słuchajcie, dlaczego moja welonka pływa tak blisko powierzchni wody? mam akwa 25l bez filtra (podobno niepotrzebny dla welonki) w dodatku woda robi się mętna. Dużo resztek pokarmu jest na dnie. Nie mam też glonojada. na forum przeczytałam , by dosypać do woli soli kamiennej Wsypałam szczyptę. co jeszcze zrobić?
zamontować filtr posprzątać podmienić około 30% wody na odstałą przez 24godziny w otwartym naczyniu potem kupić większe akwarium, a tak poza tym to myślę że chodzi o to że nie masz napowietrzacza...
aha, dzięki, bo wiesz, laikiem jesem, więc jeszcze jedno pytanie, czy filt od razu nie napowietrza wody, czy trzeba kupować 2 urządzenia i czy glonojad potrzebny?
glonojad nie jest potrzebny a poza tym za małe akwa to jest dla niego, na dodatek za dużo karmisz ta welonke, karmi się 2-3 razy dziennie małymi porcjami, jeżeli pokarm zalega na dnie to znak że za dużo wsypujesz żarcia
Akwarium musi dojrzeć przez co najmniej 2 tygodnie (bezwzględne minimum) od założenia całego sprzętu. Po tym okresie czasu można już wpuścić welonkę:) pamiętaj że zawsze sa głodne, ale nie możesz jej karmić więcej niż 3 razy dziennie. Przydałoby się gdybyś karmiła zróźnicowanym pokarmem
o kurcze 2 tyg to trochę duzo... ale jeszcze się dowiem dokładnie`jutro w sklepie zool. welonka jest oddana na przechowanie koledze z akwarium z filtrem. ok, wszysko będzie ok, musi D
Ostatnio edytowano 14 mar 1996, 03:17 przez Gość, łącznie edytowano 257 razy
Popieram kolege wyzej. 25L to mozna malutkie rybki trzymac a nie welonka, ale to jest wina sprzedawcow z zoologow ktorzy z akwarystyka zadko maja cos wspolnego
no, głupio... w sklepie, nawet w dwóch sklepach mówili, że wszystko ok i 25 l wystarczy, obawiam się ze nie będę mogla wymienić akwarium, ale coś wymyśle
Niestety większość sprzedawców w sklepach zoologicznych to po prostu handlarze którzy albo nic nie wiedzą i gadają to co chcesz usłyszeć albo wiedzą co trzeba tylko nie przegapią okazji do opylenia czegokolwiek i będą gadać RÓŻNE rzeczy. Zanim coś się kupi, najlepiej poszukać informacji w książkach i internecie lub u akwarystów z prawdziwego zdarzenia
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<< Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
heh ... bardzo prosta sprawa wypisze w punktach by było łatwiej 1. Wyjąć welona razem z wodą to jakiejś miski lub wiaderka
2. Wymyć akwarium. (tylko nie płynem do mycia naczyń )
3. Z wiaderka z welonem zciągnąć ok 10 litrów wody ale nie więcej bo to max.
4. Wybrać się do sklepu zoologicznego.
5. Nabyć filtr, napowietrzacz proponuje o jakiejś większej wydajności np. Oxy bost 150
6. Ewentualnie zamiast napowietrzacza tabletki tlenowe.
7. Umyć filtr przed założenie do akwarium.
8. Założyć cały sprzęt
9. Włożyć welonika z wodą zalać do pełni.
10. Podłaczyć wszystko.
11. Miłej pracy
Starej wody bym nie zbieral, bo welonki to takie swinki i woda troszke skazona, a miedzy 4 i 5 powinno byc " wymienic welonke na cos mniejszego ( np bojownik )" , choc 25 L to i tak troszke malo na bojownika. Osobiscie proponowalbym zrobic krewetkarium z mchami. Oczywiscie filtr obowiazkowo i jezeli moge doradzic to nie wewnetrzny, tylko odpowiednia kaskade ( nie szpeci tak baniaczka ) i jakies szczepy bakterii na dobry rozruch. Nie wiem czy to prawda ale welonki zyja nawet 30 lat w dobrych warunkach, a w malych baniaczkach 3 latka to jest duzo, w dodatku maja bardzo szybka przemiane materii i zanieczyszczaja wode. Trzymajac welonki dobrze miec filotracje okolo 10xpojemnosc akwa. Wydaje mi sie ze jak dla jednego welonka minimum akwa to 50 L. Aaa i baniaczek powinien byc dobrze zarosniety roslinkami. Tak wiec albo kup wieksze akwa, albo oddaj welonka i kup nowego mieszkanca, ale przemysl zakup, bo zdajac sie na ekspedienta w zoologu nabyjesz kolejny problem. Sam nieraz sie nadzialem, ostatnio koles wcisnol mi slepaki i bylem zmuszony kupic akwa bo mi rybki roslini strasznie skubaly. Pozdrawiam
Paula_a w Zwierzęta· Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 10840
Witam,
Mam chorą welonkę,która od 3-4 dni pływa do góry brzuchem. Wyczytałam w internecie,że prawdopodobnie jest to pęcherz pławny.
I stąd moja pytania dotyczące leczenia:
1.Czy rzeczywiście skuteczną...
Statystyki
Ten temat przegląda 175 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 174 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej