Czego brakuje roślinkom - nawożenie linią Planta Gainer - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czego brakuje roślinkom - nawożenie linią Planta Gainer

Liczba wyświetleń: 4650·Odpowiedzi: 9
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
desperados Kraków
Witam
Proszę wszystkich o cenne sugestie w kwestki ustalenia jakiego pierwiastka może brakować roślinkom widocznym na zdjęciach. Wszystkie opisane poniżej objawy w wiekszości dotyczą starszych liści.
Parametry wody (obecne):
Ph-6,8
Kh - 6
Gh - 8
Fe-0,15 do 0,2
NO3 - 20
PO4 - 0,3 do 0.4
Używane testy JBL
Pojemność akwa-170l netto, obsada roślin duża, ryb 40szt. (kąsoczowate).
Oświetlenie: 0,7W/l, 47lm/l, 10h/dobę
Nawożenie: CO2 - 24h oraz seria Planta Gainer macro, ferro + , classic.
Sposób nawożenia:
Przez pierwsze 2 tygodnie macro -1/2 dawki (2ml/170l), ferro 1/2 dawki (2ml/170l), classic 1/2 dawki (1ml/10l podmienianej wody).
Pozdmiany co tydzien 30% kranówka. Skład wody kranowej - NO3-5,5mg/l, Fe-0,025mg/l, Ca- 38,6 mg/l, Mg-6,3 mg/l, Mn-0,025mg/l

Po 2 tyg nawożenia efektem były glony nitkowate (fe wówczas 0,4) i pył na szybach pozostałe parametry jw. Rosliny wykazywały niedobór:
- Heteranthera czarne linie w poprzek liścia, czarny spód liścia, przezroczystość liści, gnijące dolne liście.
- Alternanthera zniekształcone, zwinięte i ściśniete liście (wyglądały niektóre jak otwarty parasol), dziurawienie liści przechodzące w nekrozę.
- Hygrophilia corymbosa - zniekształcone liście, niektóre w kolorze purpurowym, brązowe okrągłe plamki powodujące dziurawienie liści przechodzące w nekrozę. Jedne liście zbyt duże inne zbyt małe, zółkniejące starsze liście, młode liście skarłowaciałe, zdeformowane i powykręcane.

Zmniejszyłem ferro do 1/4 dawki (1ml/170l) pozostałe nawozy bez zmian. Efekt zniknęły nitki, pozostał zielony pył na szybach. Rośliny bez zmian.

Po tygodniu postanowiłem obniżyć azotany i nieco zwiekszyć fosfor. Zmniejszyłem dawkę macro do 1/4 (1ml/170l) i podawałem 1ml codziennie KH2PO4 tak aby osiągnośćc PO4 -0,6. Ferro 1/4 dawki, i classic 1/2 dawki przy podmianach.
PO 5 dniach NO3 -15, PO4 -0,6, Fe-0,15, wiekszej poprawy u roslin nie zauważyłem, natomiast stwierdziłem pojawienie się zielonych nitek. Pył na szybach pozostał.Wróciłem do wszczśniejszego dawkowania (ferro 1/4 dawki, macro 1/2 dawki, classic 1/2 dawki przy podmianach). Rośliny bez zmian, bąbelkują całkiem dobrze, brak glonów poza pyłem zielonym. Obecne parametry wody jak podałem na samym początku.

Pozostanę chyba przy niskim PO4 (0,35) aby to on był czynnikiem limitującym rozwój glonów cos zdaję sobie sprawę zę nie służy to pewnie heteranthera.
Natomiast zastanawiam się nad zwiększeniem potasu może jego jest za mało w macro i powoduje braki u roślin. Być może tez jego brak powoduje mniejsze wchłanianie NO3 i przez to jego wyższe stężenie (20 mg/l- choć przy niskim PO4 wyższe stężenie NO3 nie powoduje u mnie rozwoju glonów). Nie wiem natomiast jak go dozować w postaci K2SO4, gdyż nie wiadomo jaka jest obecnie jego ilość w akwa. Mam zrobiony roztwór tak, ze 1ml dodany do mojego akwarium spowoduje wrzost stęzenia o 0,3mg/l. I tu się zastanawiam jak zacząc jego dozowanie aby nie przedobrzyć.

Czekam na wszelkie wasze sugestie, bo nie wiem czy w dobrym kierunku zmierzam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 17 sty 2008, 20:55 przez desperados, łącznie edytowano 3 razy

desperados
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
bartosz-akwa

15 sty 2008, 22:35 to nie makro  (#2)  

zostaw to makro, to nie jest przyczyna makro i poziomy makro masz dobre, nie kombinuj z makro, pyl na szybach to za duzo mikro, ktore blokuje ci makro, zrob w ciagu 2 tygodni 4 podmiany 50%. Lej same RO plus sole i 1/2 dawki makro. Daj roslinom odżyć. Po dwóch tygodniach zacznij od 1/5 dawki mikro i Fe w rozbiciu na dawki dzienne. Pamiętaj że nawozy PG są dosyć stężone.

bartosz-akwa

desperados Kraków

21 sty 2008, 19:53   (#3)  

Witam ponownie
Po przeczytaniu wszystkich porad na róznych forach wypróbowałem jedną z porad - zmianiłem sposób nawożenia z uwagi na możliwy niedobór potasu i magnezu.
Nawożenie PG Macro 1/2 dawki (2ml/170l) bez zmian, natomiast zamiast PG Ferro zastosowałem PG zalecaną dawkę rozbiłem na połowe do podmian 1ml/10l a pozostałą częśc na pozostałe 6 dni 1ml/170l. Pg Classic w stosunku do Ferro zawiera dodatkowo K i Mg.
EFEKT po 3 dniach:
KH - 6
GH - 7
NO3 - 20
PO4 - 1,0
Fe - 0,1
Nie wiem o ile wzrósł potas.
Jak widać Azotany pozostały bez zmian, fosforany zwiekszyły się o połowę (choc nie wiem po czym skoro nie dozowałem dodatkowo), być może wchłanianie zostało przyblokowane przez inny składnik. Fe minimalnie mniejsze. Być może przez nie zmniejszył się trochę nalot zielony na szybach. Innych glonów nie było i nie ma.
STAN ROŚLIN
raczej coraz gorszy (zdjęcia) - choć nie wiem vczy to wina zmiany nawożenia w tak krótkim czasie czy raczej pogłębiający się wszczśniejszy proces związany z nawożeniem.
Ehinodorus grandiflorus - od ok. tygodnia liście zaczeły robić się coraz jaśniejsze, nastepnie zaczęły wypadać dziury między żyłkami a stare i młode liście są powykręcane.
Obrazek

Hygrophila corymbosa mini - wygląda coraz gorzej. młode i stare liście powykęcane, zniekształcone, nienaturalnej wielkości. okrągłe plamy na liściach, następnie liść robi się ciemny i wypadają dziury między żyłkami. wygląda jak rakieta do tenisa)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Alternanthera lilacina - od dłuższego czsu liście powyginane- wypukłe na kształt parasola, skórzasty i błyszczący wygląd

Micranthenum callitrichoides - nie rośnie na boki, tylko do góry
Obrazek

Rotala rotundifolia liście wygieta w dół, niektóre stożki wzrostu spalone, czarne pręgi w poprzech liścia, część łodyg powyginanych.
Obrazek

Ludwigia peruensis - po tygodniu od zakupu zaczynają wykręcać się stare i młode liście.
Obrazek
Obrazek

Hygrophila siamensis - po tygodniu od zakupu pojawiły się znaczne dziury w liściach jak by je ktoś zjadał, liście powyginane
Obrazek
Obrazek

Jedynie w miarę dobrze rosną Hottonia inflata, sagittaria subulata, limnophila sessiflora, ceratopteris silliquosa.

Ogłonie widoczny efekt od jakiegoś tygodnia to coraz bardziej powykręcane liście u większości roślin. Nie wiem skąd takie NO3 mimo regularnych podmian i odmulania, itp. i jak go obniżyć Co spowodowało wzrost PO4.
Zastanawiam się też nad jedną wypowiedzią, że przy tak wysokim NO3 zwiekszenie K spowoduje jeszcze większe wykręcenie liści - i tak by to wyglądało.
Zastanawiam się co dalej, co zmienic, czy czekać jeszcze parę dni bo to zbyt krótki okres na jakieś konkrety,(wzrosło PO4 do 1 jak niektórzy proponowali abym zrobił choć jak mówie nie wiem od czego wzrosło).
Te powykręcane i dziury liście książkowo mogą śwadczyć rzede wszystkim o niedoborze boru, potasu, magnezu, molibdenu jak i nadmiar potasu, boru. A co z NO3 może mieć wpływ na kształt liści?

desperados

waldik41 Lublin

21 sty 2008, 21:48   (#4)  

Jak patrze na twoje rośliny,to żywcem stoi przed oczami mje akwa sprzed miesiąca.Ja co prawda nawoziłem PA,ale dochowałem się takich samych efektów.Moja rada taka.Dwie soldne podmiany co 4-6 dni,a potem doprowadzenie do prawidłowych stosunków NPK,za pomocą pojedyńczych soli.przyczym tak jak pisali inni nie należy się az tak mocno trzymać ,,norm".Lepiej mieć więcej N i Kniż mieć niedobór.Micro dopiero długo póżniej i to bardzo delikatnie.A co z CO2?Najpierw światło.potem CO2 i dopiero racjonalne nawożenie. :)
Grunt to forum.
---------------------

waldik41
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Lublin

desperados Kraków

21 sty 2008, 22:35   (#5)  

Witam
Zgadza się odpowiednie proporcje NPK są bardzo istotne. A co do lepiej mieć więcej niż mniej to z tym różnie jest. Przenawożenie ma tez bardzo niekorzystne skutki co zacznie się objawiać gdy stężenie pierwiastków zacznie wzrastać powyżej zdolności asymilacyjnych roślin, a i glony też nie śpią, niestety. Co do CO2 to wszystko opisałem w pierwszym poście.
A jakie są parametry u Ciebie?

desperados

24 sty 2008, 21:12   (#6)  

Zgadza się odpowiednie proporcje NPK są bardzo istotne.

Wbrew pozorom nie jest to aż tak ważne. Najważniejesze jest duży nadmiar K w stosunku do NO3. Te skręcenia i deformacje liści na Corymbosie to nadmiar NO3.
Inną przyczyną może byc również zbyt mało K (niedobór K niekoniecznie musi pojawiać się jako gnicie i dziurki w dolnych liściach - może powodować również deformacje liści)
Nadmiar azotu bardzo szkodzi niektórym roślinom - głównie łodygowym. Widać to szczególnie przy niskiej twardości ogólnej. Można spokojnie utrzymywać wysokie NO3 ale przy twardej wodzie (przynajmniej GH = 10..15)
W tym przypadku zdecydowanie obniżyłbym NO3 z 20 do 10 ppm przy jednoczesnym utrzymaniu "porządnego" poziomu K. PG Macro daje ok. 3 ppm K przy 100% dawce dzienniej (wtsraczy jednak moim zdaniem 2/3 dawki)

Żółte liście to nadmiar mikro - szczególnie boru i miedzi. Nadmiar tych pierwiastków powoduje niedobór manganu i czasem molibdenu (często o tym pisze firma Rataj w swoich artykułach). Dodatkowym efektem jest spowolnienie wzrostu. Nawet podanie dodatkowego Mn moż nie pomóc. Nawozy PG są bardzo stężone i nawet 50% dawka okazuje sie często zdecydowanie za duża. Najlepiej w tym przypadku zrobić 50% podmianę wody i podawać nie więcej niż 1/3 dawki PGC i PG Ferro.[/quote]
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
desperados Kraków

25 sty 2008, 16:12   (#7)  

No właśnie w srodę wieczorem zrobiłem 30% podmiankę wody i do podmienianej wody dodałem połowę dawki PGC i K2SO4 w ilości 5 mg/l Być może jest to niezbyt dużo ale nie chcę od razu wystrzelić z dużą dawką K tym bardziej że nie wiem ile jest go w PGC. Może wystapić też nedobór Ca (a może już wystepuje (niektóre rotale rotundifolia mają spalone stożki)
W czwartek rano podałem do akwa tylko K2SO4 w ilości 1mg/l i KH2PO4 tak aby jego stęzenie w zbiorniku podwyższyć do 1,0mg/l. Zrezygnowałem chwilowo z PGM żeby nie podnosić NO3 (choć podobno jest go w tym nawozie bardzo mało). Zastanawiam się nad PGC, od podmiany też go nie daje i nie wiem czy nie dawać go przez kilka dni, czy może np. w 1/4 dawki żeby utrzymac żelazo na poziomie 0,15mg/l.
Dzisiaj rano (25.01) dałem też tylko KH2PO4 i 1mg/l K2SO4 do zbiornika. Wieczorem robie podmiankę 30% i dodam połowę dawki PGC do podmienianej wody oraz KH2PO4 aby stopniowo osiągnąć poziom w granicach 1,0 i K2SO4 w ilości 10 mg/l. Rośliny w miarę bąbelkują, ale ich wygląd ma wiele do życzenia, pojawia się też niewielki zielony nalot na szybach.
Co o tym sądzisz Kekon7, nie za mało tego K i co z PGC dawkować w dawkach dziennych bo zastąpiłem nim PGFerro który nie zawiera K i Mg.
Dzisiejsze parametry (25.01):
Fe-0,1
PO4-0,6
NO3 - 10 (nie wiem czy to w związku ze środową podmianką czy z dodatkowym dawkowaniem K, zobaczymy w połowie nastepnego tygodnia jak będzie)
KH - 6
GH - 7
PH - 6,9

desperados

25 sty 2008, 16:23   (#8)  

K jak najbardziej podawać. Nie mieszaj jednak PG Macro z solami - trzeba używać albo jednego albo drugiego ale nie jednoczeście (ewentualnie PG Macro + KNO3 jeśli NO3 spada do zera). Do podmienianej wody (na ilość podmienianej) wystarczy podawać po każdej podmianie 20..30 ppm (w zupełności tyle wystarczy). PO4 jest ok. PGC wyłącznie po podmianie i to MAX 1/3 dawki. Nie ma sensu więcej mikro teraz bo cały czas będą nadmiary. Ferro też MAX 1/3 dawki. Taką procedurę utrzymuj przez 2..3 tygodnie. Nie zwracaj uwagi na poziom Fe, to właściwie nie jest teraz takie ważne. Jeśli wybarwienie roślin się poprawi, wtedy będzie można ewentualnie zwiększyć dawki mikro. Jeśli test na Fe pokazuje conajmniej 0,1 ppm a rośliny mimo to są blade to znaczy że jest przedawkowane mikro lub - w przypadku gdy jest aktualnie bardzo dużo K - za mało Mg.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

desperados Kraków

25 sty 2008, 18:19   (#9)  

PGMacro na razie nie podaje. Sole do chwili uzyskania optymalnych proporci NPK. Dzięki temu wiem przynajmniej ile dawkuje K. Później zobaczę może wrócę do Macro, ale minusem tego będzie niewiadoma co do ilości lanego K i jego poziomu w akwarium.
Z tym PGC to było tak że poradzono mi zatąpić nim PGFerro z uwagi na możliwy niedobór potasu i magnezu, którego to PGFerro nie zawiera i rozłożyć dawkę PGC na 1/2 do podmian, a pozostałą w rozbiciu na resztę dni. No i zastanawiam się nad tym Mg. W wodzie wodociągowej stosowanej do podmian jest 6,3 mg/l Mg. Podmieniam 30% wody i do podmian daję 1/2 dawki PGC i pytanie czy to wystarczy aby Mg był na dobrym poziomie. Wlewając dodatkowo PGC co dzien w ilości 1mll/170l zwiększam nieco zawartość Mg w stosunku do Ca, którego proporcia w stosowanej do podmian w wodzie wodociągowej wynosi 6:1
Myślisz żeby zrezygnować z dawania PGC poza podmianami i z powrotem wrócić do PGFerro w ilości na poczatek 1/4 dawki.Oprócz tego oczywiście jak mówiłeś K do podmian 20,30 ppm i codziennie 1ppm. Te 30 ppm K to nie za dużo. Czytałem wiele postów, między innymi też twoich wcześniejszych i sugerowane w nich optymalne stężenie K to w granicach 10-15 do 20 ppm.
A jeszcze tak na marginesie Wodociągi podaja taki parametr wody jak utlenialność z KMnO4 = 1, czy z tego można coć wywnioskować o zawartości K?

desperados

marlee@

27 sty 2008, 23:20   (#10)  

ja kilka razy mialem podobne problemy walczylem z podawaniem co chwila innych pierwiastkow czytajac forum i opisy niedoborow i podeszlem do sprawy inaczej
kiedy nawracaja mi takie problemy zmniejszam swiatlo do ok 0,5W/l wymieniam 50% wody mieszanej pol na pol z RO i nic nie leje zadnych nawozow robie przycinke roslin ktore sie najbardziej rozrosly po pol tygodnia wymienial 20% wody i tez nie leje zadnych nawozow rozliny pobieraja skladniki z kranowki i po nastepnym pol tygodniu robie normalna podmiane 20% i dodaje juz standardowa dawke nawozow i zwiekszam swiatlo bo rosliny zwykle dochodza do siebie

marlee@

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg

Nawożenie akwarium - poradnik Seachem

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1859
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
IMG_2192.jpg

Nawożenie akwarium , zmiana z Vimi na sole

djbovorta w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3345
Witam. Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe . Co nie co o moim zbiorniku . 74L opti Co2 z butli Lampa Skylight hyperbar 60...
IMG_7512.jpeg

Glony, nawożenie prośba o pomoc akwarium 750L

mateusz mateusz w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7842
Witajcie, Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi. Opiszę akwarium, parametry a później problem. Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024 Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
IMG_1582.jpeg

Nawożenie Vimo solo , ktoś stosuje ?

djbovorta w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8564
Witam. Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
20241015_121317.jpg

Nawozenie EI poradźcie jak zacząć

Kzielinski88 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2915
Witam, Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie. Ph 6.5 do 6.8 Kh 5 Gh 8 No2 0 Ammoniak 0 P około 0.25ppm test z podloza. No3 - 3ppm przed podmianą Wode zamierzam podmien...

Nawożenie qualdrop.

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 12051
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...

Nawożenie a akwaria LT

pk77 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4057
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...

Nawożenie akwarium na wodzie RO

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7791
Dzień dobry, Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...

Nawożenie ADA a testy wody

marcin kwieciński w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2148
Cześć wszystkim, Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...

Nawożenie mikro, a żelazo

GP w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1796
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...

Statystyki

Ten temat przegląda 298 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 297 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.