spoiny silikonu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

spoiny silikonu

Liczba wyświetleń: 1406·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

02 lut 2008, 23:17 spoiny silikonu  (#1)  

witam,
chciałem zapytać o sens robienia dodatkowych spoin w rogu szyb przy uzyciu czarnego silikonu.

przy bezbarwnym jest to zasadne bo glon penetruje z czasem miejsce klejenia 2 szyb i moze dojsc do przecieków (po paru latach) i to uzasadnia stosowanie dodatkowej spoiny, ale przy czarnym?

przeciez tam swiatła nie ma a dla glonów to warunek aby sie mogły rozwijać
a światło które jest w samej szybie to za mało na ich rozwój a dodatkowo szyba jest zawsze lekko zielona co utrudnia rozwój glona.

co myślicie o tym a by nie robić dodatkowych spoin które poważnie szpecą akwarium?
widziałem akw. sklejone transparentnym klejem akwarium 1000L z szybą 15mm i jak do tej pory ZERO glona w spoinie na styku szyb.

akw. nie ma tych dodatkowych spoin i wygląda o wiele lepiej niż z takimi spoinami.
Pozdrawiam,

Bazyli

----------------------------------------------

Głupi mówi co wie, mądry wie co mówi! :)

bazyli
Ranga: Zainteresowany tematem

03 lut 2008, 19:01 Re: spoiny silikonu  (#2)  

mówię nie!
Ostatnio edytowano 31 lip 2009, 21:48 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

Gość

04 lut 2008, 19:03   (#3)  

czyli spoina musi byc.

a moze to zalezy od rodziaju kleju lub dokladnosci samego klejenia?

bo to na zdjeciu co widać po 3 latach dzialania akw. to jest prawdziwa zgroza.

albo miales jakies kosmiczny typ glona :wink:
Pozdrawiam,

Bazyli

----------------------------------------------

Głupi mówi co wie, mądry wie co mówi! :)

bazyli
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20230729_140432.jpg

Naprawa spoiny silikonowej.

soskad w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2584
Cześć, Posiadam akwarium OW z roślin akwariowych już jakiś czas(kilka lat). Niestety podczas czyszczenia spoiny szczoteczką do zębów uszkodziła się :(. Teraz nie czyszczę ponieważ mam obawy o większe...

Zapach "octu" z silikonu akwarystycznego

Mewtwo w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6688
Witam, dzisiaj otrzymałem swoje akwarium, chciałem się zapytać czy da się jakoś pozbyć niemiły zapach "octu" silikonu z nowo-powstałego akwarium? Czy powinienem się wstrzymać z przygotowan...

Zastosowanie silikonu w klejeniu elementów skalnych.

MikołajW w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2276
Jestem na etapie sklejania skałek do restartowanego akwarium. Pamiętam jak kiedyś Radek Baszak pisał, że wykorzystywał do tego silikon sanitarny. Ja mam pod ręką silikon dekarski, nadaje się do klejen...

Korozja silikonu

lukaszs w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3086
Witam, po 15 miesiacach od zalania akwa silikon wyglada tak jak na zdjeciach. Co radzicie z tym zrobic? Grubosc szyby to 12 mm. 1) Nic, czekac i obserwowac. Kiedy powinna sie zapalic czerwona la...

Statystyki

Ten temat przegląda 416 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570947
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 416 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.