Nawożenie, PG, chemia - kilka pytań - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nawożenie, PG, chemia - kilka pytań

Liczba wyświetleń: 1268·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
kilka słów o zbiorniku
240l brutto, 3x54W, filtr kubełek 2226, co2 z butli wysokociśnieniowej, 1b/s, (może 1,5b/s) filtr narurowy na wyjsciu z kubełka do rozpuszczenia co2,
gęsto obsadzone roślinami, w większości nie wymagającymi, podłże biogrunt około 4cm + grys bazaltowy granulacja średnia, podmiany co tydzień ok.
25% mieszanka RO z kranem, stosunek 4:1 gyż z kranu leci powyżej 23 gh i kh, zalany ok.10 grudzień 2007
nawozenie:
Pg macro - połowa zalecanej dawki-codziennie, od tygodnia
Pg ferro+ - j.w.
PG clasic - w dostawie, jedzie już tydzień :-(
Aquapotas - przy podmianie 50% dawki, reszta przez 2 kolejne dni, razem 20ml, podaje od samego startu akwa

obsada:
ok.40 neonów, 6 bystrzyków ozdobnych, 7 kosiarek, 6 otosków, 4 bocje wspaniałe, 4 molinezje, 3 zbrojniki, amano było 10 teraz nie wiem, wciąż siedzą w krzakach, wychodzą jak zgłodnieją

po 2tygodniach od startu akwa zaczołem robić testy
-kh i gh przy ostatnim pomiarze dzień po podmianie maiłem 11 (RO:kran-4,5-1)
-NO3 po kilku podaniach KNO3 z 0 podniosłem do około 5-10ppm (test JBL)
-PO4 nadal prawie niewykrywalne (test ZOOLEKA) na upartego może 0,05ppm, jutro bede miał KH2PO4 to podniose myślę że do około 0,3-0,4ppm

Nadal myślę że mam niedobory K, może Mg w stosunku do Ca, ale raczej chyba K gdyż:
cryptocoryne wendtii dziurki w lisciach, żółte listki postępujące od brzegu do środka
hygrophila polysperma młode listki małe ale nie na wszystkich roślinach
ludwigia repens korzenie z łodyg
cabomba czubek zielony, dół żółty, kładzie się
lisi ogon czubek zielony, niżej igiełki spalone
rotala rotundifolia na ok. 25% roślin małe czubki, listki lekko poskręcane, reszta ok
bakopa karolińska powoli rośnie, zielone kropki na lisciach, stare liście żółkną i odpadają, dolna część łodygi pozostaje łysa
hydrocotyle leucocephala starsze liscie żółkną i gniją
Alternanthera Bettzickiana Red stoii w miejscu, praktycznie nie rosnie
W drodze:
mayaca fluwiatilis
eriaculon
myriophylum tuberculatum
Blyxia Japonica

I teraz kilka pytań:
1. czy w przypadku nawożenia KNO3 + PG w celu uzyskania NO3 na poziomie 5 do 10ppm czy istnieje wówczas potrzeba dodatkowego nawożenia K, jeśli
tak to z jakiego związku go najlepiej podać aby już nie podnosić NO3?
2.poda ktoś jakąś dobrą metodę jak zliczyć K aby nie przecholować i aby go nie brakowało? określenie jego poziomu tylko na podstawie wizualnej kontroli roślin czy może coś innego?
może badanie w okręgowej stacji chemiczno-rolniczej, ale czy oni wykryją K pod każdą postacią w jakiej się znajduje w akwa?
3.na jakim poziomie ustalić stosunek N:P:K, 8-10:1:20? wiem że to trudne ale doradzcie jaki wy macie w waszych akwariach
4.a na jakim stosunek K:Mg, 2:1?
5.no i Ca:Mg 1:2-4
6.czy przy GH 11 i przy takim stosunku Ro:kran możliwy jest niedomór Ca?
7. przy tak dużym stosunku RO do kran w/w nawozy spęłnią swoją role? czy trzeba będzie uzupełniać pierwiastki poprzez podanie MGSO47H2O
K2SO4, KHCO3, CaCO3,może Fe, wszystko jest w magazynku, wystarczy zrobić miksturkę
8.jakim testem sprawdzić najlepiej Ca i Mg?
9.zna ktoś skład nawozów PG? tajemnica handlowa?

proszę o rady gdyż im wiecej czytam tym mniej wiem i większy zament w głowie

slaw2006

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

03 lut 2008, 17:01   (#2)  

1. czy w przypadku nawożenia KNO3 + PG w celu uzyskania NO3 na poziomie 5 do 10ppm czy istnieje wówczas potrzeba dodatkowego nawożenia K, jeśli
tak to z jakiego związku go najlepiej podać aby już nie podnosić NO3?

Jeśli używasz PG Macro to podawanie dodatkowego K nie ma sensu gdyż w tym nawozie jest bardzo dużo K (pełna 100% dawka dzienna to ok. 2,5..3 ppm K). Jeśli jednak zauważysz bardzo niskie NO3 i spowolniony wzrost roślin pomimo dużych dawek PG Macro to można podać np. NH4NO3 w ilości np. 0,5 ppm NO3 dziennie.

2.poda ktoś jakąś dobrą metodę jak zliczyć K aby nie przecholować i aby go nie brakowało? określenie jego poziomu tylko na podstawie wizualnej kontroli roślin czy może coś innego?
może badanie w okręgowej stacji chemiczno-rolniczej, ale czy oni wykryją K pod każdą postacią w jakiej się znajduje w akwa?

Jeśli będziesz używał tylko jednego źródła K np. z PG Macro to na pewno nie przeholujesz. Potas bada się niezależnie od formy w jakiej on występuje. Do celów akwarystycznych używa się K2SO4 i KHCO3 i oczywiście KNO3 jeśli ktoś jednocześnie dodaje NO3. W laboratorium zbadają ogólną zawartość K w wodzie. O potas nie musisz się martwić.

3.na jakim poziomie ustalić stosunek N:K, 8-10:1:20? wiem że to trudne ale doradzcie jaki wy macie w waszych akwariach

Nikt z akwarystów pewnie nie wie, jaki ma stosunek N:K bo nikt nie wie ile ma dokładnie K i ile zjadają rośliny. Najkorzystniejsza sytuacja to taka, że jest dużo K (15..30 ppm) i mało N (max. 5..10 ppm w ptrzypadku miękkiej wody i 10..20 w przypadku twardej)

4.a na jakim stosunek K:Mg, 2:1?

O to też nie trzeba się martwić bo może być bardzo zmienne a mimo to nie widać tego po roslinach. W hodowli hydroponicznej stosuje się K:Mg = 4:1 ale ma najmniejszego sensu dążyć do tego w akwarium.

5.no i Ca:Mg 1:2-4

3:1..4:1 jest ok. Również 2:1 może być ok ale w przypadku bardzo miękkiej wody. Generalnie można utrzymywać 3,35:1

6.czy przy GH 11 i przy takim stosunku Ro:kran możliwy jest niedomór Ca?

To praktycznie niemożliwe przy takiej twardości.

7. przy tak dużym stosunku RO do kran w/w nawozy spęłnią swoją role? czy trzeba będzie uzupełniać pierwiastki poprzez podanie MGSO47H2O
K2SO4, KHCO3, CaCO3,może Fe, wszystko jest w magazynku, wystarczy zrobić miksturkę

Spełnią na pewno; jedyny problem przy nawożeniu serią PG to może być brak N. Jeśli jednak test cokolwiek pokaże przynajmniej 5 ppm to nie musisz dodawać żadnych soli.

8.jakim testem sprawdzić najlepiej Ca i Mg?

Nie ma dokładnego testu do pomiaru Ca i Mg w wodzie słodkiej. Tylko w laboratorium można to dokładnie zmierzyć

9.zna ktoś skład nawozów PG? tajemnica handlowa?

Pisz na priv ;)
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg

Nawożenie akwarium - poradnik Seachem

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1858
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
IMG_2192.jpg

Nawożenie akwarium , zmiana z Vimi na sole

djbovorta w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3342
Witam. Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe . Co nie co o moim zbiorniku . 74L opti Co2 z butli Lampa Skylight hyperbar 60...
IMG_7512.jpeg

Glony, nawożenie prośba o pomoc akwarium 750L

mateusz mateusz w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7839
Witajcie, Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi. Opiszę akwarium, parametry a później problem. Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024 Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
IMG_1582.jpeg

Nawożenie Vimo solo , ktoś stosuje ?

djbovorta w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8563
Witam. Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
20241015_121317.jpg

Nawozenie EI poradźcie jak zacząć

Kzielinski88 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2913
Witam, Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie. Ph 6.5 do 6.8 Kh 5 Gh 8 No2 0 Ammoniak 0 P około 0.25ppm test z podloza. No3 - 3ppm przed podmianą Wode zamierzam podmien...

Nawożenie qualdrop.

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 12046
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...

Nawożenie a akwaria LT

pk77 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4057
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...

Nawożenie akwarium na wodzie RO

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7791
Dzień dobry, Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...

Nawożenie ADA a testy wody

marcin kwieciński w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2148
Cześć wszystkim, Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...

Nawożenie mikro, a żelazo

GP w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1796
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...

Statystyki

Ten temat przegląda 359 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 358 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.