steżenie PlantaMin a TMG ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

steżenie PlantaMin a TMG ?

Liczba wyświetleń: 954·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

03 sty 2008, 16:27 steżenie PlantaMin a TMG ?  (#1)  

Zamierzam przejść z TMG na PlantaMin - nawóz mikro. Wiem że TMG jest nawozem słabostęzonym zwłaszcza na akwa średnio oświetlone np.0.8 w / litr. Wiec TMG lałem nawet 200% dawki. Zastawiam sie teraz jak jest ze steżeniem nawozu PLANTAMIN - czy ktos moze wie?

arti1976

03 sty 2008, 22:33   (#2)  

0,8W/L to bardzo przyzwoite oświetlenie. Co do PlantaMin to z tego co udało mi się kiedyś przeczytać (niestety nie pamiętam gdzie) to trzeba podawać go przynajmniej 200% dawki bo nawóz ten jest jeszcze mniej stężony niż TMG (widać to nawet po kolorze nawozu który jest lekko słomkowo-żółty więc na pewno ma malutko Fe)
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

received_4650180868380943.jpeg

Stężenie PO4 w podmienianej wodzie przy podłożu aktywnym

_Kreweta_ w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4493
Witam. Chciałabym dowiedzieć się, czy dobrze nawożę akwarium fosforem. Mam podłoże aktywne (Platinum soil), które pochłania fosforany, więc ich ilość w słupie wody zazwyczaj wynosi 0-0,25 mg/l. W akw...
YouTube

TMG TPN+ TNC pochodne Jeszcze Raz

bidzis004 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4605
Witajcie Chciałbym zrobić TMG TPN+ i zastanawiam się, czy nie zrobić tego na bazie lepszych soli aniżeli oferują w mieszankach do TMG TPN+?. koledzy z forum.. tj bazy już wymieszane. M am na myśli Ak...
YouTube

Problemy - duże stężenie potasu i magnezu

sauronxxl w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 12710
Witam Akwarium 240l JBL Pro Scape Plant Soil 100W Pawer led barwa ledow 6500K i FS Fluval 406 bilogia i EHEIM eXperience 250 mechaniczny butla co2,Dyfuzor przepływowy JBL + kontroler pH Nawozy JBL P...

Stężenie K

Rozrabiak w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2108
Witam serdecznie, proszę o pomoc, bo nie ogarniam do końca. K = 1mg/L w 100L wody Jeżeli jeden ml (jedna "pompka") da mi 1mg/L w 100L wody, to w 80L będę miał 1,2mg/L? Bo coś mam wrażeni...

Nawożenie solami jakie stężenie.

Davo8582 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 2696
Witam O d tygodnia podaje sole do akwarium (szkło 60x30x35). mam pytanie odnośnie stężeń i podmiany. Dawki takie, aby na tydzień bylo ok 20ppm potasu 10ppm azotu 1ppm fosforu 0,4 fe opierając się na...

Tropica Plant Growth Specilised / jakie stężenie N i P

remic79 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1125
Witam! Czy ktoś wie jakie stężenie N i P daje pełna dawka producenta np.5 kliknięć dozownika dla 50l.Znalazłem w necie ,w tym na tej stronie ,skład tpn+ ale zawartość pierwiastków podana jest w % i n...

Stężenie azotu i fosforu

remic79 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6156
Cześć ! Założyłem niedawno swoje pierwsze akwarium roślinne i miałem już przyjemność pisania na forum odnośnie walki z glonami i nawożenia .Zastanawia mnie zależność poszczególnych pierwiastków wobec...

duze stezenie cl i jego wplyw na kondycje roslin

Piotr Kaczyński w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 9551
Witam Jako ze w kranie mam 80mgNO3/l postanowilem zakupic osmoze i kationit do usuwania NO3 Kationit jest silnie zasadowy a jonem wymiennym jest Cl- Jesli kationit wymienia jon za jon, to liczac,...

Tetra PlantaMin - standardowy nawóz do roślin

zulix w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 19005
Dzięki uprzejmości przedstawiciela firmy Tetra wpadł mi w ręce nawóz Tetra Plantamin, który zdecydowałem się bezpłatnie pomęczyć dla rozwinięcia wiedzy własnej, dla satysfakcji a może też dlatego aby ...

TMG Tropica

rutko10 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1300
U mnie w piwnicy od trzech lat stoi ok. 2l nawozu mikro TMG Tropica. Jak myślicie czy po takim czasie nadaje się on jeszcze do użytku, czy też wylać go?

Statystyki

Ten temat przegląda 250 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571009
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 249 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.