podłoże- żwir czy piach?? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

podłoże- żwir czy piach??

Liczba wyświetleń: 3196·Odpowiedzi: 7
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

30 gru 2007, 23:27 podłoże- żwir czy piach??  (#1)  

Zrobiłem dzisiaj restart swojego akwa i mam mały dylemat. Mam piach i żwir, planowałem zrobić pół na pół żwirku z piaskiem.Jednak zastanawiam się czy rośliny będą rosnąć w piachu;/ dużo osób mówi że rosną inni że nie rosną przez sfery beztlenowe... Aha świderki odpadają bo palety mam. Co tu zrobić??

Maksior

romanbyd Tryszczyn

31 gru 2007, 12:57   (#2)  

Witam!
Fakt-w piachu też rośliny rosną (np.valisneria). Wiele razy to widziałem,ale były to akwa bez ogrzewania,z małą obsadą ryb. Ale w akwa ogrzewanym, z większą obsadą, bujnym życiem flory i fauny - oczywiście nie odważyłbym się użyć piachu !!!
Nie myślę tu o piaskowej "plaży", bo w niej nie sadzi się roślin.
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

01 sty 2008, 03:31   (#3)  

przecież im więcej ryb tym więcej pokarmu dla roślin (przynajmniej tak mis ie wydaje) a temperaturę wytrzymają 28*C także nie wiem o co chodzi:P powinno przejść:P zrobiłem kawałek ze żwirem a reszta to piach:P w żwirku posadzę roślinki a na piachu będą korzenie mchu i kryptokryny (chyba w doniczkach:P)

Maksior

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
romanbyd Tryszczyn

01 sty 2008, 23:52   (#4)  

Generalnie chodzi o tzw. mikrokrążenie - wody między ziarnami żwirku. Na tej zasadzie docierają składniki pokarmowe do korzeni. W piachu tego nie uświadczysz- wszystkie nieczystości będą zalegać i się rozkładać nad podłożem. W piachu będą warunki totalnie beztlenowe- a w takich gniją korzenie prawie wszystkich roślin!

romanbyd

dylus grudziądz

02 sty 2008, 12:59   (#5)  

A ja powiem że mamy w pracy akwarium z piachem Wiślanym wymieszanym ze żwirem i wszystkie roślinki pięknie rosną .

dylus
Ranga: Stały bywalec

Miasto: grudziądz

Nuroslaw Sieraków

02 sty 2008, 15:31   (#6)  

korzenie roślin rosnących w piasku nie gniją.- to po pierwsze
nawet jeśli powstają warunki beztlenowe - to co ? niczemu nie szkodzą, może czasem tylko zmniejszą ilość NO3 w akwa. - co w przypadku paletek może mieć znaczenie na plus.

A paletki ucieszą się z piasku.

Nuroslaw
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Sieraków

02 sty 2008, 17:26   (#7)  

Mam całe akwa prawie zasypane piachem:P posadziłem rośliny i za 2-3 tygodnie wpuszczam rybcie:P

Maksior

romanbyd Tryszczyn

04 sty 2008, 00:10   (#8)  

Miałem kiedyś nieduże akwa z roślinami w piachu.
Efekt był zdecydowany i jednoznaczny : korzenie ciągle gniły!
Ale było to bardzo dawno temu, a takiego doświadczenia już nie powtarzałem.
Jednak po wypowiedziach kolegów...chętnie spróbuję ponownie z jakimś niedużym, doświadczalnym zbiornikiem :)

romanbyd

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Bonsai aquarium - czy nie nazbyt dosłownie?

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 9670
bonsai.jpg Zapraszam do obejrzenia stylu....w zasadzie ciężko do sklasyfikować, czegoś takiego jeszcze nie było. Zapraszam do dyskusji :) bonsai2.jpg bonsai3.jpg bonsai4.jpg Żródło: https...

Akwaria ze zdjęć - prawda czy fałsz?

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 7717
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2012/lipiec-2012/prawda-czy.jpg Akwaryści oglądając efektowne zdjęcia akwariów w stylu Nature, często zadają sobie pytanie, czy aby ma pewno.....

Czy aquascapingu można się nauczyć?

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4679
Czy aquascapingu można się nauczyć? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które wchodzi na nasze Forum po raz pierwszy. Często mawiamy iż do tego trzeba mieć zdolności - lub "z tym trzeba się uro...

Czy taka aranżacja będzie dobra ?

dodo2456 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1433
Witam mam pytanie chciałbym stworzyć akwarium roślinne , moje światło to Belka Power Led 36 W o diodach 140-150 lm , podłoże jakie planuję to czarny bazalt 1-3 mm i pod to substrat JBL Aqubasic Plus d...

Kostka 35cm hardscape przegięcie czy nie?

Jeyvis w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 5967
Witam serdecznie, nowo zakupiona kostka i jakiś pomysł na hardscape wpadł, nie wiem czy nie przegiąłem pa...., ale to bym prosił o jakieś oceny i porady. Pierwszy raz bawię się w tego typu akwarystykę...

Czy przygotowujesz wstępne szkice aranżacji?

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2193
szkic.jpg

Nowe Akwarium - czy wszystko u mnie ok?

alessio1986 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 9000
Witam wszystkich :) 3 dni temu załozyłem nowe akwarium 240 L oswietlenie 4x39W T5 - (10 h oswietlenia dziennie) Podłoże Aqua Substrate II 4 duże rosliny i 3 małe .Od samego poczatku podaje C02 ustawio...

112l - Żwir ... i kamieni kupa :)

etaks w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 8810
Witam serdecznie wszystkich. Moja przygoda z akwarystyka zaczęła się niedawno, bo w czerwcu tego roku za sprawą pewnego sześciolatka, który zachciał mieć rybkę na dzień dziecka. Po miesiącu startował...

Kamienie. czy nadają się do akwarium?

sensi1994 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 8111
Witam, poszedłem dzisiaj z psem na spacer pod las. znalazłem kilka ładnych kamieni które chciałbym włożyć do akwarium. Kamienie te są nawożone w celu utwardzenia ziemi pod autostradę. i stąd moje pyta...

Czy aby iwagumi ?

nowicjusz112 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1097
Witam jestem kompletnym nowicjuszem jeśli chodzi o akwarystykę , kupiłem sobie zbiornik 112 l i troche skałek i korzeń Moje pytanie pod jaką nazwe podpiąć ten zbiornik ?

Statystyki

Ten temat przegląda 385 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 385 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.