Zestaw roślin do "holendra" - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zestaw roślin do "holendra"

Liczba wyświetleń: 2244·Odpowiedzi: 6
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.

15 sty 2008, 19:57 Zestaw roślin do "holendra"  (#1)  

Witam wszystkich, mam mały problem z doborem roślin pasujących do siebie pod względem zapotrzebowania na światło, na parametry wody i inne takie. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z roślinami bo do tej pory miałem rośliny w akwa ale to tyle, akwa wyglądało kijowo a chciałbym teraz przy zmianie akwarium na większe zrobić coś lepszego. Będę wdzięczny za pomoc.
Kilka danych :
-Akwarium 240 l(120x40x50)
-Filtr Jbl Cristal Profi 500 + kaskada Penn Plax 200
-Oświetlenie T8 4x30wat + możliwość dołączenia 2x18wat 2G11 choć wolałbym dawać tylko 4x30 wat (te ceny za prąd :( )
Nawozy Planta Gainer Classic, Planta Gainer Pro Ferro+, Planta Gainer Pro Macro
Co2 z butli 1,5 kg + Ferplast C02 Energy Mixer

Teraz zestaw roślin jakie wybrałem:

wysokie
Alternanthera Bettzickiana Red-2
Alternanthera Cardinalis-1
Alternanthera Sessilis - Alternatera Bezszypułkowa-1
Alternanthera Sessilis Cv. Rubra - Alternatera Bezszypułkowa Czerwona-1
Cabomba Aquatica - Kabomba Wodna-2
Cabomba Piauhyensis-Yellow-1
Hygrophila Sp. Red-1
Myriophyllum Mattogrossense - Wywłócznik Rdzawy-1

srednie
Alternanthera Colorata-1
Blyxa Japonica - Blyxa Japońska-3
Cryptocoryne Beckettii - Zwartka Backeta-1
Cryptocoryne Parva - Zwartka Drobna-2
Cryptocoryne Wendtii - Zwartka Wendta-1
Cryptocoryne Wendtii Green - Zwartka Wendta Zielona-1
Cryptocoryne Wendtii Var. Nana-1
Echinodorus Tenellus - Żabienica Delikatna-3
Eleocharis Acicularis - Ponikło Igłowate-3
Hygrophila Corymbosa 'Compact'-1
Lilaeopsis Mauritiana - Lileopsis Maurityjski-2
Lindernia Rotundifolia-2
Lysimachia nummularia-Aurea - Tojeść Rozesłana-2
Nymphaea Lotus - Lotos Tygrysi-1

niskie
Eleocharis Parvula - Sitowie Drobne-3

Jako fauna będą Neony czerwone, otoski, kirysy i jakieś glonojady + krewetki amano, red cherry, white pearl i inne
Będę wdzięczny za pomoc co usunąć z tej listy roślin, co dodać tak żeby jedna drugiej roślinie nie przeszkadzała i żeby akwa wyglądało jak należy.Może za dużo któryś roślin, za mało, a może tylko kilka gatunków dać, wyrzucić któreś, dodać ?? Pozdrawiam.

Jeśli temat umieściłem nie w tym dziale to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie do właściwego działu.

ery

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

15 sty 2008, 22:00   (#2)  

A dlaczego uważasz, że wymagające rośliny nie mogą rosnąć razem z tymi, które nie mają wysokich wymagań? :shock: Wg. mnie jedynie wymieniłeś trochę za dużo gatunków jak na takie akwa :wink:
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...

Yahilles
Ranga: Znający temat

Hubson Łódź

16 sty 2008, 00:45   (#3)  

Ja wywaliłbym cryptocoryny. Mają silne oddziaływanie alleopatyczne na inne rośliny i lepiej czują się w niezbyt mocnym oświetleniu.
Szczyt zręczności? Złapać bocję w 200 litrach :D

Hubson
Ranga: Początkujący

Miasto: Łódź

adrianolkusz Mirówek

16 sty 2008, 16:02   (#4)  

zgadzam się... krypcie out... reszta OK. i na pewno będą rosły
"Akwarium może mieć każdy, ale akwarystą trzeba się urodzić"

adrianolkusz
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Mirówek

16 sty 2008, 16:37   (#5)  

ok, dzięki chłopaki za podpowiedzi, skoro mówicie że kryptokoryny raczej wywalić to tak zrobię, no chyba że jedną sobię zostawie bo mi się podobała jedna ;)
Yahilles, z których gatunków ty byś zrezygnował a które zostawił ?? Bo zapomniałem jeszcze napisać że z czasem jakiś mech będę chciał wsadzić...
Jeszcze co do oświetlenia, mam takie świetlówki :
Sylvania Grolux
Philips Aquarelle
Osram SkyWhite 880
Osram 865
Osram Fluora 77
Które byście zamontowali i w jakiej kolejności ?? Ma być 4 x 30 wat.

ery

16 sty 2008, 17:41   (#6)  

ery napisał(a):ok, dzięki chłopaki za podpowiedzi, skoro mówicie że kryptokoryny raczej wywalić to tak zrobię, no chyba że jedną sobię zostawie bo mi się podobała jedna ;)

Z tego co widzę to ma być HT a nie LT, więc odpuść sobie temat alleopatii i wsadź te rośliny które ci się podobają. Trzymałem w otoczeniu różnych zwartek wiele różnych roślin - zarówno krzaczastych jak i trawnikowych czy też łodygowców. Jeśli na cryptokorynę z jednej strony wrasta glossostigma, z drugiej hemiantus a ze środka kępy wyrasta szczepka quadracosticusa albo sagitarii to ciężko mówić o silnym wpływie alleopatów w HT.
Zresztą sama DW stwierdza, że zaletą HT jest możliwość wprowadzania do zbiornika większej ilości różnych roślin.
Standardowe odmulanie żwiru wokół zwartek wyprowadzi z podłoża alleopaty.
Jedyna trudność w hodowli zwartek to ich wrażliwość na gwałtowne zmiany parametrów wody.
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

18 sty 2008, 11:49   (#7)  

To może tylko ograniczę faktycznie ilość gatunków a co sądzicie o tych świetlówkach które napisałem że posiadam ?? Jaką kolejność zastosować ??

ery

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Kilka ładnych ujęć roślin (George Farmer)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1337
Zapraszam do obejrzenia.
1645554671785.jpg

Wabi kusa wybór roślin

nuendo w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6003
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie paluadrium. Jednak , żeby nie rzucać się na głęboką wodę postanowiłem zrobić coś w stylu wabi kusa,ale z konstrukcją że skałami i mini wodospadem. Najwiekszym pro...
YouTube

Tutorial: aranżacja z wykorzystaniem 3 gatunków roślin

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1336
Aranżacja z wykorzystaniem 3 gatunków roślin. Podłoże: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_search_result.php?keywords=aquarium+soil&search_in_description=0&inc_subcat=0 Skały: https:...

Taśma do mocowania roślin

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-tasma-2-78b24326593a773a7c45b35505749d2c.jpg Miło nam poinformować iż do oferty dołączyły taśmy i nici do mocowania roślin. Oferujemy kilkuk...

Weekendowa promocja roślin akwariowych

https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-dostawa3-8feebf95a8b5a402de8f6f2090a3d247.jpg Zapraszamy do skorzystania z weekendowego kodu rabatowego -10%  na zakup roślin akwariowych w ...

Gotowy zestaw Wabi-Kusa marki AquaLighter

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 4020
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-wabi-20-1-9d43b3d39dca70fcf7526b7d2984aa36.jpg Dla miłośników aranżacji w stylu Wabi-Kusa firma Aqualighter przygotowała ładnie wykonane zes...

Weekendowa promocja roślin akwariowych

https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat113-promocja20072018b-e9f439b8b18beac26feec5ecac19a487.jpg Zapraszamy do skorzystania z weekendowej promocji na rośliny akwariowe. Oferta ja...

Klejenie roślin w wodzie

arek03 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4102
Witam czy jest możliwość klejenia mchu w wodzie . Jaki klej możecie polecić mi chciałem przymocować mech na skałach lecz akwarium już zalane jest. Wysłane z Redmi Note 8 Pro przy użyciu aplikacji m...

TerraPlanter - Ceramika do uprawy roślin

Rfck w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4691
Takie podobne do Adowego rulona, fajne ale drogie :) https://www.kickstarter.com/projects/terraplanter/terra-planter-the-inside-out-hydroponic-planter-pot?ref=67qcqa&utm_source=jellop&ja=z2ai...

Przyklejanie roślin w akwarium

młody akwa maniak w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2883
Co sądzicie o przyklejeniu anubiasa klejem kropelką?

Statystyki

Ten temat przegląda 470 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 470 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.