   (#5)  

Yahilles napisał(a):Te bardziej cegłowate kamulce to "Frodo stones"?

Nie widzę,tam żadnych cegłowatych kamieni.Sprecyzuj zapytanie.
Yahilles napisał(a):Ogólnie wygląda na podobne do twojego poprzedniego akwa jak na razie :)

Gwarantuje Ci,że się bardzo zdziwisz ;) :twisted:
Z poprzednią aranżacją (jak sama nazwa tematu sugeruje) nie ma ta nic wspólnego.

Gość

03 lut 2008, 22:13   (#6)  

Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...

Yahilles

Daniel Groborz Śląsk

03 lut 2008, 22:26   (#7)  

Yahilles napisał(a):http://img254.imageshack.us/img254/2707/manten3iu7.jpg
To są "cegłowate kamienie" :wink:

Mi to raczej cegły nie przypomina :roll:
Pozdrawiam,
Daniel
Obrazek

Daniel Groborz

Miasto: Śląsk

03 lut 2008, 22:44   (#8)  

Ale mi - owszem.
Zawsze możecie dać mi bana za skojarzenia :wink:
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<

Yahilles

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

03 lut 2008, 23:43   (#9)  

Oj Yahilles, jesteś uprzedzony, mówił Ci to ktoś? ;)

Ale inna sprawa, że ten kamień można ciekawiej ustawić. Przynajmniej tak wynika z tej fotki - nie wiem jak z odległości sprawa wygląda.

PS. Wiecie, że aby mieć takie kamole występujące naturalnie w kraju trzeba godzić się na "drobne" niedogodności typu wulkan albo trzęsienie ziemii? Chyba już lepiej importować :D

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

04 lut 2008, 00:00   (#10)  

Kadazan napisał(a):Oj Yahilles, jesteś uprzedzony, mówił Ci to ktoś? ;)

Co za ludzie! Wystarczy się naśmiewać z ceny kamulców to od razu nazywają cię uprzedzonym!
Takie są moje skojarzenia. Czego nie zrobicie, ten kamień nie zacznie przypominać mi grudki złota. :twisted:
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<

Yahilles

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

04 lut 2008, 00:31   (#11)  

Co za ludzie! Wystarczy się naśmiewać z ceny kamulców to od razu nazywają cię uprzedzonym! Takie są moje skojarzenia. Czego nie zrobicie, ten kamień nie zacznie przypominać mi grudki złota.

Tak na marginesie...
1kg Manten Stone kosztuje ile... 30zł? 40zł?
1kg złota kosztuje około 80000zł
Nic dziwnego, że to pierwsze nie przypomina Ci tego drugiego :D

A tak zupełnie poza tematem...
Dawno temu, zanim trafiłeś (Yahilles) na to forum, zanim nastąpiła niesławna schizma, zanim ludzie powyciągali na siebie noże, napisał tu jeden taki, co kupił korzenie ADA model Old Black Wood. Zakładał akwarium sobie, czy komuś na produktach ADA, więc korzenie też musiały być tej firmy. O ile w ogóle korzenie mogą mieć firmę.
Człowiek ten pracowicie obsadził korzeń jakąś rośliną - tak jak w katalogach ADA - no wiesz, zraszając co chwilę rośliny sadzi się wszystko bez wody. Obsadził, zalał wodą i... zamarł z przerażenia! Korzenie wypłynęły! Jego zawód był tak wielki, że postanowił napisać na forum post w stylu "skandal! po raz pierwszy korzeń ADA wypłynął".
Tak się zdarzyło, że jako pierwszy przeczytałem ten post i od razu odpowiedziałem, że czego się spodziewał, przecież Amano nie produkuje drewna, tylko sprzedaje to, co jego ludzie znajdą i wymoczą. A że po przeschnięciu to drewno będzie znowu pływać, to nie wina ADA, tylko natury. Drewno pływa - to wiedzą nawet dzieci - nawet jeśli kosztuje połowę pensji i ma japońską metkę!
Jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że w mojej krytyce byłem całkiem sam. Wszyscy, dosłownie wszyscy, pokiwali w zadumie głowami, doskonale rozumiejąc rozgoryczenie tego akwarysty. A ja... wyciągnąłem wnioski.

Od tej pory nie krytykuję nikogo, kto inwestuje niebotyczne sumy w ADA. Wolny kraj, wolny wybór. Ja też pewnie coś kiedyś z tej firmy kupię. Chociaż na pewno nie kamień.

Autora wątku przepraszam za OT, ale tak mi się przypomniało i chciałem napisać.

Kadazan

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

04 lut 2008, 01:35   (#12)  

Na kilku zdjęciach widać piasek, czyżbyś chował z boku plażę? :D
To co widać na razie podoba mi się bardzo.

Gość

04 lut 2008, 12:01   (#13)  

Yahilles, uwierz na słowo Sergiusz wie co robi i nawet jeżeli umieściłby "cegły" w akwarium szczerze ufam, że będą się prezentować pięknie :)

Yahilles, jeżeli chcesz promować akwaria LowTech ala Diana ..... proszę bardzo, szkoda że tego typu akwaria to znacznie dłuższa historia a teraz sygnuje się je Jej nazwiskiem... Cóż taka moda (podobnie jak na ADA :P), co nie zmienia faktu Akwaria Low Tech mają swój urok :)
Niedługo pojawia się na forum kolejne Akwaria z produktami ADA, też masz zamiar je krytykować bo kogoś stać lub nie .... Uprzedzenia rodzą kolejne uprzedzenia Yahilles :?

Wracając do tematu Sergiusz akwarium zapowiada się Świetnie :) Mam nadzieję, że Nasze Kochane Apisto będą czuły się w nim dobrze :)

K-Pon
Ranga: Początkujący

04 lut 2008, 12:17   (#14)  

Ile-razy-mam-wam-powtarzać-że-nie-krytykuję-ADA-i-akwariów-na-niej-założonych-
tylko-śmieję-się-z-cen?
Non stop wszyscy tu mylą żartowanie/lub skojarzenia z krytyką/uprzedzeniem.

Te kamienie kojarzą mi się z cegłami, nie powiedziałem że to SĄ cegły.

A co do LT to większość akwarystów stosujących tę metodę wie, że to nie jest nic nowego, chodzi chyba o to, że za sprawą książki Diany wielu wróciło do tej metody. :wink:
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<

Yahilles

04 lut 2008, 12:28   (#15)  

Kadazan napisał(a):Ale inna sprawa, że ten kamień można ciekawiej ustawić. Przynajmniej tak wynika z tej fotki - nie wiem jak z odległości sprawa wygląda.

Kadazan,kamień ze zdjęcia 9,jest tym samym kamieniem co na zdjęciu 7,tylko pokazany z innej perspektywy.Wiem,że bardzo ciężko ocenić ustawienie kamienia,nie widząc całego zbiornika,lecz moim celem nie było zaprezentowania tutaj pod ocenę baniaka,lecz nawiązując do tematu o mantenach,zaprezentowanie swoich okazów.
Kadazan napisał(a):Tak na marginesie...
1kg Manten Stone kosztuje ile... 30zł? 40zł?

Sporo mniej.... ;) ,ale i tak będę się trzymał zdania,że są warte każdej ceny!
Kadazan napisał(a):.....Od tej pory nie krytykuję nikogo, kto inwestuje niebotyczne sumy w ADA. Wolny kraj, wolny wybór. Ja też pewnie coś kiedyś z tej firmy kupię. Chociaż na pewno nie kamień.
.

Jestem tego samego zdania.Jeżeli kogoś stać na drogi produkt i ma ochotę go kupić,jest to jego święte prawo.U nas,odbierane jest to jako przejaw luksusu i zbędny wydatek...(co kogo obchodzi na co wydaje moje własne zarobione pieniądze-jeżeli mnie będzie stać to mogę kupić sobie sedes ze złota i każdemu wara od tego).
Kadazan napisał(a):Autora wątku przepraszam za OT, ale tak mi się przypomniało i chciałem napisać.

Jestem zadowolony,że wynikła z tego taka dyskusja,gdyż może wreszcie ludzie zrozumieją,że każdy ma prawo wyboru.Przykro mi to stwierdzić,ale obserwując zacięte dyskusje (zażarte wojny) na forum,stwierdzam że my Polacy mamy chorą mentalność.Potrafimy się tylko czepiać i szukać dziury w całym (przykłady?Proszę bardzo--------> dyskusja na kilku forach,odnośnie konkursu krewetkowego,obecna dyskusja dotycząca mantenów,wielokrotne udowadnianie producentom nawozów o ich nie skuteczności....itd
Większość z tych "wojowników" w życiu nie mieli produktów danej firmy (kamieni,nawozów,podłoży...itd),ale dla zasady muszą dołożyć swoje trzy groszę.

Kilka osób od dawna stara się,aby Polska w świecie akwarystycznym zaczęła być doceniana.W tym celu organizuje się konkurs z prawdziwego zdarzenia,sprowadza się dotychczas nie dostępne dla nas produkty,pojawia się na naszym rynku coraz więcej produktów rodzimych oraz zagranicznych firm.Zamiast to docenić i zrobić wszystko,abyśmy na stałe dołączyli do krajów liczących się w akwarystyce roślinnej,wszystko niszczymy czepiając się i stwarzając "nie istniejące" problemy.
Należy dziękować pewnym osobą,że nie zniechęciły się po tym wszystkim i dalej starają się "inwestować" w naszą rodzimą akwarystykę.
Don King napisał(a):Na kilku zdjęciach widać piasek, czyżbyś chował z boku plażę? :D

Owszem,w tej aranżacji dominuje piasek-lecz nie jest to plaża.Pierwszy raz spróbowałem stworzyć motyw tzw."drogi" i myślę,że aranżacja na tym nie straciła.Tak jak pisałem inspiracją dla powstania tej aranżacji były prace z ubiegłorocznego konkursu ADA2007.Ustawienia pewnych dekoracji podpatrzyłem z prac p.Chow Wai Sun (1 miejsce),oraz pracy p.Minoru Yamagishi (22 miejsce).Zainspirowała mnie również "ściana valisneri" u Adama Paszczeli.Oczywiście również dołożyłem swoje 2 grosze i tak powstał obecny aranż.

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Grzegorz Guzik Kraków

04 lut 2008, 12:39   (#16)  

Dzieki Sergiuszu :!: Dzieki takim jak Ty wlasnie sie nie zniechecamy, bo niektorzy to faktycznie- byle rozpetac dyspute... nic tylko na poslow i do sejmu :evil: Czasem naprawde chce sie pieprznac tym wszystkim w diably :?
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

Miasto: Kraków

04 lut 2008, 14:06   (#17)  

Kadazan napisał(a):A tak zupełnie poza tematem...

Witam
Przepraszam Sergiusza za OT !!!
A pamiętam ten wątek z korzeniem :wink: Już nawet znalazłem link do niego,prawda jest taka produkty ADA mają pewna renomę,więc nie dziwię się ,że sliva się zdziwił,że korzeń pływa.Jak napisał korzeń został mu wymieniony na dwa inne,które bez problemu utonęły!

https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... ght=#92015
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski

Maxxxo Bydgoszcz

04 lut 2008, 14:32   (#18)  

Skałki będą świetnie uzupełniać aranż - to będzie coś :)
Mógłbyś opisać różnice pomiędzy frodo a manten? Które są Twoim zdaniem bardziej efektywne?

Maxxxo

Miasto: Bydgoszcz

Grzegorz Guzik Kraków

04 lut 2008, 15:19   (#19)  

Manteny maja barwe bardziej poielata do ciemno grafitowej i dosc duze pekniecia, Frodo natomiast sa nieco jasniejsze- lekko bezowe i strukture maja drobniejsza- wiecej malych spekan i uskokow.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

Miasto: Kraków

04 lut 2008, 15:36   (#20)  

Maxxxo napisał(a):Skałki będą świetnie uzupełniać aranż - to będzie coś :)
Mógłbyś opisać różnice pomiędzy frodo a manten?

Pierwszy raz mam do czynienia ze skałami manten i frodo.Oby dwa rodzaje skał mają swój urok i świetnie się uzupełniają.
Podstawową różnicą jest kolor skały.Manteny są ciemniejsze.Sama struktura kamienia też jest troszkę inna.Na te pytanie myśle,że najlepiej odpowie osoba,która ma większe doświadczenie z manten i frodo stone.
Maxxxo napisał(a): Które są Twoim zdaniem bardziej efektywne?

Wbrew pozorom zadałeś bardzo trudne pytanie. :P
Moim zdaniem frodo,najbardziej się nadaje jako element uzupełniający drewno.Manten jest bardziej reprezentatywny i dobrze będzie wyglądał zarówno w grupie (innych mantenów,drewna..),ale również jako osobny element dekoracji.

Edit:Grzegorz mnie ubiegł ;)

Gość

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Film - aranż Ryuboku

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1264
Hej Część 1. &t=?si=qh3ZXQaXfq9BffXF
hc2.JPG

96L- Ryuboku Dawid Wyciślik

87Brad87 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2691
Witam. drugi zbiornik, który zostanie zalany z początkiem grudnia na sucho prezentuje się tak. Drewno to sosna bagienna, kamienie nie pamiętam no name lub scenery stone. Rośliny w trakcie planowania ...
YouTube

Ryuboku + Iwagumi akwarium z dwoma stylami.

dariuszmachander w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2523
Witam jestem w trakcie zakładania akwarium 10-11 l . Nie wiem co dokładnie wybrać. najbardziej podoba mi sie połączenie tych dwóch stylów. Korzeń i trzy korony. Choć opcja z zamym korzeniem tez nie j...
YouTube

"The Nest" - Ryuboku 31l

Ero w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1205
Na wstępie chciałbym się przywitać gdyż jestem tutaj nowy 8) Szkiełko optiwhite 50x25x25. Docelowo będzie to zbiornik roślinny z krewetami i microrosborami. Oczywiście będę tutaj relacjonował prog...

200l- Ryuboku - Mover2

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2013/listopad-2013/mover1.jpg Akwarium o wymiarach 100x40x50cm z trójkątnym układem aranżacji... Czytaj węcej »
1.jpg

Wabi-paludarium ryuboku :)

ducze w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 9887
Po kilku latach biotopowych aranżacji, wzięło mnie na powrót do zielska. Niestety litraż zmniejszył się radykalnie i postanowiłem spróbować czegoś innego. Zainspirowany emersyjnym iwagumi pewnego Węgr...
YouTube

Tutorial - zakładanie ryuboku (Radosław Baszak)

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 7683
Film prezentujący zakładanie akwarium typu ryuboku (z użyciem korzeni). Radosław Baszak z Pracowni Roślin Wodnych omawia cały proces tworzeni aranżacji w akwarium opartym na kompletnym zestawie ADA. ...

[112l][nature]Ryuboku w wersji LT?

Prz3mEk87 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3977
Witam, po 2 z hakiem latach w niezmienionej niemal formie istnienia zbiornika akwarium przeszło restart.Postanowiłem,że tym razem będzie raczej spokojnie i bezobsługowo,stąd też taka a nie inna flora...

Zakładam ryuboku 73l pomocy:) proszę o porady

zadek86 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 41 · Wyświetlenia: 12105
Witam, Tak na wstępie jestem Adrian i mieszkam w Bydgoszczy. zakładam Akwarium trochę o sprzęcie który już mam. Akwarium 60 na 35 na 35 Filtr Cristal Profil e900 Oświetlenie hagen glo 2x24 ...

69l - Ryuboku

chaiya w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 4853
Witam wszystkich :) zbiornik wystartowal 19 Stycznia na poczatku bylo troche biednie z roslinami z braku dostepu do nich ale powoli udalo mi sie je skompletowac, opisane akwarium jest w stanie obecnym...

Statystyki

Ten temat przegląda 3168 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3168 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.