Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam.
Mam problem z podłożem ada:
Bacter 100
Turlamine BC
Aqua Soil Amazonia 1l
Aqua Soil Amazonia 2l
Stężenie utrzymuje się na górnym poziomie 0,25 mg/l. Mija dzisaj 11 dzień i nie wiem czemu dalej jest takie wysokie?? A przy dakim stężeniu żadnej zwierzyny wpuścić się nie da. Nie wiem co robi ile jeszcze czekać aż stężenie opadnie słyszałem że chyba nawet do 3 tygodni ale nie widziałem nigdy żeby było takie wysokie. Podmiany robie co tydzień 40 % wody kranówki + to co wyparuje więc ok 10% na 3 dni. Akwarium jest małe 11l z filtracją biologiczną. Bardzo prosze o pomoc
-
Lazlo
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Normalka poczekaj jeszce tydzien, a tymczasem rob podmiany nawet 50% co 2 dni. Spokoj i cierpliwosc  A ta filtracja to co to jest/
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Aqua Clear 20  Kupowałem na Młyńskiej wszystko Właśnie sie troche zmartwiłem bo mam 13lat i fundusze nie są nie ograniczone 
-
Lazlo
●
Lazlo, powinno byc spoko. Rob tylko duze podmiany ten tydzien. Mam nadzieje, ze rosliny posadziles wszystkie, jesli nie, to trzeba dolozyc. Jesli jestes z Krakowa, to moge Ci troche krzakow z przycinki odpalic za free  No i filtr tez powinien troche jeszcze podojrzewac. Jakby cos to pytaj, czy na forum, czy na priv- jestem open 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Dzięki za pomoc narazie roślin mam dużo 40 % mały henio 10 % wgłębka 10% acillus 10% vivipara 30 monten stones  ale dzięki za chęci. Przymerzam się do " krewetki w naszym obiektywie" czasu mało i chciałem wpuścić red charry żeby się zadomowiły i nabrały kolorów. Może zmieszcze się w pierwszej połowie a jak nie to może będe najmłodszy i dostane jakąś ciekawą niespodzinke  A mam pytanie czy moge stosować bright k w taki sposób że co drugi dzień ede lał 1 ml ?? Czy rozcieńczyć go z wodą i lać codziennie??
-
Lazlo
●
Mozesz lac co drugi dzien 1ml
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
A mam jeszcze jedno pytanie czy bright k podwyższa poziom NO3 bo rano miałem 0 mg/l a po dodaniu bright k 50mg/l. Czy to od tego ? Czy to normalne
-
Lazlo
●
Brighty K nie powinno podwyzszac poziomu N, mysle, ze to przez roznice w przyswajaniu N w zaleznosci od obecnosci K masz takie wyniki, ale.... Przestan tyle mierzyc, bo sie nerwicy nabawisz 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Lazlo napisał(a): Stężenie utrzymuje się na górnym poziomie 0,25 mg/l.
Mam przed sobą analizę jakości wody po starcie zbiornika zamieszczoną w jednej z książek T Amano z niej wynika, że 0,25 to nie jest najwyższe stężenia jakie,może być w akwarium w tym czasie. W tabeli dochodzi do 1 mg/l. Mija dzisaj 11 dzień i nie wiem czemu dalej jest takie wysokie?
Według tej analizy poziom NO2 wyraźnie spada po 16-17 dniu od startu zbiornika.
Pozdrawiam
-
Saxe
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wielkopolska
Mija dzisiaj 17 dzień a NO2 dalej na wysokim poziomie nie wiem dalczego. Wode podmieniam co 2 dni 50% wczoraj wpuściłem red cherry mają się dobrze  Bardzo prosze o jakąś rade.
-
Lazlo
●
Juz Ci dawalem rade: przestan mierzyc, bo zwariujesz  Wrzuc na luz, wpusc za tydzien ryby i ciesz sie zyciem 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Hymm p. grzegorzu 11l na ryby:) Uznaje za niedoczytani  Będą wpuszczone jeszcze krewetki. A w akwarium mam małe białe robaczki chyba coś mi się zdaje że przyniosłem je z montenami 1mm-3mm i chyba mam małe ukwiały nie wiem jak to się nazywa bo z morszczyzną nie miałem nigdy nic doczynienia wygląda to tak że jest wielkości 3-5mm, ma zieloną łodyge i na końcu takie włoski czepia się montenów i szyb w małych ilościach bardzo małych ale skąd się to wzieło i jak tego się bozbyć oraz pozbyć się tych białych robaczków  ??
-
Lazlo
●
Tak- 11 l na ryby sie nadaje (amano miewal nawet w litrze, a osobiscie w 8 litrach miewalem kardynalki, pseudomugile.., moga tez byc niedocenione zagrzebki, ktore zyja w naturze w kaluzach), ale jak chcesz tylko krewetki, to ok  Co do malych bialych to pewnie wyplawki, ktore przyszly wraz z... woda  Niewiele poradzisz, ale sa malo szkodliwe. Co do "ukwialow", to raczej nie wierze, zeby to byly jamochlony, bo takowymi w Polsce sa tylko stulbie. To pewnie jakies glony.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Widać że nasza oczyszczalnia w takim razie nic nie robi  Ale nie ma sposobu na pozbucie się ich?? Może jakiś środek, chociaż wiem że to niedobre ale strasznie mnie denerwują. Sprawdze jeszcze gdzieś na necie te ukwiały i jak znajde to dam foty. Prosze coś poradzić na temat wypławek
================
Bardziej je opisze: są białe mają ok 1mm a drugi rodzaj 2mm-5mm te mniejsze są z przodu szersze i w tył zwęzają się mają jakby talię a te większe są poprostu jak glizdy tylko mniejsze i białe.
===============
]To jest to http://www.pmp.p-net.pl/stulbia.jpg tylko że łodyge mają zieloną a włoski białe są wielkości do max 5mm. Żeby mi to kreweci nie zjadło może to się przywlekło z japoni z montenami albo amazonią! Bodobne też do stubi. Jak to wytruć te robaczki i te jamochłony.
-
Lazlo
●
Nie truj- pretniki, wielkopletwy i bojowniki zjadaja stulbie i wyplawki  Kup lub wypozycz, albo poczekaj az sobie pojda. Z Mantenem czy Amzonia, to niemozliwe zeby sie przywleklo- po prostu woda.
Wyplawki sa grozne tylko dla ikry malych gatunkow ryb, poza tym tylko estetycznie przeszkadzaja.
Ps. Nie pisz jednego posta pod drugim- jest opcaj "zmien" 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Narazie jeszcze poczekam może tak objawił się urok stabilizacji. Ale czy te wypławki są groźne dla małych krewetek red cherry?
-
Lazlo
●
Nie podejrzewam- krewetki sa szybsze 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Nie używaj żadnej chemii, na wypławki, jeżeli będziesz przestrzegał podmian wody co tydzień, nie będziesz przekarmiał ryb, to powinny się po pewnym czasie wynieść. Miałem podobnie w krewetkarium, nie karmiłem kreweci i po jakimś czasie wypławków już nie było, teraz są od czasu do czasu ale nie mam plagi. A chemia Ci i tak nie pomoże  jest je ciężko wytępić, a tylko zachwiejesz równowagę w akwarium, czego będziesz bardzo żałował. pozdrawiam
-

artur_89
●
- Miasto: Jaworzno
Ok. jak mówie jestem młody (13lat) i dopiero się ucze. A stułbie też się same wyniosą??
-
Lazlo
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 21 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Hej
Ciekawy aranż. Podziw budzi szerokość akwarium aż 120cm 😀
Hej
Bardzo ładne Iwagumi. Miłego oglądania. ?si=3KIMnQ7XEx6naxoK
Hej
Taki krótki poglądowy film . Jakie były i jakie są obecnie dostępne lampy od firmy ADA. &t=?si=3SJP3es5w0MrHKWK
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
Hej
Flowing in the Clear Stream.
Miłego oglądania. &t=?si=4h5JIirRNTK6_ZJE
Hej
Miłego oglądania. &t=?si=KUOPoUV3FoyAeS_F
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
|
|