|
|
podłoże- żwir czy piach??
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zrobiłem dzisiaj restart swojego akwa i mam mały dylemat. Mam piach i żwir, planowałem zrobić pół na pół żwirku z piaskiem.Jednak zastanawiam się czy rośliny będą rosnąć w piachu;/ dużo osób mówi że rosną inni że nie rosną przez sfery beztlenowe... Aha świderki odpadają bo palety mam. Co tu zrobić??
-
Maksior
●
Witam!
Fakt-w piachu też rośliny rosną (np.valisneria). Wiele razy to widziałem,ale były to akwa bez ogrzewania,z małą obsadą ryb. Ale w akwa ogrzewanym, z większą obsadą, bujnym życiem flory i fauny - oczywiście nie odważyłbym się użyć piachu !!!
Nie myślę tu o piaskowej "plaży", bo w niej nie sadzi się roślin.
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
przecież im więcej ryb tym więcej pokarmu dla roślin (przynajmniej tak mis ie wydaje) a temperaturę wytrzymają 28*C także nie wiem o co chodzi:P powinno przejść:P zrobiłem kawałek ze żwirem a reszta to piach:P w żwirku posadzę roślinki a na piachu będą korzenie mchu i kryptokryny (chyba w doniczkach:P)
-
Maksior
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Generalnie chodzi o tzw. mikrokrążenie - wody między ziarnami żwirku. Na tej zasadzie docierają składniki pokarmowe do korzeni. W piachu tego nie uświadczysz- wszystkie nieczystości będą zalegać i się rozkładać nad podłożem. W piachu będą warunki totalnie beztlenowe- a w takich gniją korzenie prawie wszystkich roślin!
-

romanbyd
●
A ja powiem że mamy w pracy akwarium z piachem Wiślanym wymieszanym ze żwirem i wszystkie roślinki pięknie rosną .
-

dylus
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: grudziądz
korzenie roślin rosnących w piasku nie gniją.- to po pierwsze
nawet jeśli powstają warunki beztlenowe - to co ? niczemu nie szkodzą, może czasem tylko zmniejszą ilość NO3 w akwa. - co w przypadku paletek może mieć znaczenie na plus.
A paletki ucieszą się z piasku.
-
Nuroslaw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Sieraków
Mam całe akwa prawie zasypane piachem:P posadziłem rośliny i za 2-3 tygodnie wpuszczam rybcie:P
-
Maksior
●
Miałem kiedyś nieduże akwa z roślinami w piachu.
Efekt był zdecydowany i jednoznaczny : korzenie ciągle gniły!
Ale było to bardzo dawno temu, a takiego doświadczenia już nie powtarzałem.
Jednak po wypowiedziach kolegów...chętnie spróbuję ponownie z jakimś niedużym, doświadczalnym zbiornikiem 
-

romanbyd
●
Powiązane tematy
bonsai.jpg
Zapraszam do obejrzenia stylu....w zasadzie ciężko do sklasyfikować, czegoś takiego jeszcze nie było.
Zapraszam do dyskusji :)
bonsai2.jpg
bonsai3.jpg
bonsai4.jpg
Żródło: https...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2012/lipiec-2012/prawda-czy.jpg
Akwaryści oglądając efektowne zdjęcia akwariów w stylu Nature, często zadają sobie pytanie, czy aby ma pewno.....
Czy aquascapingu można się nauczyć?
To pytanie zadaje sobie wiele osób, które wchodzi na nasze Forum po raz pierwszy.
Często mawiamy iż do tego trzeba mieć zdolności - lub "z tym trzeba się uro...
Witam mam pytanie chciałbym stworzyć akwarium roślinne , moje światło to Belka Power Led 36 W o diodach 140-150 lm , podłoże jakie planuję to czarny bazalt 1-3 mm i pod to substrat JBL Aqubasic Plus d...
Witam serdecznie, nowo zakupiona kostka i jakiś pomysł na hardscape wpadł, nie wiem czy nie przegiąłem pa...., ale to bym prosił o jakieś oceny i porady. Pierwszy raz bawię się w tego typu akwarystykę...
Witam wszystkich :) 3 dni temu załozyłem nowe akwarium 240 L oswietlenie 4x39W T5 - (10 h oswietlenia dziennie) Podłoże Aqua Substrate II 4 duże rosliny i 3 małe .Od samego poczatku podaje C02 ustawio...
Witam serdecznie wszystkich.
Moja przygoda z akwarystyka zaczęła się niedawno, bo w czerwcu tego roku za sprawą pewnego sześciolatka, który zachciał mieć rybkę na dzień dziecka. Po miesiącu startował...
Witam,
poszedłem dzisiaj z psem na spacer pod las. znalazłem kilka ładnych kamieni które chciałbym włożyć do akwarium. Kamienie te są nawożone w celu utwardzenia ziemi pod autostradę. i stąd moje pyta...
Witam jestem kompletnym nowicjuszem jeśli chodzi o akwarystykę , kupiłem sobie zbiornik 112 l i troche skałek i korzeń
Moje pytanie pod jaką nazwe podpiąć ten zbiornik ?
|
|